İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan İmamoğlu açıklaması: Benim görevden alma yetkim yok ama..

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı canlı yayında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezaya ilişkin açıklamalarda bulundu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK başkanı ve üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle siyasi yasak ve hapis cezası almıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konuyla ilgili soruları CNN Türk'te cevapladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Davayla ilgili şunu söylemeliyim, İmamoğlu seçildikten sonra Avrupa'ya Türkiye'yi şikayete gitti. Ben de Türkiye'nin Avrupa'da şikayet edilmesinin doğru olmadığını söyledim. Ben şunu diyorum hangi siyasi parti olursa olsun dünyaya gittiği zaman Türkiye'yi şikayet etmemeli. Bu meseleleri kendi içimizde halletmeliyiz. Türkiye'yi Avrupa'da demokrasi ile hukuk ile şikayet ederek suçlayıcı bir dil kullanılıyor. Ben de konuşmamın birinde, 'Türkiye'yi Avrupa'ya şikayet eden ahmak' dedim. Bunun ardından bana kendisi daha sonra cevap veriyor. Benim sözüm kafasında kalmış olmalı ki daha sonra, 'Asıl seçimi iptal edenler ahmaktır.' dedi. Ben İçişleri Bakanı'yım seçimi ben iptal etmedim ki. 91 seçimlerinden seçim kurulu üyesiydim. Seçim kurullarının işleyişini bilirim. Bir hukukçu değilim ama onlar kadar bilirim çünkü siyasetçiyim. Seçim iptal etme şikayetle Yüksek Seçim kurulu tarafından yapılır" diye konuştu.

"ELEŞTİREBİLİRSİNİZ AMA HAKARET EDEMEZSİNİZ"

Bakan Soylu, İmamoğlu'nun yaptığı hakarete değinerek, "Seçim kurulu bu kararı vermiş ve siz onlara ahmak diyorsunuz. Siz yargının önemli kurumlarını eleştirebilirsiniz ama hakaret edemezsiniz. Genel itibarı ile dava açıldı, bir kamu davası. Davanın ardından onlar 'Bu sözü biz Süleyman Soylu'ya hitaben söyledik.' denildi" dedi.

"BEN O DAVANIN TARAFI DEĞİLİM, ŞİKAYETÇİSİ BİLE DEĞİLİM"

Bakan Soylu, "Eğer ben söylediysem, 13 Mayıs 2022'de bana hakaret davası açılıyor. Neden yargılamanın gidişatını değiştirmek için. Ben o davanın tarafı değilim, şikayetçisi bile değilim. İptal için bir müracaatçı bile değildim. Ben daha sonra bana hakaretten bir dava açtım kendisine. olay 4 Kasım 2019'da meydana geliyor ama karşı taraf bana hakaret davasını 13 Mayıs 2022'de açıyorlar. Onlar benimle ilgili olsa da olmasa da tüm her şeyin benimle ilgili olduğunu söylüyorlar. Böyle bir mitleri var. Yargı için bu karar pozitif hukuk açısından doğru bir karar.

Dikkat edilmesi gereken böyle bir mahkeme görülüyor ve bu suçun kanunen karşılığı var. Kanundaki kural kişiye özgü değiştirilmiş bir kural değil. Anayasa çok açık bir biçimde yargıya müdahale edilemeyeceğinin altını çiziyor. Bu benim içinde geçerli, Adalet Bakanı için de geçerli. Baskı unsuru olarak kullanılamaz. Siz bir mahkeme görülürken mahkeme etrafının miting alanı gibi doldurulduğunu resimlerle süslendiğinizi gözdünüz mü?" açıklamasında bulundu.

"MAHKEMENİN HAKİMLERİNİ, SAVCILARINI AŞAĞILAYAMAZSINIZ"

Süleyman Soylu, "Şimdi resmen bu mahkemenin başından beri hukuk ihlal edilmektedir. Bir çok mahkeme kararı eleştirilebilir, biz de eleştiriyoruz ancak hakaret edemezsiniz. Siyaseten bu doğru mu? Yanlıştır. 'Ben işime gelince böyle yaparım, işime gelmeyince yapmam' demek hukuka hakarettir. Siz mahkemenin hakimlerini savcılarını aşağılayamazsınız. Mahkemenin etrafına bu zamana kadar kim baskı kurdu, kurabildi" dedi.

"SİYASİ SONUÇLARLA İLGİLENEN YARGI BU ÜLKEDE NEREYE GİDEBİLİR?"

Bakan Soylu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Savcı talep etmiş, hakim yargılama yapmış tartışılan bu olabilir mi, olamaz mı? Siyasi sonuçlarla ilgilenen yargı bu ülkede nereye gidebilir? HDP kapatılsın mı tartışmasında da, dağa giden ve teslim olan teröristlerin yüzde 34'u HDP binasından dağa kaçtığını söylüyor. İşlerine gelince hukuk devleti işlerine gelmedi mi hukuk devleti değil. İspanya'da siyasi parti kapatıldı aynı tartışmalar orada yaşanmadı.

Ben bu davanın izleyicisiyim. Türkiye'de bilirkişi meselesi sıkıntılı bir durumdur. Benim alanım değil ama Türkiye'de bilirkişi meselesinin ele alınması gerekmektedir. Kimse savcıyla konuştuk diyerek bilgi alma kabiliyetine sahip değil. Bu açıklamalar sübjektif açıklamalardır. Hakim ve savcılar bu konuda değerlendirme ortaya koymaz. Bunların hepsi davayla ilgili kendi haklılıklarını ortaya koymak için verilen ifadelerdir. Hukuku alaşağı ettiğiniz zaman, yarın her şeyle karşılaşabilirsiniz.

İBB'YE KAYYUM ATANIR MI?

Şimdi, bir düzeltme yapalım. Mahkeme bir bilirkişi atamadı, özel mütalaa olarak verildi. Bilirkişi yok. Ama genelde böyle mütalaalar alınır.

Bizim anayasamızda, İçişleri Bakanına yetki veriyor. Eğer bir kişi görev suçu dolayısıyla kovuşturmaya tabii tutuluyorsa, İçişleri, görevden alma hakkına sahiptir. Kanun bunu ikiye ayırmış; bir terör, iki görevden kaynaklanan sebep.

Görevden kaynaklanan sebepler şu olabilir, örneğin Bilecik Belediye Başkanı, örneğin Yalova Belediye Başkanı. Burada içişleri bakanı, bunu telafi edilemeyecek bir durum görüyorsa bütün bunların tamamı kamu hakkıdır.

Örneğin ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma gibi bir soruşturma ve kovuşturmanın çerçevesinde burada İçişleri Bakanı yetkili oluyor. Tüm bunların tamamın kamu hakkını korumak için verilmiş yetkidir. İkinci olarak eğer bir teröre karışma durumu varsa mahkeme soruşturmayı açtığı andan itibaren Bakanlık, kayyum atama yetkisine sahiptir.

"TERÖRLE İLGİLİ BİR ŞEY SÖZ KONUSU OLMADIĞI İÇİN KAYYUM ATANMAZ"

Terörle ilgili yetki kayyum yetkisidir. Bunlar eğer terörle ilgili soruşturma ve kovuşturmaya tabii olmuşlarsa içişleri bakanına anayasadan kaynaklanan yetki sağlanmıştır. Burada terörle ilgili herhangi bir şey söz konusu değil. Direk İBB Başkanının kendisine ait terörle ilgili bir süreç söz konusu değil, burada kayyum atanmaz. Yani kayyumluk durum söz konusu değil.

EKREM İMAMOĞLU GÖREVDEN ALINIR MI?

İçişleri Bakanı Soylu, İmamoğlu’nun cezasının onanması durumunda açığa alınabileceğini söyledi. Soylu, "Görevden alma da çok tartışılan bir şey. Bunu da yine pozitif hukuk açısından söyleyeceğim. Anayasa açık, kanunlar da açık. Burada benim görevden alma yetkim yok İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanını. Kanunun bana verdiği ve anayasanın bana verdiği yetki bunu böyle ortaya koymuyor. Burada bir hakaret suçu var. Eğer büyükşehir veya ilgili belediye başkanı diyelim ki başka bir suç işlediyse de benim onu görevden alabilme yetkim yok. Peki bu işin süreci nereye gider? İstinaf ve yargı onaylarsa, yargı onayladıktan sonra, aslında onun bir süreci daha var. Orada benim onu düşürebilme hakkım da yok ama açığa alabilme hakkım var. Aldığım da var mesela Edremit Belediye Başkanını öyle açığa aldık. Yargı onaylar, kesinleştirir, artık yönetme hükmü ortadan kalkar. Peki bir belediye başkanı nasıl düşer? Danıştay'ın kararı olmadan düşmez. Yani oradan gelen karar bana gelecek, ben Danıştay'a yazacağım, Danıştay'ın kararı ile beraber düşer. Yargıtay onadığı andan itibaren açığa alınır. Burası devlet başka bir şey değil. CHP veya HDP sıralarından bakılan bir devlet değil bu kimse kusura bakmasın. Bu bir devlet ve bir kurallar dizini var bir de teamüller var. Ve bu teamüllerle ilgili ortaya çıkan sonuçlar var. Aldıklarımız var Yargıtay onadığı andan itibaren açığa alırsınız, İki iki daha dört. Ama belediye başkanlığı düşmez. Açığa alma kararı ayrıdır, belediye başkanlığı düşmek ayrıdır. O kişi 2 yıl 7 ay cezası onandığı zaman artık kamu görevi yapamaz hale gelmektedir. İstinaf ve yargı onayladığında ben görevden alırım” açıklamasında bulundu.

"TERÖRÜ KAYNAĞINDA YOK EDECEKSİNİZ"

Terörle mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Süleyman Soylu, "Terörle mücadele etmeliyim. Şu anda Mardin'e 3 milyon turist geldi, Oteller yapılıyor, Hakkari'den Tıp fakültelerini kazanan öğrencilerimiz var. Terörle mücadele böyle bir şeydir. Burada bir üst bölgesi yapacağız dediğimiz anda herkesin kafası karıncalanıyordu. Artık böyle bir şey yok. "Terörü kaynağında yok edeceksiniz" sözü Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü, biz bunu yapıyoruz. Bir mücadele yapılıyor ve bunu tüm kurumlar olarak uyumlu olarak yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.