İçişleri Bakanı Soylu Aydın'da

İçişleri Bakanı Soylu Aydın'da

Bakan Soylu: (2)- "Bir günde Doğru Yol Partisi içinde 25 milletvekilinin parayla, pulla, tehditle, şantajla alındığı, yeni hükümetlerin kurulduğu parlamento mu güçlü? Bana anlatmasınlar. AK Parti olmasaydı, Tayyip Erdoğan olmasaydı, bugün parlamentoyu yer

AYDIN (AA) - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle "parlamentonun güçsüz olacağı" eleştirilerinin doğru olmadığını belirterek, "Bir günde Doğru Yol Partisi içinde 25 milletvekilinin parayla, pulla, tehditle, şantajla alındığı, yeni hükümetlerin kurulduğu parlamento mu güçlü? AK Parti olmasaydı, Tayyip Erdoğan olmasaydı, bugün parlamentoyu yerle yeksan ederlerdi." dedi.

Çine Belediyesi Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla bir araya gelen Soylu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin eleştirilere değindi.

Bu sistemle "parlamentonun güçsüz olacağı" yönündeki söylemleri "koskoca bir yalan" şeklinde nitelendiren Soylu, şöyle konuştu:

"Bir günde Doğru Yol Partisi içinde 25 milletvekilinin parayla, pulla, tehditle, şantajla alındığı, yeni hükümetlerin kurulduğu parlamento mu güçlü? AK Parti olmasaydı, Tayyip Erdoğan olmasaydı, bugün parlamentoyu yerle yeksan ederlerdi. Bir medya baronu manşet attığı zaman herkesin 10 adım geri attığı bir parlamento mu güçlü, IMF'ye teslim olan bir parlamento mu güçlü, Anayasa Mahkemesinin istediği gibi TBMM ile Gazi Meclis ile alay ettiği bir parlemento mu güçlü, Yargıtayın dize getirdiği parlamento mu güçlü? Bugün karşı çıkmalarının sebebi de artık milletin patron olacağı, anahtarın millette olduğu, milletin belirleyeceği bir Türkiye."

Bir başka eleştirinin de "Yargı tek adama gidiyor" şeklinde olduğunu, bunu yapanların kendi tek parti dönemleriyle AK Parti'yi karıştırdığını ifade eden Soylu, anahtarın millette bulunmasından korkanların olduğunu, bunların ellerinde yargıyı tutarak, zamanı gelince düğmeye basıp sistemi idare etmek istediğini söyledi.

Avrupa'daki sistemde yargı ve iradenin millete dayandırıldığına dikkati çeken Soylu, "Yanlış yaptı mı 4 yılda bir 'yallah.' Galiba Kılıçdaroğlu da 16 Nisan'dan sonra, bu millet o günü de görecek, 'yallah' diyecek. Bunun bedelini de ödemeli, çok net söylüyorum. Cumhuriyet Partililerin içinin de PKK ile bir arada olmaktan büyük bir sıkıntı duyduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- "Bu sistem baba ile oğlu birbirine düşürür"

AK Parti çatısı altına girmeden önce o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine bu konulardaki görüşlerini sorduğunu anlatan Soylu, kendisinin de "Bu sistem bizi daha çok derenin yanına getirir, su içmeden geri götürür. Bizim derhal bu sistemi, bir millet sistemiyle bütünleştirmemiz lazım. Çünkü bu sistem baba ile oğlu birbirine düşürür. Şeytanların generalleri devreye girerler, o şeytanlar kardeşi kardeşe düşürür, baba ile oğlu düşürür." dediğini dile getirdi.

Soylu, Ahmet Necdet Sezer'i cumhurbaşkanı olarak Bülent Ecevit'in seçtiğini anımsatarak, "Sonra ne oldu? Kafasına anayasayı yedi. Bu Kılıçdaroğlu hiç o günleri de görmüyor." dedi.

- "Uçağınızı düşüreceğiz"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yeni sistemin çok tehlikeli olduğuna, başbakan ile cumhurbaşkanının ayrı partilerden olmasının sıkıntı doğuracağına" ilişkin açıklamalarına değinen Soylu, şunları kaydetti:

"Bugün kol kola oldukları PKK da bir şeye 'hayır' dedi. Yüksekova'da havalimanı yapıldı, PKK 'hayır' dedi ama bu millet o havalimanını yaptı. 15 Temmuz'dan sonra 3-4 ay havalimanı kapandı. Sonra Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız dedi ki 'Havalimanının açılma zamanı gelmiştir'. Ertesi gün havalimanı açılacak, bunlar 2-3 çocuğun eline pusula tutuşturmuş, esnafın kapılarına bırakırken bizimkiler yakaladılar.

Ne diyorlar biliyor musunuz, 'Eğer bu uçaklara binerseniz uçağınızı düşüreceğiz.' Bu havalimanı, İran'dan Avrupa'yı ve dünyayı İstanbul üzerinden buluşturabilecek önemli bir havalimanı. Bunlar büyük projeler. Bunlar bu ülkeyi, bu coğrafyada merkez lider yapacak projelerdir. Onlar için hizmet, insanlık önemli değil. Onlar için bu ülkenin istikrarsızlığı ve bu ülkenin başkalarının elinde olması önemli."

- "Kimseye sırtımızı dönmeyiz"

Türkiye'nin Suriyelilere kucak açmasına da değinen Soylu, Suriyelilerle 400 yıl aynı çatı altında yaşandığını, Gaziantep, Kilis neyse Şam ve Halep'in de o olduğunu dile getirdi.

Bakan Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Ey insan hakları savunucuları, ey kadın hakları savunucuları. Orada kadınlara tecavüz edilip, kadınlar sınırlarımıza eşleriyle beraber geldiğinde 'Ey Tayyip Erdoğan namusumuza sahip çık' dediklerinde sırtımızı mı dönmeliydik? Bizim medeniyetimiz böyle bir medeniyet mi? Sadece kendi bileğimizin gücüyle mi kurtulduk 15 Temmuz musibetinden. Bilesiniz ki o mağdurlara, mazlumlara yaptıklarımızdan dolayı Cenab-ı Allah bu millete dedi ki 'Sen doğru yoldasın.' Kim çıplak ellerle tankların önüne çıkacak? Eğer inanıyorsak o cesareti bu milletimize veren Cenab-ı Allah'tır. Bütün dünya, 'Türkiye bunları nasıl yapıyor' diye hem fesatlanıyor hem hayret ortaya koyuyor. Çok sıkıntılar geçirdik ama bu millet asaletinden, geleneğinden, medeniyetinden hiçbir gün ayrılmadı. Çok sınavlar verdik. Biz kimseye sırtımızı dönmeyiz."

- "Milletin kuralları geçerli"

Karlofça'dan itibaren bu milleti adım adım gerileten, Orta Asya'ya doğru sürmeye çalışan anlayışın Türkler ve Müslümanlarla derdinin bulunduğunu kaydeden Soylu, son olarak 15 Temmuz'da bunu gördüklerini, tepeden bakan, milleti küçümseyen bu anlayışın başörtüsünden etnik kökenlere kadar herşeye karıştığını söyledi.

Bu kesimlerin yazdıkları anayasaları millete dayattığını ifade eden Soylu, 15 Temmuz'da da TRT'de okunan bildirinin sonunda "yeni bir anayasanın vadedildiğine" dikkati çekti.

Soylu, "Aynen 1960, 1980 darbesinden sonra olduğu gibi. 'Sizin gelenekleriniz, değerleriniz bizim için önemli değil. Sizin ortaya koyduğunuz kurallar bizim için önemli değil. Biz size yeni bir anayasa yazıyoruz, bizim istediğimiz gibi yaşayacaksınız'. 15 Temmuz'da sokağa çıkanlar da 'Hayır 1960'ta, 1980'de yaşattınız, artık yeter. Sizin kurallarınız değil milletin kuralları geçerli' dediler." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin gelişmesinden endişe edenlerin bu ülkeyi terörle, anarşiyle ve enflasyonla terbiye etmeye çalıştığını, kimi zaman gazete patronlarını ve köşe yazılarını kullandıklarını, milletin öz güvenini yıkmak için herşeyi yaptıklarını dile getiren Soylu, milletin 14 yıl boyunca sandıkta bunlara cevap verdiğini ve patronun millet olduğunu haykırdığını ifade etti.

Programa, AK Parti Aydın milletvekilleri Mustafa Savaş ve Mehmet Erdem de katıldı.

Bakan Soylu ve beraberindekiler daha sonra ilçe esnafını ziyaretti.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :