İBB, Ericsson'la iş birliği yapacak

İBB, Ericsson'la iş birliği yapacak

Büyükşehir Belediyesi ile Ericsson arasında hali hazırda var olan akıllı şehir yaklaşımına katkı sağlamak amacıyla iş birliği anlaşması imzalandı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ (İSBAK) ile Ericsson (NASDAQ: ERIC), Mevcut Durum Analizi kapsamında hali hazırda var olan akıllı şehir yaklaşımına katkı amacıyla iş birliği yapacak.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, İspanya'nın Barselona şehrinde organize edilen ve dünyanın en prestijli fuarları arasında gösterilen Dünya Mobil Kongresi'nde, akıllı belediyeciliğin öncülerinden İBB, teknoloji devlerinden Ericsson’la iş birliği anlaşması yaptı.

MWC 2017 Ericsson'un standında yerli ve yabancı basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen imza törenine, Ericsson’un Endüstri ve Kamudan Sorumlu Dünya Başkanı Charlotta Sund, İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı, İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Muhammed Alyürük, İBB Medya A.Ş Genel Müdürü Yunus Göksu ile diğer yetkililer katıldı.

İmza törende konuşan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İstanbul’un akıllı şehir olma özelliğinin çok eskiye dayandığını, Mimar Sinan'ın yaptığı camilerde ve su kemerlerinde bunların izlerine rastlanabileceğini belirtti.

İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın vizyonuyla Büyükşehir Belediyesinin teknoloji konusunda çok iyi işler başardığını vurgulayan Baraçlı, "İBB olarak bizler teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz ve İstanbulluların hayatlarını kolaylaştırmak için her geçen gün yeni uygulamaları kullanıma sokuyoruz. İstanbul’un hem genelinde hem de İBB bünyesinde kullandığımız birçok uygulamayı kendi mühendislerimize yaptırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Baraçlı, Londra’dan sonra dünyanın ikinci metrosunun 1875 yılında İstanbul'da yapıldığını hatırlatarak, İstanbul'daki metroların dünyanın en modern metroları arasında yer aldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 Türkiye vizyonuna inanan yerel yönetim anlayışı çerçevesinde, rekabet, sürdürülebilirlik ve yaşanılabilirlik açısından İstanbul'u geleceğe taşıyacak ve kentteki hayat kalitesini arttıracak "Smart İstanbul" sloganıyla akıllı şehir projesini başlatıklarını kaydeden Baraçlı, şu bilgileri verdi:

"İSBAK AŞ koordinasyonunda akıllı şehir uzmanları tarafından yürütülen bu projeyle dünya coğrafyasının tümüne bakılarak bir literatür taraması yapıldı ve İstanbul örnek alınabilecek şehir seçildi. San Francisco, New York, Londra, Barselona, Paris, Berlin, Kopenhag, Seul, Singapur ve GIFT şehirleri derinlemesine incelenerek, küresel anlamda akıllı şehirlerin gelişmişlik ve olgunluk seviyesi ortaya konuldu."


- "İstanbul Akıllı Şehir Endeksi oluşturuldu"

Projenin bir sonraki fazı olan "Mevcut Durum Analizi" kapsamında Ericsson’un global tecrübesinden faydalanan İBB'nin 210 paydaş ile gerçekleştirilen toplam 900'ü aşkın görüşme doğrultusunda akıllı şehirler açısından İstanbul’un olgunluk seviyesini belirlediğini aktaran Baraçlı şöyle devam etti:

"Ayrıca Mevcut Durum Analizi kapsamında her domain için çalıştaylar yapıldı ve bu sayede tüm paydaşların projeye katılımı sağlandı. Bu çalışma kapsamında şehrin olgunluk seviyesinin ölçülebileceği ve gelişiminin izleneceği İstanbul Akıllı Şehir Endeksi oluşturuldu. Mevcut durum analizi sonuçları değerlendirilerek İstanbul'un Akıllı Şehir Vizyonu, Stratejileri ve Yol Haritasını ortaya koymak adına çalışmalara başlandı. Big Smart İstanbul Vizyonu ile hayata geçirilecek Şehir Yönetim Merkezi'nde İstanbul'un üretmiş olduğu büyük veriyi yönetip, katma değerli ürün ve hizmetlerin gelişimini sağlayacak açık veri platformu oluşturulması planlanıyor. Bu sayede ekosisteme dahil olacak tüm start-up firmaları şehrin açık verilerini kullanarak, ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak. Akıllı şehrin vazgeçilmez unsurları arasında gördüğümüz insan odaklı yaklaşımların şehrimize yansımasına olanak sağlayacak LivingLABler, vatandaş ile etkileşimi arttıracak."

Baraçlı, iş birliği sayesinde 18 milyona ev sahipliği yapan İstanbul’un başta kentleşmesine yönelik çalışmaların yürütüleceğine dikkati çekerek, "Nüfus artışı ve kaynak kullanımı gibi sürdürülebilirlik alanında pek çok belirlenmiş hedefi bu alandaki uzmanlığı ve pek çok ülkedeki tecrübeleri ile özellikle İstanbul’da kilit gelişme alanları üzerinde çalışacak. Yapılacak durum değerlendirmesi, İstanbul gibi eşsiz karakteri olan ve bünyesinde dahili fırsatları barındıran bir şehrin başarılı sonuçlar elde etmesi için gerekli ihtiyaçları ve hazırlık safhalarını öne çıkaracak İstanbul’un Akıllı Şehir Vizyon ve Stratejik Hedeflerini ortaya koyacak." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından iş birliği anlaşması imzalandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :