"Hudut Kartalları" kar kış demeden görevde

"Hudut Kartalları" kar kış demeden görevde

Türkiye'nin en doğusunda bulunan Iğdır'daki 4. Hudut Taburunda görev yapan askerler, zorlu kış şartlarına aldırış etmeden Türkiye'nin İran sınırını koruyor- Görevini yerine getirirken teknolojinin en son imkanlarından yararlanan "hudut kartalları", "sınır

IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Türkiye'nin İran, Ermenistan ve Azerbaycan ile sınırının bulunduğu Iğdır'da, "hudut kartalları" olarak görev yapan Mehmetçik, kar kış demeden en çetin koşullarda vatanı koruyor.

Ağrı Dağı bölgesinde bulunan hudut karakollarında, sınır hattının güvenliğini sağlayan Mehmetçik, ağır kış şartlarına aldırış etmeden vatani görevini yerine getiriyor. Sıfırın altında 25 dereceye kadar düşen hava sıcaklığında, eli tetikte, gözü sınırda bekleyen askerler, hem sınır hattından gelebilecek tehditlere hem de kaçakçılık olaylarına karşı hazırda bekliyor.

AA ekibinin görüntülediği, Türkiye'nin İran sınırının geçtiği Küçük Ağrı Dağı bölgesinde görev yapan 5. Hudut Alayı 4. Hudut Taburunda görevli askerler de birer "hudut kartalları" olarak sınır ihlallerine izin vermiyor.

Kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaştığı bölgede nöbet bekleyen askerler, "Haykon" görüntüleme sistemleri, "Şahingöz" ve "Asır" kameraları ile insansız hava aracı gibi teknolojinin en son imkanlarını da kullanarak, sınırı 24 saat aralıksız olarak izleyerek, kilometrelerce öteden tespit edebildiği şüpheli durumlara üstün teçhizatı, "Kirpi" ve "Kobra" tipi zırhlı araçlarıyla anında müdahalede bulunuyor.

- Dondurucu soğuğa aldırmadan devriye geziyorlar

Termal kameralar ve zırhlı araçlarla sınır gözetimini aralıksız sürdüren "hudut kartalları", sınır hattının güvenliğini yüzde 100 sağlamak adına, bölgede kış mevsiminde yaşamın sınırlarını zorlayan dondurucu soğuğa dahi aldırış etmeden yaya devriye faaliyeti de yürütüyor. Karla kaplı olduğu bölgede beyaz kamuflajlarıyla timler halinde yaya olarak sınır devriyesi yapan Mehmetçik, canını siper ederek, "sınır namustur" ilkesini bir an bile unutmadan görev yapıyor.

- "Gücümüzü görevimizin kutsiyetinden alıyoruz"

Ağrı Dağı'nın bin 800 rakımında kurulu Sultantop Sınır Karakolunda, zor şartlarda yaya devriye görevi yapan askerlerden biri, görevini ve hissettiklerini şu sözlerle anlattı:

"Burada, Türkiye'nin en doğusunda zorlu şartlar altında sınırlarımızı korumak için 7 gün 24 saat esasında görev yapmaktayız. Kar altında devriye faaliyetini icra ediyoruz. Aynı zamanda kulede görev yapan arkadaşlarımıza ikmal maddelerini ulaştırıyoruz. Şartların zorlu olmasına rağmen yaptığımız görevin kutsiyeti bize güç veriyor. Bu zor şartlara rağmen tüm silah arkadaşlarımız görevlerini yılmadan büyük bir şevkle yerine getiriyor. Ben de burada görev yaptığım için kendimi farklı görüyor ve mutlu hissediyorum çünkü hudutta nöbet tutmak hakikaten farklıdır."

Sınır hattında zırhlı araçta görev yapan Mehmetçik de kullandıkları araçların üstün özelliklere sahip olduğunu belirterek, "Termal kameramızı gece devriye faaliyetini icra ederken gözetleme yapmak ve tespit edilen hedefleri teşhis etmekte kullanmaktayız. Kapalı kule sayesinde aracımızın dışına çıkmadan gözetleme yapabilmekte ve tespit edilen hedefleri zırhlı aracımızın içinden ateşleme ünitesiyle ateş altına alabilmekteyiz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :