Hudeyde Valisi'nden BM'ye "Husileri kurtarma" suçlaması

Hudeyde Valisi'nden BM'ye "Husileri kurtarma" suçlaması

İSTANBUL (AA) - Yemen'in Hudeyde Valisi Hasan Ali Tahir, Birleşmiş Milletler'i (BM) uzun süredir hükümet güçlerine karşı silahlı mücadele veren Husileri...

İSTANBUL (AA) - Yemen'in Hudeyde Valisi Hasan Ali Tahir, Birleşmiş Milletler'i (BM) uzun süredir hükümet güçlerine karşı silahlı mücadele veren Husileri yenilgiye uğramaktan kurtarmakla suçladı.

Tahir, Suudi Arabistan'ın "Ukaz" gazetesine yaptığı açıklamada, Husilerin yenilgiye uğrayarak sona yaklaştığı her dönemde BM'nin bir kurtarma hamlesi ile duruma müdahil olduğunu ileri sürdü.

BM'yi son yıllarda peş peşe tayin ettiği özel temsilcilerin başarısızlıklarından ders almamakla suçlayan Tahir, Yemenliler için yeni ve zorlu bir sürecin daha başladığını belirtti.

BM'nin, Husilere "devlete karşı darbe yaparak insanlık suçu işlemiş yıkıcı bir terör grubu gibi değil şımarık bir çocuk olarak yaklaştığını" söyleyen Tahir, BM ve uluslararası topluma "Yemen halkının çilelerini kullanmayı bırakıp Hudeyde vilayeti ve halkının Husilerin pençesinden kurtarılması için meşru hükümete destek vermeye" çağırdı.

Hudeyde'nin Husiler tarafından adeta bir askeri karargaha dönüştürüldüğünü ve dolayısıyla kentteki esnafın iş yerlerini kapatarak kaçmak zorunda kaldığını aktaran Tahir, Husilerin ayrıca evlere düzenlediği baskınlarla çocukları zorla cepheye sürdüğünü iddia etti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, cuma günü yaptığı açıklamada "Husilerin Hudeyde Limanı'nın idaresini BM'nin üstlenmesi yönünde bir teklifte bulunduğunu ve Yemen'deki meşru yönetimin de bunu onayladığını" belirtmişti.

Griffiths, geçen ay Hudeyde'deki askeri gerginliğin tırmanışını durdurmak için çıktığı tur kapsamında Umman'da Husilerle, Yemen'in geçici başkenti konumundaki Aden'de ise Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile görüşmüştü.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limanını Husilerden almak için 13 Haziran'da koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyona başlamıştı. Hükümet güçleri, 19 Haziran'da Hudeyde Uluslararası Havalimanı'nın tamamında kontrolü sağlamıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de, meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :