Hollanda'nın skandal tavrına tepkiler

Hollanda'nın skandal tavrına tepkiler

CHP Samsun İl Başkanı Akçagöz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murzioğlu ile sivil toplum kuruluşları, Hollanda'yı kınadı

SAMSUN (AA) - CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akçagöz, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve sivil toplum kuruluşları, Hollanda'nın diplomatik skandala neden olan uygulamalarına tepki gösterdi.

Akçagöz, yaptığı yazılı açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın maruz kaldığı durumdan dolayı üzüntülü olduklarını kaydetti.

Kaya'nın millet olarak herkesi temsil ettiğini belirten Akçagöz, "Bakan, Türkiye'nin saygınlığını temsil ediyor. Dolayısıyla, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil görevi almış birine bu denli yakışıksız bir tutum sergilemek, hepimiz için onur kırıcı olmuştur. Hollanda, tüm dünya ülkelerine aynı tavrı sergileyebiliyor mu? Buna bakmak lazım. Demokrasi ve fikir özgürlüğü lafta kalmış oldu. Hollanda, neden bu tavrı sergilediğini dünya kamuoyuna açıklamak zorundadır." ifadelerini kullandı.

Yaşanan sürecin bir tekil mağduriyet algısı yaratmaması gerektiğini vurgulayan Akçagöz, "Bu, sadece bir siyasi partinin mağduriyeti değildir. Bu, sadece bir siyasi anlayışın mağduriyeti değildir. Millet olarak hepimiz mağdur edilmiş olduk. Hele ki yaşanılan bu süreci referandum ile ilişkilendirmek, en büyük aymazlık olacaktır. Biz, 'hayır' demek için yollara düştük. 'Hayır' için çalışıyoruz. 'Hayır' seçeneğinin, ülkeye kurtuluş kapısı aralayacağını ifade ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Samsun TSO Başkanı Murzioğlu

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da Hollanda hükümetinin Türk siyasetçilerine karşı ortaya koyduğu uygulamanın kabul edilir olmadığını aktardı.

Hollanda'nın Türkiye Cumhuriyeti'nden özür dilemesi gerektiğini vurgulayan Murzioğlu, "Hollanda'nın diplomatik kurallar, demokratik teamüller ve ahlaki normlarla tamamen çelişen, demokrasi ve insan haklarını hiçe sayan çirkin, seviyesiz ve antidemokratik tutumunu şiddetle kınıyorum. AB üyesi Hollanda'nın antidemoktatik bir tavırla sergilediği bu davranışlara anlam vermek mümkün değildir. Hollanda hükümeti demokrasi ve uluslararası hukuk çerçevesinde karşılığı olmayan yanlıştan geri dönmeli ve Türkiye Cumhuriyeti'nden özür dilemelidir." ifadelerine yer verdi.

- STK'lar da tepki gösterdi

Samsun'da sivil toplum kuruluşlarının ortak yazılı açıklamasında da Hollanda'nın tutumunun diplomatik nezaket ve devletler arası ilişkiler açısından kabul edilmesinin mümkün olmadığı kaydedildi.

Uluslararası hukuk kurallarına göre elçilik binasının bulunduğu toprakların o devlete ait olduğuna işaret edilen açıklamada, "Şimdi bize hukuk dersi vermeye çalışan, her fırsatta hukukun evrensel ilkelerinden bahseden Avrupa bunu nasıl izah edecektir? Bu nasıl ikiyüzlülüktür? PKK terör örgütü liderinin telekonferans yolu ile kendi yandaşlarına hitap etmesine izin verildiği halde Cumhurbaşkanımızın kendi vatandaşlarına hitap etmesine izin verilmemesi ve bunun da mahkeme kararı ile engellenmesi nasıl bir çifte standarttır?" denildi.

Avrupa Birliği'nin hiçbir zaman dost olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bugünlerde yapılanlar, ne kadar doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. Başta Hollanda olmak üzere Avusturya, Almanya ve bu tür tavırlar sergileyen tüm AB ülkelerini, akıl almaz bu tavırlarından dolayı Samsun Sivil Toplum Örgütleri olarak şiddetle kınıyoruz. Tüm baskı ve kara propagandalarına rağmen 200 yıllık mücadelemizin zaferle sonuçlanacağına inanıyoruz. İstiklalimiz için, istikbalimiz için Avrupa'da yaşayan vatandaşlarımızın sandığa gideceğine, bu ülke için karar vereceğine olan inancımız tamdır. Darbelerle gelmeyi denediniz olmadı. 28 Şubat'la gelmeyi, Gezi olayları ile gelmeyi, ülkemiz aleyhine çalışan bütün terör örgütlerini destekleyerek üzerimize gelmeyi denediniz yine olmadı. FETÖ terör örgütü ile geldiniz yine olmadı. Şimdi de bu ülkenin bakanlarının kendi vatandaşları ile buluşmasını engelleyerek dev adımlarla yürüyüşünü durduracağınızı mı zannediyorsunuz? Yine başaramayacaksınız. Samsun Sivil Toplum Kuruluşları olarak başta Hollanda ve Almanya olmak üzere bu çirkin tavırları şiddetle kınıyoruz. Bu ülkelerin değirmenlerine su taşıyan ekonomi çevrelerine karşı tüm vatandaşlarımızı boykota çağırıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler