Hollanda’nın Kırım altınlarını Ukrayna’ya iade kararı

Hollanda’nın Kırım altınlarını Ukrayna’ya iade kararı

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko: - “İskit Altını Ukrayna’ya aittir kararı, 'Kırım da Ukrayna’ya aittir' anlamına gelir”

KİEV (AA) – Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, “Amsterdam Mahkemesinin 'İskit Altını Ukrayna’ya aittir' kararı, 'Kırım da Ukrayna’ya aittir' anlamına gelir.” dedi.

Poroşenko, sosyal medya hesabı üzerinden, Allard Pierson Müzesi'nde sergilenen İskit Altın Koleksiyonu ile ilgili davanın sonucunu değerlendirdi.

Poroşenko, “Amsterdam Mahkemesi’nin 'İskit Altını Ukrayna’ya aittir' kararı, 'Kırım da Ukrayna’ya aittir' anlamına gelir. Kırım bizimdir, nokta. Bu karar Avrupa ülkesinin mahkemesinden çıkan karardır.” ifadelerini kullandı.

Amsterdam’da görülen davada, mahkeme, Kırım’daki 4 müzeden getirilen İskit altınlarının Ukrayna’nın kültürel mirasının parçası olduğunu vurgulayarak, Ukrayna devletine iadesine karar vermişti.

Yüzlerce parçadan oluşan İskit Altını Koleksiyonu, Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhak edilmesinden kısa bir süre önce yarımadadan sergilenmek üzere Amsterdam’daki Allard Pierson Müzesi'ne getirilmişti.

Rusya, İskit altınlarının, Kırım’ın kültür mirası olduğu için Kırım’a geri gönderilmesi gerektiğini savunurken, Ukrayna ise sergilenen eşyaların geçici olarak Ukrayna’nın kontrolü altından olmayan, ilhak edilen bölgeye iade edilemeyeceğini ileri sürerek, eserlerin doğrudan Ukrayna devletine teslim edilmesini istemişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :