Hollandalı akademisyenlerden "Müslümanlara yönelik ayrımcılık artıyor" uyarısı

Hollandalı akademisyenlerden "Müslümanlara yönelik ayrımcılık artıyor" uyarısı

Amsterdam Üniversitesi Antropoloji Uzmanı Dr. Martijn de Koning:- "Son yapılan burka yasağıyla gördük ki artık dini alandaki düzenlemelerin hedefinde sadece Müslümanlar var. Bu ciddi bir durum ve hükümetin bu konuda bir şeyler yapması lazım"- Amsterdam Ün

AMSTERDAM (AA) - SELMAN AKSÜNGER - Hollandalı akademisyenler, ülkede Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve hak ihlallerinin yasal düzenlemelerle arttığına dikkati çekti.

Ülkede "helal kesim yasağı" olarak tanımlanan hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısı, 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren "burka yasağı" yasası ve İslami eğitim veren kurumların ve İslam okullarının müfredatına yönelik denetleme çalışmaları, Müslümanlara yönelik ayırımcılık tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Amsterdam Üniversitesi Antropoloji Uzmanı Dr. Martijn de Koning, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hollanda'da dini alanda daha önce birçok düzenlemenin yapıldığını fakat burka yasağıyla artık bu adımların tamamen Müslümanları hedef almaya başladığını söyledi.

Koning "Helal kesim ve dini eğitimin kısıtlanması gibi durumlar diğer dini grupları da etkiliyordu. Ancak son yapılan burka yasağıyla gördük ki artık dini alandaki düzenlemelerin hedefinde sadece Müslümanlar var. Bu ciddi bir durum ve hükümetin bu konuda bir şeyler yapması lazım." ifadelerini kullandı.

Amsterdam Üniversitesi Antropoloji ve Sosyoloji Bölümü Profesörü Annelies Moors da siyasetçilerin son yıllarda oy için Müslümanları eleştirdiğini ve her bir kısıtlamanın Müslüman grupları hedef aldığına dikkat çekti.

Burka giymeye devam eden kadınlara yönelik tepkilerin artabileceğine işaret eden Moors, "Bu tür kısıtlamalar toplumda Müslümanlara karşı şiddeti ve ayrımcılığı tetikliyor." dedi.

Hollanda Kültürlerarası İnsan Hakları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tom Zwart da "Hükümetin İslami eğitim veren kurumların ve İslam okullarının ders içeriklerine yönelik müdahalesinin altında İslam'ı 'daha demokratik ve Avrupalı' hale getirme çabası yatıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zwart, Hollanda'daki Müslümanların geleceğiyle ilgili de "İslam zaten Müslümanlara, dini özgürlüklerini yaşayabildikleri sürece azınlıkta oldukları toplumlarda devlete bağlı olmalarını emrediyor ancak hükümetin yasaklarıyla İslam'da var olan bu yapı da bozuluyor." yorumunu yaptı.

- Müslümanlar mercek altında

Hollanda Hayvanları Koruma Partisi, mayısta, hayvanların uyuşturulmadan kesilmesinin yasaklanması için yasa tasarısı sunmuştu.

Tasarıda, hayvanların kesilmeden önce uyuşturulmasının teklif edilmesi, ülkede helal ve koşer kesim tartışmalarını da alevlendirmişti.

Mayısta senatonun gündemine gelen tasarının gelecek haftalarda oylanması bekleniyor.

Ülkede 1 Ağustos'ta yürürlüğe giren "burka yasağı" kapsamında da kişilerin eğitim ve sağlık sektörü, toplu taşıma araçları ve devlet dairelerinde yüzlerini tanınmayacak şekilde tekstil, maske veya kask gibi unsurlarla kapatması yasaklanmıştı.

Hollanda Eğitim Bakanı Arie Slob da eylülde, İslami eğitim veren okullara ilişkin inceleme talimatı vermişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :