Hollandalı akademisyenlerden burka yasağına eleştiri

Hollandalı akademisyenlerden burka yasağına eleştiri

Amsterdam Üniversitesi Antropoloji ve Sosyoloji Bölümü Profesörü Annelies Moors:- "Bu yasa daha çok rahatsızlığa ve belki de bu kadınlara (burka takan) karşı daha çok saldırıya sebep olacaktır"- Leiden Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Ineke van der Va

AMSTERDAM/LEİDEN (AA) - Hollandalı akademisyenlerden, ülkede eğitim ve sağlık sektörü, toplu taşıma araçları ve devlet dairelerinde uygulanacak "burka yasağı" yasasını eleştirdi.

Amsterdam Üniversitesi Antropoloji ve Sosyoloji Bölümü Profesörü Annelies Moors, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısıtlı yasaklamanın çok ciddi gözükmese de tüm eğitim ve sağlık sektörü, topluma taşıma araçları ve devlet dairelerini kapsadığını belirtti.

Yeni düzenleme dışında sadece sokak ve özel sektörün kaldığını dile getiren Moors, "Bu şekilde bu kadınların hareket özgürlüğü çok güçlü şekilde kısıtlanıyor. Bu yasa daha çok rahatsızlığa ve belki de bu kadınlara karşı daha çok saldırıya sebep olacaktır." dedi.

Hiçbir sıkıntı olmadığı halde yukarıdan söz konusu sektörlere dayatma yapıldığını söyleyen Moors, "Onaylanan yasa çok gereksiz. Problemleri çözmek yerine problemlere neden olur. Problem çıkarmayan çok az bir grup kadından bahsediyoruz. Problemler olsa bile bunu sektörler kendi kurallarına göre çözebilir." ifadelerini kullandı.

Leiden Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Ineke van der Valk da burka yasağının yüzün tanınmayacak şekilde tekstil, maske veya kask gibi unsurlarla örtünmesini kapsasa bile herkesin bunun daha çok burka için yapıldığının farkında olduğunu kaydetti.

Burka yasağının zarar verici etkilerinin de olabileceğini dile getiren van der Valk, "Burka yasağı, Müslümanlar hakkında bilgi eksikliği ve önyargıların olduğu bir ortam ve zamanda bu kesimin genelde daha çok itibarsızlaşmasına neden olabilir." diye konuştu.

Yasanın uluslararası hukukla uyuşmadığını çünkü uluslararası hukuka göre herkesin dinini yaşamakta, kişisel düşüncesini belirtmekte ve kimliğini istediği gibi ortaya koymakta özgür olduğuna dikkati çeken Van der Valk, "Hükümet, kadınların da istedikleri gibi özgürlük haklarını kullanabilmeleri ve bu özgürlüklerinden faydalanabilmesi için hukuku korumak zorundadır. Yasaklar bununla uyuşmuyor." dedi.

Hollanda Senatosu, uzun süredir üzerinde tartışılan burka yasağı yasasını onaylamıştı. Yasada eğitim ve sağlık sektörü, toplu taşıma araçları ve devlet dairelerinde yüzün tanınmayacak şekilde tekstil, maske veya kask gibi unsurlarla örtünmesi yasaklanıyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :