Hollanda'da ırkçı lider Wilders yargılanıyor

Hollanda'da ırkçı lider Wilders yargılanıyor

Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders hakkında ırkçılık, hakaret ve nefreti körükleme gibi suçlardan açılan davanın ön duruşması başladı

BADHOEVEDORP (AA) - Hollanda’da iki sene önce Fas kökenlilere yönelik sarf ettiği sözleri nedeniyle aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders hakkında ırkçılık, ayrımcılık ve hakaret gibi suçlardan açılan davanın ön duruşması başladı.

Güvenlik gerekçesiyle Lahey yerine Amsterdam yakınlarındaki Badhoevedorp’taki adalet yerleşkesinde görülen duruşmaya Wilders, avukatı Geert Jan Knoops ile katıldı.

Geniş güvenlik önlemleri altında başlayan duruşmada suçlamalara ilişkin bilgi veren savcılar, Wilders’in iki sene önce yerel seçim kampanyası sırasında Faslılara yönelik yaptığı iki farklı konuşmayla bir gruba karşı ırk temelinde ayrımcılık yapma, hakarette bulunma, toplumda kin ve nefreti körükleme gibi suçlar işlediğini ileri sürdü.

İfade özgürlüğünün mutlak olmadığını, sınırları bulunduğunu belirten savcı, ırkçılık ve ayrımcılığın bu sınırları teşkil ettiğini dile getirdi.

Wilders’in davaya konu olan ilk konuşmasını 12 Mart 2014’te Lahey’de yaptığını anlatan savcı, dinlenen tanıkların beyanları doğrultusunda 19 Mart’taki ikinci konuşmanın önceden planlandığının anlaşıldığını kaydetti. Savcı, Wilders’in partisine ait bir çalışanın salonda bulunan dinleyicileri ikinci konuşmadan önce bilgilendirdiğini belirtti.

Wilders’in avukatı Knoops ise söz konusu davanın ifade hürriyetinin sınırlarını belirleyeceğini ileri sürerek adil bir yargılama istediklerini söyledi.

Mahkemeye sundukları savunma dosyasının duruşmadan önce medyada yayınlandığını belirten Knoops, mahkemeden bu konuyu araştırması talebinde bulundu.

Wilders’in davaya konu sözlerinin hukuk sınırları dahilinde olduğu görüşünü savunan Knoops, müvekkilinin bu açıklamalarıyla toplumsal sorunlara çözüm sunduğunu ifade etti.

Ön duruşması bugün başlayan davaya ilişkin esas yargılamanın 31 Ekim’de yapılması öngörülüyor.

- Dava iki sene önce açılmıştı

Hollanda 2017’de yapılacak genel seçimler öncesinde düzenlenen son kamuoyu anketlerinde oy oranı arttığı gözlemlenen PVV liderine yönelik yargı süreci, 2014’teki yerel seçimler sırasında yaptığı açıklamalar üzerine başlamıştı.

Wilders, seçim sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda parti üyelerine, “Bu şehirde ve Hollanda’da çok mu, az mı Faslı istiyorsunuz?” sorusunu sormuş, ardından aldığı “Az” cevabı üzerine, “Gereğini yaparız.” demişti.

Wilders, seçim kampanyası sırasında ise "Eğer Faslılar az olsa Lahey daha az sorunlu bir kent olurdu." ifadesini kullanmıştı.

Büyük tepkiye yol açan bu sözlerden sonra aralarında Faslı sivil toplum örgütleri ve Hollandalı bazı belediyelerin de olduğu geniş bir kesim, Wilders aleyhinde savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusu yapanların sayısının 6 binden fazla olduğu belirtiliyor.

Wilders, Lahey savcılığına geçen yıl ekim ayında şüpheli sıfatıyla verdiği ifadede, sözlerinin arkasında durduğunu açıklamıştı.

Wilders, 2011 yılında Amsterdam mahkemesinde de benzer suçlardan yargılanmış fakat suçsuz bulunmuştu.

Hollanda'da ırkçı lider Wilders yargılanıyor

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler