Hollanda'da AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması referandumu

Hollanda'da AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması referandumu

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius: -"Ukrayna, Avrupa karşıtı duyguların ifadesi için kullanılıyor. Çoğu Hollandalı niçin ve neye oy verdiklerini bile anlayamadı"

VİLNİUS (AA) - Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Hollanda’da, AB ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması'yla ilgili dün yapılan referandumu "hayır" cephesinin kazanmasıyla ilgili "Çoğu Hollandalı niçin ve neye oy verdiklerini bile anlayamadı." dedi.

Baltık haber ajansı BNS’ye konuşan Linkevicius, Ukrayna’nın, Hollandalı AB şüphecilerinin malzemesi haline geldiğini söyledi.

Avrupa’nın Rus propagandasının etkisinin altında kaldığına işaret eden Linkevicius, “Ukrayna, Avrupa karşıtı duyguların ifadesi için kullanılıyor. Çoğu Hollandalı ne için ve neye oy verdiklerini bile anlayamadı” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’yı her zaman destekleyeceklerini belirten Linkevicius, referandum sonucunun AB - Ukrayna ilişkilerini değiştirmeyeceğini savundu.

Linkevicius, “AB'nin Rusya’nın propaganda eylemleriyle ilgili ciddi endişe duymasının zamanı geldi. Avrupa’ya yayılan yalanlar Rus hükümetinin kontrolündeki basını hatırlattı” diye konuştu.

Hollanda'da Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması’na ilişkin yapılan referandumu anlaşma karşıtları kazanmıştı.

Katılım oranının yüzde 32,2 olduğu, hükümete tavsiye niteliğindeki referandumda anlaşma karşıtları yüzde 61,1 oy oranına ulaşırken "evet" cephesi yüzde 38,1’de kalmıştı. Sandık başına gidenlerin yüzde 0,8'i ise boş oy kullanmıştı.

Hollanda Başbakan Mark Rutte, yaptığı açıklamada, anlaşmaya karşı olanların zafer elde ettiğini belirterek, AB ve Ukrayna dahil herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulunması gerektiğini söylemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :