Hocaların hocası Prof. İsmail Cerrahoğlu Hakk'a yürüdü! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taziye! İsmail Cerrahoğlu kimdir?

Hocaların hocası Prof. İsmail Cerrahoğlu Hakk'a yürüdü! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taziye! İsmail Cerrahoğlu kimdir?

Tefsir alanında yaptığı çalışmalarla ilim dünyasına önemli katkılar sunan hocaların hocası ilahiyatçı, yazar Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, 93 yaşında Hakk'a yürüdü. Cenazesi 26 Ekim Çarşamba (bugün) öğle namazını müteakip Hendek'te toprağa verilecek

Türkiye'de tefsir alanında ilk doktora tezine imza atan, çalışmaları ilahiyat fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan 'hocaların hocası' Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, 93 yaşında vefat etti

Bir dönem Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulunan, Türkiye'de tefsir çalışmalarının öncülerinden Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, 24 Ekim 2022 Pazartesi günü Sakarya'nın Hendek ilçesindeki evinde yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle rahatsızlandı.

Hendek Devlet Hastanesi'ne kaldırılan İsmail Cerrahoğlu, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 93 yaşında vefat etti.

İsmail Cerrahoğlu'nun cenazesi 26 Ekim 2022 Çarşamba (bugün) Hendek'teki Merkez Yeni Camii'de öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Hendek Kabristanı'ndaki aile mezarlığında toprağa verilecek.

TAZİYE MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hayatını İslam’a vakfetmiş çok değerli ilim insanı Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun vefatından derin üzüntü duydum. Sayın Cerrahoğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine, talebelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Tefsir alanında önemli çalışmalara imza atan ve pek çok öğrencinin yetişmesinde büyük emekleri olan Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu hocamız ahirete irtihal etti. Hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine ve ilahiyat camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum. Cenab-ı Hak makamını âlî eylesin" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı eski Mehmet Görmez, şu ifadeleri kullandı: "Hayatını Kur'an ve tefsir ilmine adayan muhterem hocam Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu Hakka yürüdü. Rabbimden rahmet diliyorum. Evlatlarına ve bütün talebelerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı/İnsan Hakları Başkanı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, "Manevi dünyanızın ilim insanlarından Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’na Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailesi, talebeleri ve İslam dünyasına sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Halil Etyemez, "Tefsir alanında yaptığı çalışmalarla ilim dünyasına önemli katkılar sunan ilahiyatçı, yazar Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, Hakka yürüdü. Hocamıza Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve ilahiyat camiasına başsağlığı diliyorum. Rabbim mekanını cennet, makamını âlî eylesin" dedi.

Resim

İSMAİL CERRAHOĞLU KİMDİR?

İsmail Cerrahoğlu 1929 yılında Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi.

Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı. Burada Hasan Hüsnü Erdem, Dr. Asistan Fuat Sezgin gibi isimlerden ders aldı.

1960 yılında 'Kur'an Tefsiri'nin Doğuşu ve Buna Hız Veren Amiller' çalışmasıyla Türkiye'de tefsir alanında ilk doktora tezine imza atan İsmail Cerrahoğlu, 1963-1965 yıllarında Tunus'ta araştırmalar yaptı.

İsmail Cerrahoğlu, 1968 yılında doçent, 1975 yılında profesör unvanı aldı.

Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nde dersler verdi. 1976-1978 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde dekanlık yaptı. 1996 yılında buradan emekli oldu.

Daha sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Tefsir Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendi.

Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı yayınların yanı sıra 'Vakıflar', 'Hakses ve İslâm Mecmuası', 'Selâmet Mecmuası', 'İslâm Medeniyeti' gibi çok sayıda dergide İsmail Cerrahoğlu'nun makaleleri yayımlandı.

'Tefsir Usûlü', 'Kur'ân-ı Kerîm ve Meâl ve Tefsiri', 'el-Mektebetu'l-İslâmiyye', 'Kur'ân-ı Kerîm'den Öğütler', 'Kur'an-ı Kerîm Nasıl Bir Kitaptır, Nasıl Anladılar, Nasıl Anlamalıyız' gibi kitaplara imza attı.

Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, çalışmaları ilahiyat fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan ve yetiştirdiği öğrencileri ile 'hocaların hocası' olarak anılan İsmail Cerrahoğlu, ortaokullarda okutulan din kitaplarının da yazarlarındandı.

İsmail Cerrahoğlu, 25 Ekim 2022 tarihinde Sakarya'nın Hendek ilçesinde 93 yaşında yaşamını yitirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.