"Hırvatistan'ı ilk maçta yenersek gruptan çıkarız"

"Hırvatistan'ı ilk maçta yenersek gruptan çıkarız"

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı:"Avrupa şampiyonalarında ilk maç önemli. İlk maçta atmosferi yakalarsan, gidebildiğin kadar gidersin. Grubumuzda İspanya favori"- "Futbol Federasyonunun olağanüstü kongreye gitmesini, Türk futbol tarihinde efsane o


TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, A Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Şampiyonası'ndaki şansıyla ilgili olarak, "Bu tür turnuvalarda ilk maç önemli. İlk maçta atmosferi yakalarsan, gidebildiğin kadar gidersin. Türkiye Hırvatistan'ı ilk maçta yenerse gruptan çıkma şansı yüksek." dedi.

Üç büyük kulüp Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ta oynayan ilk futbolcu olan, 21 kez milli takımda forma giyen Saffet Sancaklı, AA muhabirine, sporda şiddet, doping ve milli takımın 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndaki şansı hakkında açıklamalarda bulundu.

Saffet Sancaklı, Türk Milli Futbol Takımı'nın 1996 Avrupa Şampiyonası kadrosunda yer aldığını anımsatarak, bu tür turnuvalarda ilk maçın önemine vurgu yaptı. Sancaklı, "İlk maçta atmosferi yakalarsan, gidebildiğin kadar gidersin, yakalayamazsan sonra mucizelere kalırsın. İlk maçı kaybedip de daha sonra başarılı olan takım çok az. Grubumuzda İspanya favori. Hırvatistan'ı ilk maçta yenersek gruptan çıkarız." ifadesini kullandı.

Sancaklı, Türklerin duygusal olduğunu, bu nedenle atmosferin Türk futbolcuları diğer takımlardan daha çok etkilediğini ifade ederek, "Antalya'da parlamentolararası futbol turnuvasına katıldım. Ben futbolu bırakalı 17 sene oldu ama seremonide İstiklal Marşı okunurken tüylerim diken diken oldu. Türk futbolcusu böyle." değerlendirmesini yaptı.

A Milli Futbol Takımı kadrosunun iyi olduğunu, bireysel yetenekli futbolcuların bu yeteneklerini gösterebileceğini belirten Sancaklı, o günkü maçta 11 futbolcudan 7-8'inin iyi olması durumunda milli takımın herkesle başa baş oynayabileceğini vurguladı.

Saffet Sancaklı, teknik direktör Fatih Terim'in tecrübesinin milli takım için avantaj olduğuna işaret ederek, "Nasıl atmosfer yaratılacağını bilir, Türk futbolcusunun DNA'sını çözeli çok oldu, o yüzden bu kadar başarısı var." diye konuştu.


- "Eski futbolcular yıllardır bu filmde oynuyor, o duyguyu bilir"

Türkiye'nin ilk maçı oynayacağı Hırvatistan'la aşağı yukarı denk olduğunu, bu karşılaşmayı da kazanabileceğini dile getiren Sancaklı, "Fatih Terim'in eksiklikleri, hataları çok ama yıllar sonra iyi bir şey yaptı, iki aydır milli takıma eski milli futbolcuları aldı. Onlar, her yerde futbolcularla beraberler. Kampa katılıyorlar, maçta yanlarında, onlara moral veriyorlar. Bu yapıldıktan sonra milli takımın atmosferi değişti. O eski futbolcular yıllardır bu filmde oynuyorlar, o duyguyu bilirler." ifadesini kullandı.

"Futbolculara ne önerirsiniz?" sorusuna, Sancaklı, "Dünyanın gözü orada olacak, milyarlarca insan bu maçları izleyecek. Öncelikle sakin olacaklar, bu kolay değil ama bunu yapmaları lazım. 'İyi oynarsan daha iyi takımlara gidebilirsin, transfer olabilirsin.' Futbolcu bunları düşünürken aşırı strese girebilir. Aşırı strese girdiğin zaman da maçtan önce enerjinin yüzde 70'ini bile kaybedebilirsin. Bu çok tehlikeli bir şey, işte orada takımın yanındaki ağabeylerin, eski futbolcuların devreye girmesi, onları sakinleştirmesi lazım." yanıtını verdi.


- Emre Mor'a tavsiye

Sancaklı, şu aşamada milli takımın final oynama şansının az olduğunu, ancak 2002'de Türkiye'nin güzel bir atmosfer yakalayarak dünya üçüncülüğünü elde ettiğini söyledi. 1992 Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkı elde eden Yogoslavya'da savaş çıkınca, bu ülke yerine Danimarka'nın turnuvaya çağrıldığını ifade eden Sancaklı, "Danimarka takım oyuncuları tatile gitmişti, oyuncuları tatilden çağırdılar ve o takım şampiyon oldu. Turnuva maçları her an sürprize açık maçlardır." şeklinde konuştu.

Hazırlık maçlarında oynayan Emre Mor'u beğendiğini belirten Sancaklı, Emre'ye 3-4 sene Türkiye'ye gelmemesi, Avrupa'daki kulüplerde tecrübe kazandıktan sonra böyle bir tercih yapması tavsiyesinde bulundu.


- Sporda şiddet

Sporculara yapılan madalya baskısının onları çoğu zaman dopinge yönelttiğini belirten Sancaklı, "Ben kimsenin doping aldığını görmedim ama o psikolojiyi iyi bilirim." diye görüş belirtti. Sancaklı, Türkiye'de başta futbol olmak üzere spordaki tepe yöneticilerinin sürekli birbiriyle tartıştıklarını ifade ederek, "Böyle bir ortamda siz fanatik seyircinin, amigoların şiddet yapmamasını mı bekleyeceksiniz?" şeklinde konuştu.

Sancaklı, sporda şiddeti önleme ile ilgili hazırladığı kanun teklifini yakında TBMM Başkanlığı'na sunacağını ifade etti.

İlgili yasaya göre 6 ay içerisinde bütün federasyonlarda seçim yapılacağını, sadece Futbol Federasyonunda seçim yapılmayacağını anımsatan Sancaklı, şöyle devam etti:

"Teklifimde şunu önerdim; Futbol Federasyonu olağanüstü kongreye gitsin, Türk futbol tarihinde efsane olmuş, dünya ve Avrupa futbolunun tanıdığı isimler yönetim kuruluna girsin. Diyelim 20 kişilik yönetim kurulu var, bunun 5-6'sı milli futbolculardan oluşsun. Diğer federasyonlarda da şunu getirelim; o branşta milli olmayan federasyon başkanı olamasın. 'Yüzde 20'si milli oyuncu olmak zorunda' diye de kota koyalım. Eğer bunları yapabilirsek, bir anda dünyada Türk futbolunun, sporunun atmosferi değişir, gelişir. Mesela milli halterci Naim Süleymanoğlu, Halter Federasyonunda asbaşkan olmuştu. Ondan çok kısa bir süre sonra Naim'i Dünya Halter Federasyonu Asbaşkanı yaptılar. Çünkü, Naim asrın haltercisiydi. Milli güreşçi Hamza Yerlikaya, Güreş Federasyonu Başkanı oldu. Dünyada güreşle ilgili bir organizasyon olduğu zaman ve de Hamza oraya katıldığı zaman, bütün ilgi onda toplanır. Niye? Çünkü o asrın güreşçisi."

Sporda şiddeti azaltmak için "derbi maçlarına rakip seyirci almama" kararı alındığını ancak bunun çözüm olmadığını gördüklerini ifade eden Sancaklı, "Fenerbahçe-Galatasaray derbisine yıllardır rakip seyirci giremiyor, olaylar önleniyor mu? Hayır. Çünkü, bir bataklık var ama bataklığı kurutmak yerine ileride bulunan sineklere 'raid' sıkılıyor. Yapılan bu, bataklığı kurutmazsak daha çok sinek kovalarız." değerlendirmesinde bulundu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :