Hırvatistan'daki hükümet krizi

Hırvatistan'daki hükümet krizi

HDZ Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Karamarko, HDZ'nin Başbakan Oreskovic'in görevden alınması için resmi süreci başlatacağını açıkladı

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'daki en güçlü koalisyon ortağı Hırvat Demokratik Birliği (HDZ), Başbakan Tihomir Oreskovic'in görevden alınması için bugün resmi süreci başlatacak.

HDZ Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tomislav Karamarko, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, başlanmış reformların uygulanabilmesi için Hırvatistan'a "sağlam, homojen ve birlik içerisinde" bir hükümet gerektiğini belirterek, "Parti olarak, Başbakan Oreskovic'in görevden alınması için başvuruda bulunacağımızı kamuoyuna açıklamak benim borcum." dedi.

Mevcut koalisyon hükümetinin birçok açıdan işlevselliğini yitirdiğine işaret eden Karamarko, "Kısacası, şu anda sahnede olan şeyin durması gerek. Kötü ilişkiler, yarım yamalak ilişkiler. Hırvatistan'ın bu tarz ilişkiler için zamanı da sabrı da yok." ifadelerini kullandı.

HDZ Genel Başkanı Karamarko, Oreskovic'in kendisi ve koalisyon ortağı Most Hareketi Genel Başkanı Bozo Petrov'a yönelik istifa çağrısına ilişkin bir soruya da "Bugün biz bu süreci başlatıyoruz. Seçmene, üyelerimize, kamuoyuna ve Hırvatistan'ın geleceğine karşı sorumluluğumuz var. Zamanımız yok." şeklinde cevap verdi.

"Siyasi oyun" olarak nitelendirdiği bu gelişmelere dahil olan tüm katılımcılara "ciddileşmeleri" çağrısında bulunan Karamarko, aksi halde yaşanacakların iyi olmayacağını söyledi.

Karamarko, erken genel seçim olasılığını da değerlendirirken, bu olasılığın uzun zaman alacağını kaydetti.

Most Hareketi'nin güvenilir bir koalisyon ortağı olmadığını savunan Karamarko, "Onların kötü insanlar olduğunu söylemiyorum. Sadece tecrübe anlamında iyi değillerdi. Kesinlikle onları küçümsemek ya da kırmak istemem ancak yanlış yolda olduklarına eminim." dedi.

Başbakanın görevden alınması için mecliste güven oylaması yapılması, güven oylaması için de HDZ'nin en az 76 milletvekilinin imzasını toplaması gerekiyor.

- Dört ay önce kurulan hükümet krizde

Hırvatistan'da, 8 Kasım'da yapılan genel seçimin ardından, ocak ayında kurulan koalisyon hükümeti, Petrov ile Karamarko arasındaki anlaşmazlık nedeniyle krize girdi.

Başbakan Oreskovic cuma günü yaptığı açıklamada, başbakan yardımcılığı görevlerini yürüten Karamarko ile Petrov arasındaki şahsi ilişkilerin hükümet için ağır bir yük olduğunu savunarak, her iki isimden de istifa etmelerini talep etmişti.

Koalisyon hükümetindeki kriz, muhalefetin Karamarko hakkında mecliste güven oylaması talebinde bulunmasının ardından hükümet ortağı Most milletvekillerinin büyük çoğunluğunun oylamada Karamarko aleyhine oy kullanacağının kamuoyuna sızmasıyla ortaya çıkmıştı.

Bu olayın ardından Karamarko'nun, koalisyon ortağı Petrov'un henüz siyasi anlamda olgunlaşmadığını söylemesi üzerine ikili arasında tartışmalar başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :