Hırvatistan'daki Agrokor krizi

Hırvatistan'daki Agrokor krizi

Hakkında uluslararası yakalama kararı bulunan Agrokor şirketinin eski sahibi İvica Todoric, bir süredir ikamet ettiği İngiltere'de gözaltına alındı

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'ın en büyük şirketlerinden biri olan ve birçok Balkan ülkesinde market zincirleri bulunan "Agrokor"un eski sahibi İvica Todoric, bir süredir ikamet ettiği İngiltere'de gözaltına alındı.

Hırvatistan İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hırvat makamlarının daha önce hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarttığı Todoric'in bu sabah Londra'daki Charing Cross Polis Merkezi'ne çağrıldığı kaydedilirken, merkeze gelen Todoric'in burada ilgili yakalama kararı gereğince gözaltına alındığı ifade edildi.

Açıklamada, Todoric'in gözaltına alınması ile ilgili Hırvat makamlarının da bilgilendirildiği kaydedildi.

Agrokor krizi, Hırvatistan kamuoyunu uzun zamandır meşgul etmeye devam ederken, son olarak 16 Ekim'de başlatılan geniş kapsamlı polis operasyonunda şirketin eski yönetim kadrosundan birçok isim gözaltına alınmıştı.

Savcılık, dönemin şirket yöneticilerinin 2006-2017 yılları arasında sahte mali raporlar hazırladığını ve bu şekilde iş ortaklarını yanlış yönlendirdiği iddiasıyla operasyon başlatıldığını açıklamıştı.

Operasyon kapsamında şirketin kurucusu ve eski sahibi Todoric'in de başkent Zagreb'deki villasında arama yapılmış, bir süre önce ikametini Londra'ya aldıran Todoric hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarılmıştı.

Hırvatistan'da, 2017 başında şirketin iflasın eşiğine gelmesi üzerine başlayan Agrokor krizi sonucunda, şirketin sahibi Todoric'in de aralarında bulunduğu yönetim kurulu üyeleri, şirketin yönetiminden ayrılma kararı almıştı.

Şirket yönetiminin başına hükümet tarafından Ante Ramljak getirilmiş ve söz konusu yıllar arasındaki şirket faaliyetlerine ilişkin soruşturma başlatılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler