Hindistan'daki Gujarat olayları

Hindistan'daki Gujarat olayları

Gujarat olaylarında suçlu bulunan 11 kişinin cezaları hafifletildi

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da 2002'de bin kişinin yaşamını yitirdiği Gujarat olaylarında suçlu bulunan 11 kişinin cezaları hafifletildi.

Gujarat eyaleti Yüksek Mahkemesi, yerel mahkemenin 11 kişi hakkında verdiği idam cezasını ömür boyu hapse çevirdi.

Mahkeme, 27 Şubat 2002'de Godhra istasyonu yakınlarında 60 Hindu hacının ölmesine neden olan tren yangınına neden olmakla suçlanan diğer 20 kişi hakkındaki ömür boyu hapis cezalarını onadı.

Gujarat eyalet hükümetinin, davaya dahil olan 63 kişinin delil yetersizliği nedeniyle serbest bırakılması talebini reddeden Yüksek Mahkeme, hükümetin ve demiryolu şirketinin yangında ölen 60 Hindu hacının ailesine 1 milyon rupi (yaklaşık 56 bin Türk lirası) tazminat ödemesine karar verdi.

Hindistan'ın Gujarat eyaletinde 27 Şubat 2002'de Godhra istasyonu yakınlarında çıkan tren yangınında 60 Hindu hacının öldürülmesinin ardından eyalette olaylar başlamıştı. Yangından Müslümanları sorumlu tutan Hindu çeteler, Gujarat'ta Müslüman mahallelerine ve köylerine saldırmış, olaylarda bine yakın kişi yaşamını yitirmişti.

O dönem devlet bakanı olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ayaklanmaları durdurmak için yeterince çaba harcamadığı için eleştiriliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler