Himmetin yüzde 10'u kutsal hoca payı!

Himmetin yüzde 10'u kutsal hoca payı!

TÜBİTAK'taki Paralel usulsüzlük soruşturmasından çarpıcı detaylar: Kurumda çalışan evlilerden de yüzde 10, bekârlardan da yüzde 20 himmet kesintisi yapıldı

TÜBİTAK'ta "usulsüz işe alım ve terör örgütüne para toplama" gerekçesiyle 8 şüpheli hakkında mahkemeye sunulan iddianamenin perde arkasında önemli ayrıntılara ulaşıldı.

Sabah'ta yer alan habere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu tarafından TÜBİTAK ve Marmara Araştırma Merkezi'ne (MAM) usulsüz işe alımlarla ve himmet adı altında toplanan paraların FETÖ kasasına aktarılmasıyla ilgili iddianame hazırlandı.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 6'sı tutuklu 8 şüphelinin "icbar suretiyle birden fazla irtikap yapma" ile "terör örgütüne finans sağlamak" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi.

"İrtikap"ın gasp suçu anlamına geldiği de vurgulandı. TÜBİTAK ve MAM'da örgütlenen Paralel üyelerin usulsüzlüklerin ortaya çıkmasını sağlayan ihbar mektuplarını gönderen İdris Aydın, Mehmet Ertaş, Sefer Yıldırım ve Recep Kanbay iddianamede "müşteki" olarak, Ali Veysel Tunç, Ersin Güçlü, Vedat Küçük, Mustafa Tatli, Vedat Babacan, Hüseyin Yavuz, Murat Gökşen ve Bekir Konya ise şüpheli olarak gösterildi. Şüphelilerin kod adlarına da iddianamede yer verildi.

Promosyon vurgunu

Mağdurların işe girmelerini sağlayan ve kod ismi kullanan kişilerin büyük bir kısmının, TÜBİTAK çalışanı olduğu, FETÖ adına toplantı yapıp zorla "himmet" adı altında örgüte para temin ettikleri kaydedildi.

İddianamede, örgüte para sağlamak için kurban parası ile 2011, 2012, 2013'te mağdurların bankalara yatırılan maaşlarına karşılık promosyon olarak verilen 500'er liranın da "haram" diye örgüt kasasına aktarıldığı kaydedildi. Himmet paralarını vermeyenler ise işten çıkarılmakla tehdit edildi.

Polis soruşturmasında ABD'nin Houston Üniversitesi Öğretim Üyesi Helen Rose Ebaugh'un, Gülen örgütü hakkındaki tezine de atıfta bulunuldu. Buna göre, örgüt üyelerinin yıllık kazançlarından yüzde 5 ile 20'si, ortak havuza transfer ediliyordu. Bu para trafiğinin kontrol dışı kalması için de bankalarda çok sayıda değişik isimlerle sahte hesapların açıldığı ve para transferlerinin bu hesaplar üzerinden yapılarak meşrulaştırıldığı belirtildi.

Bu tespitlerin KPSS operasyonundaki MASAK raporlarına yansıdığına da dikkat çekilirken, toplanan himmet paralarından yüzde 10 - 15'lik kısmının ise doğrudan "Kutsal Hoca Payı" adı altında Gülen'e gönderildiği ileri sürüldü.

SABAH

Etiketler :