Hibrit yakıtlı roket motoru Konya’dan ateşlenecek

Hibrit yakıtlı roket motoru Konya’dan ateşlenecek

Konya'nın Seydişehir ilçesinde bulunan Eti Alüminyum, Teknofest ekibinin hibrit yakıtlı roket motoru projesine destek vererek uzay çalışmalarına katkı sağlıyor. Proje kapsamında, ekip Temmuz ayında ateşleme testini gerçekleştirmeyi planlıyor.

Konya'nın Seydişehir ilçesinde faaliyet gösteren Cengiz Holding grup şirketlerinden Eti Alüminyum, Gazi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nden 30 kişilik bir ekibin üzerinde çalıştığı "Hibrit Yakıtlı Roket Motoru" projesine destek verdi.

Teknofest'e katılmak için yola çıkan ekip, Eti Alüminyum Seydişehir Fabrikası içerisinde kendilerine tahsis edilen alanda çalışmalarını sürdürürken, proje kapsamında Temmuz ayında ateşleme testi gerçekleştirmeyi hedefliyor.

a1.jpg

Eti Alüminyum: "Türkiye'de üretilmeyen ürünleri üretmeye odaklanıyoruz"

Eti Alüminyum Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Bayraktar, Teknofest gibi projelerin Türkiye'nin teknoloji ve sanayi ekosistemine büyük katkı sağladığını belirterek, "Biz sadece alüminyum üretimiyle değil, aynı zamanda kritik sektörlerde dışa bağımlılığı azaltarak yerli üretimi güçlendirmek için yatırımlar yapıyoruz. Özellikle savunma ve uzay sanayii için stratejik üretimler gerçekleştiriyoruz" dedi.

Son dönemde AR-GE ve inovasyona yönelik çalışmalarını arttırdıklarını ifade eden Bayraktar, "Yeni haddahane yatırımımızla, Türkiye'de üretilmeyen ve özellikle havacılık ile uzay sanayiinde kullanılan alüminyum alaşımlarını üretmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede dışa bağımlılığı azaltarak, milli sanayimize katkı sağlayacağız" diye konuştu.

a2.jpg

"Eti Alüminyum'un desteği, projemizi hayata geçirmemizi sağladı"

Proje takımının kurucusu ve kaptanı olan Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Hüseyin Eren Çaka, lise yıllarından beri uzay teknolojilerine ilgi duyduğunu belirterek, "Takımımızı iki buçuk sene önce kurduk ve hibrit motor projemizi 2023'ten beri geliştiriyoruz. Teknofest yarışmasına katılarak bu teknolojiyi edinmek istedik" dedi.

a3.jpg

Proje ekibinin en büyük zorluğunun finansman bulmak olduğunu ifade eden Çaka, "Bu noktada Seydişehirli bir arkadaşımızın aracılığıyla Eti Alüminyum'la görüştük ve destek talep ettik. Bize maddi desteğin yanı sıra atölye ve misafirhane imkanı sağladılar. Eti Alüminyum'un verdiği ana sponsorluk desteği, projemizin büyük bir kısmını gerçekleştirmemizi sağladı" diye konuştu.

a4.jpg

Temmuz'da ateşleme testi yapılacak

Çalışmaların üretim aşamasında olduklarını belirten Çaka, "Sensörlerimizi, basınçlı hatlarımızı ve tanklarımızı tek tek test ediyoruz. Temmuz ayına doğru hibrit motorumuzun ateşleme testini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Amacımız, dikey iniş-kalkış yapabilen hibrit motorlu bir roket geliştirmek ve bu teknolojiyi Türkiye'ye kazandırmak" dedi.

Proje ekibinde yer alan Gazi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencisi Aybücke Buksur ise "Her başarılı test bizi daha da motive ediyor. Sistemlerin sorunsuz çalışması ve beklenen verileri almamız bizi mutlu ediyor. Nihai başarıya ulaştığımızda yaşayacağımız mutluluğu şimdiden tahmin edemiyorum" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.