Heykeltıraş Tülay Karavit'in eserleri "Her Okula Bir Piyano" projesi için satılacak

Heykeltıraş Tülay Karavit'in eserleri "Her Okula Bir Piyano" projesi için satılacak

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Heykeltıraş Tülay Karavit'in Sedna Koleksiyonu'ndaki eserlerin satışından elde edilen gelir, İstanbul Resitalleri tarafından...

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Heykeltıraş Tülay Karavit'in Sedna Koleksiyonu'ndaki eserlerin satışından elde edilen gelir, İstanbul Resitalleri tarafından yürütülen "Her Okula Bir Piyano" projesinde kullanılacak.

İstanbul Resitalleri Genel Koordinatörü Nazan Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl başlatılan ve iki okula piyano kazandıran projenin 13. sezonda da devam edeceğini belirtti.

Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki sezon önce başlattığımız, İstanbul Resitalleri'nin sosyal sorumluluk projesi olan, 'Her Okula Bir Piyano' projemiz için, bu sezon diş hekimi ve heykeltıraş Tülay Karavit, Eskimo mitolojisinden ilham aldığı Sedna Koleksiyonu'yla destek verecek. 'Sedna Modern' adını taşıyan koleksiyonda yer alan objelerin satışından elde edilen gelir, projemize aktarılacak. Öncelikle dezavantajlı okullar olmak üzere, bu yıl da çeşitli okullara piyano hediye etmeyi amaçlıyoruz."

Sanatçının kişisel sergilerine gittiğini ve eserlerini çok sevdiğini dile getiren Ceylan, "Heykellerin ardındaki öyküyü çok beğendim. Ben Sednaları daha ilk gördüğüm an çok beğendim, sevdim." dedi.

Celyan, önceki sezon Diyarbakır ve Tunceli'de iki okula piyano aldıklarını anlatarak, "Gönlümüzden bir rakam koymak geçmiyor ama en azından bir piyano alınmasını isteriz. Her sene farklı bir konsept çıkarmak gibi de bir hedefimiz var. Geçen sezon gravürlerimiz vardı. Bu sezon, Sedna eserleri ve İstanbul Resitalleri'nin 'Her Okula Bir Piyano Projesi' beraber yürüyecek. Sedna'nın hikayesini herkes bilsin istiyorum. Çünkü çok özel bir hikayesi var." ifadelerini kullandı.

- "Sedna mitolojisinde, doğaya zarar veren insan cezalandırılıyor"

Sanatçı Karavit de diş hekimliği ile heykel sanatının birbiriyle örtüşen işler olduğunu söyleyerek, diş hekimliği derslerinde aldığı el becerisi derslerinin önemli olduğuna işaret etti.

Çocukluğundan itibaren heykele çok ilgisi olduğunu dile getiren Karavit, şunları aktardı:

"Bir kartpostal seçerken bile üzerinde heykel görseli olanı seçerdim. Kendi kendime tuzdan, mumdan, hamurdan bir şeyler yapıp birleştirirdim. Sürekli 3 boyutlu hacmi olan objeler, takılar yapardım. Daha sonra mesleğimi oturtup belli bir düzene girdikten sonra artık bilinçli olarak heykel yapmak istedim. Profesyonel eğitmenlerin, değerli hocalarımızın atölyelerine katılıp, eğitim aldım. Genel olarak çocukluğum ve gençliğim hep doğa içinde geçti. Zaman içinde meydana gelen binalaşmalar, dönüşüm, doğanın katledilmesi, hepimizin rahatsız olduğu şeyler ve kaygısız davranışlara karşı bir hassasiyetim vardı. 10 yıldır da buna dikkati çeken işler yapmaya önem veriyorum."

Tülay Karavit, iklim değişikliğinden kaynaklanan sıkıntıların son dönemde çok gündemde olduğunu ancak kendisinin bu konudaki hassasiyetinin çok önceden başladığını vurgulayarak, "Mitolojiye ilgim vardı. Mitoloji seminerlerine katıldım. Eğitmenimiz derslerde farklı ülke mitolojilerini anlattı. Ben de araştırdım ve buzulların, kuzey ülkelerinin mitolojisi çok ilgimi çekti. Hem kar ve soğuk seven bir insan olduğumdan soğuk iklimlerin mitolojisi olması hem de doğayı koruyan, korumayanı cezalandıran bir mesaja sahip olması etkiledi. İnsanın, bilinçli ya da ticari amaçla zarar verdiği doğa tarafından cezalandırılması söz konusu Sedna mitolojisinde." ifadelerini kullandı.

- Bronz heykeller, mumlar, bez çanta ve kolyelerle kitap ayraçları satılacak

"Sedna"nın mitolojideki hikayesine de değinen sanatçı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sedna büyük tesadüflerle beraber karşıma çıkan ve beni ifade eden bir şeydi. Bu nedenle Sedna'ya sarıldım. O aslında çok masum, olumlu ve ölümlü bir karakterken başına gelen birtakım olaylardan sonra bir dönüşüme uğrayarak, doğayı, denizleri koruyan bir tanrıçaya dönüşüyor. Bu aslında tamamen kuzey ülkelerinde balıkçılıkla geçinenlerin, israfı önlemek için ortaya attığı bir efsane. O zamanlarda bile israf problemken, şu anda artık bu durum had safhada. Neredeyse bir yarış halinde, aşırı tüketiyoruz. Yaşadığımız dünyaya zarar vermemeyi öğrenmemiz için zarar görmemiz gerekmiyor."

Karavit, Sedna'nın kendisini ifade eden bir karakter olduğunu ve bu karakterle çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Sedna'nın öyküsü ancak böyle etkinliklerle, gün geçtikçe daha çok yayılabilir. Sedna'nın mesajı, insanları kışkırtmak, uyandırmak, bir arada tutmak ve tatlı hikayesiyle de mitolojiye dokunmak. Çok gerçek bir yaşamımız var. Bizi biraz hayal dünyasına götürüyor. O da çok güzel bir şey, renk katıyor, hikayesini öğrenen insanlar ilgi gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Her Okula Bir Piyano" projesinin kendisini çok etkilediğinin altını çizen Karavit, projeye özel hazırladığı Sedna Koleksiyonu'nda bronz heykeller, mumlar, bez çanta ve kolyelerle kitap ayraçlarını sanatseverlerle buluşturduğunu anlattı.

Yarın akşam Güney Koreli keman sanatçısı Soyoung Yoon ile Alman piyanist Mario Haring'in vereceği "İstanbul Resitalleri Sevgililer Günü" konserinde, sanatseverler Sedna koleksiyonunu görebilecek.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :