"Herkesi kucaklayan bir festival programı hazırladık"

"Herkesi kucaklayan bir festival programı hazırladık"

Festival Direktörü Köçer:- "Hem sinemasal anlayış bakımından hem de seyircinin eğilimleri açısından, çok dolu bir program yapmaya gayret ettik. Herkesin keyif alacağı bir festival olmasını istedik"- "Bu sene festivalde yola çıkarken, festivali yerli kimli

MALATYA (AA) - HİLAL UŞTUK - "7. Malatya Uluslararası Film Festivali", sinema dünyasından yerli ve yabancı önemli konukları ve filmleri ağırladı.

Festival Direktörü Suat Köçer AA muhabirine yaptığı açıklamada, herkesi kucaklayan bir program hazırladıklarını belirterek, "Hem sinemasal anlayış bakımından hem de seyircinin eğilimleri açısından, çok dolu bir program yapmaya gayret ettik. Herkesin keyif alacağı bir festival olmasını istedik." diye konuştu.

Ödül töreninin ardından sona erecek festivali, iki ana başlıkta hazırladıklarını kaydeden Köçer, "İçerik ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ana başlıktaydı. Bir yandan dünyanın önemli festivallerinde gösterilmiş, takdir almış filmleri, önemli ustaları kotarmaya çalıştık. Öbür taraftan da başvuran filmler arasından, ön jürinin seçtiği filmler ayıklandı. Bunun paralelinde de festivalin başından beri düşündüğümüz bazı program ve etkinlikleri hazırlamaya başladık." ifadelerini kullandı.

Festival öncesi gerçekleştirilen, "Festivale Doğru" başlıklı sempozyuma da değinen Köçer, şu bilgileri verdi:

"Bu sene festivalde yola çıkarken, festivali yerli kimlikle ve yerel kodlara yaslanan bir anlayışla toparlayıp şekillendirmeyi kararlaştırmıştık. Dolayısıyla sempozyum yapma düşüncesiyle bunu entegre ettik. Yola koyulduğumuz ilk yıl olduğu için en başından başladık. Yerliliği ve yerelliği tartıştık. Yurt içinden ve dışından 25 konuğun katıldığı kapsamlı bir sempozyum düzenledik."

Festival kapsamında her yıl bir belgesel çekecekleri açıklamasını yapan Köçer, Elçin Musaoğlu'nun yönettiği 15 Temmuz belgeseline dikkati çekti: "Tam da bu tarihlerden itibaren bir anda ortaya çıkmaya başlayan bir belgesel yeniliğimiz vardı. O da Türkiye'nin içinden geçtiği bazı önemli sosyo-kültürel süreçleri, bellek altına alma amacıyla, her yıl belgesel yapımına karar verdik. 15 Temmuz belgeseliyle başladık. Azerbaycanlı yönetmen Elçin Musaoğlu imzasıyla, 15 Temmuz gecesindeki darbe girişiminde, Azerbaycan ve Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlıların neler yaşadığını ve Türk halkının o gece nasıl destansı bir mücadele ortaya koyduğunu, onların gözüyle anlatan bir belgesel. Sempozyumu düzenlediğimiz tarihlerde bu belgeselin de silüeti artık ortaya çıkmıştı."

Hazırlanan belgeselin festivalden sonraki bir tarihte gala yapacağını kaydeden Köçer, sempozyumdaki oturumların ise kitap haline getirilerek gelecek yıl katılımcılara hediye edileceğini söyledi.

- Sinema önlerinde uzun kuyruklar oluştu

Suat Köçer, festival öncesi 9 aylık yoğun, stresli ve heyecanlı bir hazırlık süreci geçirdiklerinin altını çizerek, "9 Kasım'daki galayla festivalimizi başlattık. Tahminimizin üzerinde bir katılım gerçekleşti. Bizim için çok mutluluk vericiydi. Kırmızı halı seremonisi bizim beklediğimizden çok daha heyecanlı oldu. Yurt içinden 3 önemli ustaya o gece ödül verdik. Halil Ergün, Belkıs Özener ve Mesut Uçakan. Aşağı yukarı hepsinin de 40. yılına denk gelen bir tesadüf oldu. Dolayısıyla çok anlamlı oldu. İki konuğumuz daha vardı, uluslararası sinemadan. Nacer Khemir ve Güney Kore'den Kim Dong Ho." ifadelerini kullandı.

Festivallerin açılışında onur ödülleri verilmesinin geleneksel olduğunu vurgulayan Köçer, sinemanın ustaları için onur ödüllerinin önemli olduğunun altını çizdi.

Festival Direktörü Köçer, festivallerin en önemli hedeflerinin film seyrettirmek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"10 Kasım'dan itibaren Malatya'da 2 ayrı sinemadaki 4 salonda filmlerimiz gösterilmeye başladı. Bizzat filmlerin gösteriminde bulundum ve bazılarını takip ettim, özellikle oradaki o heyecana şahit olma adına. Uzun kuyruklar oluştu. Söyleşiler ve etkinlikler de yapıldı. MalatyaPark çatısı altında, televizyon dünyasının genç ve yetenekli oyuncularını ağırladık söyleşilerde. Emre Kızılırmak, Gökhan Mumcu ve Murat Ünalmış sinemaseverlerle bir araya geldi. Halil Ergün ve Meral Orhonsay da Güllüşah filminin gösteriminin ardından özel bir söyleşi verdi."

Festivalde Halit Refiğ'in emeklerinin unutulmadığını belirten Köçer, iki filmini gösterdikleri usta yönetmeni söyleşileriyle de andıklarını dile getirdi: "Benim için çok değerli bir etkinlik daha vardı. 'Anısına' başlığıyla, sinemamızın unutulmaz yönetmeni Halit Refiğ'in iki önemli filmini gösterdik. 'Teyzem' ve 'Karılar Koğuşu'. Karılar Koğuşu'nun ardından Refiğ'in eşi Gülper Refiğ, yönetmen Ümit Ünal ve Refiğ'in hem dostu hem Karılar Koğuşu'ndaki başrol oyuncusu Hülya Koçyiğit ile söyleşi gerçekleştirdik. Her filmin gösteriminin ardından o filmin ekibinin katıldığı söyleşiler vardı. Seyircinin de bu söyleşilere ilgi gösterdiğini gözlemledim."

Festivalin bu yıldan itibaren Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığına işaret eden Köçer, belediyenin büyük özveride bulunduğunu aktararak, "Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, en başından beri festivale inanan ve sahiplenen bir anlayış sergiledi. Ben de festivalde yer olan birisi olarak değil, bir sinemacı olarak bundan minnettarım. Festivalin bütün aşamalarında büyük emekleri olan ve aynı zamanda icra kurulu başkanı olan Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu da toplantılarımıza katıldı. En yakından ilgilenerek, festival sürecini bizim için kolaylaştırdı, yolumuzu açtı. Festivalin kahramanı diyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

Suat Köçer tüm ekibin de büyük bir özveriyle çalıştığına vurgu yaparak, Program Direktörü Alin Taşçıyan, Yardımcı Direktör Dilek Karataş ve Mustafa Gürbüz'ün başarılı çalışmalarına dikkati çekti.

Festival, bu akşam yapılacak ödül töreninin ardından sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :