Hem kenti güzelleştiriyor hem ev geçindiriyorlar

Hem kenti güzelleştiriyor hem ev geçindiriyorlar

Adana Büyükşehir Belediyesinin peyzaj çalışmalarında görev yapan 75 kadın, diktikleri çiçeklerle park, kavşak ve refüjleri renklendiriyor - Çiçek dikiminde çalışan Sayda Açar: - "Eşim çalışmıyordu, kısmet oldu bu işe girdim. Çiçek işi sayesinde ev aldım,

ADANA (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Adana Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün peyzaj çalışmalarında görev alan 75 kadın, çeşitli yerlere diktikleri mevsimlik çiçeklerle kenti renklendirirken, aile bütçesine de katkı sağlıyor.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı şehirde çevrenin daha güzel ve bakımlı olması için baharın gelişiyle çiçek dikim çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Erken saatlerden itibaren şehrin çeşitli noktalarına dağılan 75 kadın, adeta arı gibi çalışarak, kavşak, refüj ve parklara mevsimlik çiçek ile fidan diyor.

Park ve Bahçeler Müdürlüğü peyzaj teknikeri ve kadın çalışanların ekip sorumlusu Sultan Uyduran, AA muhabirine, 75 kadın çalışanın olduğunu söyledi.

Mevsimlik bitkilerin daha nazik olması nedeniyle dikimini kadınların yaptığını belirten Uyduran, "Kadınlarımız yazdan kışa, kıştan yaza geçişlerdeki bitkilerin değişimini yapıyor. Hava muhalefeti nedeniyle çabuk kaybettiğimiz bitkiler var, onların da yeniden dikilmesinde yardımcı oluyorlar. Adana genelinde 13 milyon metrekarelik yeşil alanımız var ekim ve dikimini yaptığımız. Bunun 25 bin metrekaresi mevsimlik olarak diktiğimiz yerler." diye konuştu.

Uyduran, kadınların çoğunun köy geçmişi bulunduğunu ve yaklaşık 15 yıldır çalıştığını dile getirdi.

Kadın çalışanların ince işçilikle güzel işler ortaya koyduğunu vurgulayan Uyduran, "Hem şehri güzelleştiriyorlar hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar." dedi.

- "Bir çocuğu yetiştirirsin ya, o duyguları hissediyorum"

Yaklaşık 4 yıldır çiçek dikiminde çalışan 3 çocuk annesi Sayda Açar (38), gün boyu dikim ve çapa işlerini yaptıklarını, işlerinden büyük keyif aldıklarını söyledi.

Daha önce de tarlada çalıştığını bildiren Açar, şöyle devam etti:

"Çiçekleri çok seviyorum. İşim ne kadar zor olsa da güzel oluyor benim için. Çiçekleri dikip baktıktan sonra çok mutlu hissediyorum kendimi. İşimi severek yapıyorum. Evden sabah çıkarken mutlu olarak geliyorum işime. Eşim çalışmıyordu, kısmet oldu bu işe girdim. Çiçek işi sayesinde ev aldım, taksitlerini ödüyorum. Çiçekler hayatım diyebilirim. Adeta çocuklarım gibi, onları çok seviyorum, öpüyorum, kokluyorum onlar benim her şeyim."

İşçilerden Nimet Fakoğlu (34) ise işini severek ve huzur içinde yaptığını dile getirdi.

Fakoğlu, "Gün boyu çapa yapıyorum. Kalıcı çiçeklerimizin etrafındaki yabani otları temizliyoruz. Arkadaşlarımızla beraber işlerimizi yaptığımızdan zorlanmıyoruz. İçten ve candan çalıştığımız için çalışma saatleri su gibi akıp gidiyor. Çiçek fidanını dikerken, bir çocuğu yetiştirirsin ya, aynı o duyguları hissediyorum. Herkes bu güzellikleri görsün diye çalışıyoruz. Her fidanı toprakla buluştururken sanki kendimden bir parçayı toprağa vermiş gibi hissediyorum." ifadelerini kullandı.

- "Çocuklarımı okutmak için girdim bu işe"

Fatma Kılınç (42) da çiçek dikim işini ekip halinde yaptıkları için yorulduklarını hissetmeden çalıştıklarını anlattı.

Üniversiteye gidecek 2 çocuğuna iyi bir gelecek sağlayabilmek için çalıştığını belirten Kılınç, "Başkalarının diktiğimiz çiçeklere bastığını gördüğümde çok canım acıyor. Biz değmeye kıyamıyoruz. Ama başkaları evlatlarımıza basıp topluyorlar, çok üzülüyorum." diye konuştu.

Yaklaşık 10 yıldır park ve bahçelerde çiçek diken Esra Egin, bir yakının tavsiyesiyle işe başladığını kaydederek, "İşimi seviyorum. Çiçekler insanı sanki hayata bağlıyor. Stresli ve sıkıntılı zamanlarımızda onlarla dertlerimizi atabiliyoruz. Evde bazen kendi çiçeklerimle konuştuğum oluyor." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :