HDP'li vekillerin TBMM'ye gönderilen dokunulmazlık dosyaları

HDP'li vekillerin TBMM'ye gönderilen dokunulmazlık dosyaları

HDP Parti Sözcüsü Bilgen:- "Milletvekillerinin söz ve tutumları tartışılabilir. Seçmen değerlendirir ve gerekirse cezalandırır"- "Birimize yapılan, yapılacak tavrı 59 milletvekilimize karşı yapılmış olarak görüyoruz"

ANKARA (AA) - Halkların Demokratik Partisi Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye Büyük Millet Meclisinde bekleyen fezlekeler ve dokunulmazlık tartışmalarıyla ilgili, "Milletvekillerinin söz ve tutumları tartışılabilir. Seçmen değerlendirir ve gerekirse cezalandırır" dedi.

Bilgen, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sürerken parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.

Bilgen, MYK'da ilk gündemlerinin sokağa çıkma yasağının uygulanacağı il ve ilçelerle ilgili yapılabilecekler olduğunu belirterek, "Sokağa çıkma yasağının Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak'ta denenmemesi konusunda hükümete çağrıda bulunuyoruz. O bölgede yüzlerce insan hayatını kaybetti. Yüz binlerce insan yerlerinden oldu. Sorunun diyalog yoluyla çözümü için partimiz elinden geleni yapacak" ifadesini kullandı.

Bilgen, yeni sokağa çıkma yasaklarını asla kabul edilir görmediklerini belirterek önümüzdeki günlerin endişelerle geçmesini istemediklerini dile getirdi.

- Dokunulmazlık dosyaları ve fezlekeler

Dokunulmazlık konusunun MYK'nın ilk gündemi olmadığını aktaran Bilgen, "Bizim açımızdan birinci gündem bu değil, asıl gündemimiz, sokağa çıkma yasağı ilan edilen şehirlerin ne olacağı, insanların geleceğe nasıl baktıkları, kendi şehirleriyle ilgili kaygıları ve insanların hayatıdır" dedi.

Kürsü dokunulmazlığı dışında hiç bir dokunulmazlığın olmamasını istediklerini belirten Bilgen, şöyle devam etti:

"Eğer diğer 3 parti de bunu olumluyorsa, acil anayasa değişikliğiyle bunu yapabiliriz. Yok bunu istemiyorlarsa mevcut dokunulmazlık dosyalarının tümü meclise gelsin. Bu konu, tehdite ve koza dönüştürülürse siyaseti tasfiye etmek demektir, demokratik mücadeleyi tamamen anlamsızlaştırmak ve demokrasiyi işlevsizleştirmektir. Milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırarak ya da siyasal mücadele yürütmelerini engelleyerek bu sorunu çözmenin imkansızlığını da öğrenmek için 20 yıl mı geçmesi gerekiyor?"

Bilgen, milletvekillerinin söz, girişim ve tutumlarının siyaseten tartışılabileceğine işaret ederek, "Dokunulmazlık denen şey hukuki bir tartışmaysa toplum veya seçmen değerlendirir ve gerekirse cezalandırır. Şu an zaten bizim milletvekillerimize her koşul altında dokunuluyor. Birimize yapılan, yapılacak tavrı 59 milletvekilimize karşı yapılmış olarak görüyoruz" ifadesini kullandı.

- Sokağa çağırmak, şiddete çağırmak değil

Bilgen, Nevruz konusunu da MYK'da ele alacaklarını ve 17- 22 Mart tarihleri arasında etkinlikler düzenleyeceklerini aktardı.

Sokağa çağırmanın şiddete çağırmak olmadığını savunan Bilgen, "Toplumun demokratik tepki ve tutumunu ortaya koyacak her girişimi baştan şiddet çağrısıymış gibi itham ederek tarif etmeyi de asla doğru bulmuyoruz. Hükümet yetkililerini de bu konuda aklı başında davranmaya çağırıyoruz. Sokağa çağırmak, şiddete çağırmak değildir" dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :