HDP Sözcüsü Bilgen:

HDP Sözcüsü Bilgen:

"TBMM İçtüzüğü, kamplaşmayı derinleştiren bir işlev görüyor"- "İktidar partisi, başkanlık sistemiyle ilgili neyi, niye istediğini çok açık bir biçimde tarif etmeli"

TBMM (AA) - ALPER ATALAY- HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye'de siyasal kültürün ciddi biçimde değişmesi gerektiğini belirterek, TBMM İçtüzüğü'nün bu anlamda kamplaşmayı derinleştiren bir işlev gördüğünü ileri sürdü.

Bilgen, TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik önerisi ve AK Parti'nin anayasa çalışmasını önümüzdeki dönemde Meclis'e getireceğine yönelik açıklamalarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

1982 Anayasası'nın oylanmasından itibaren Türkiye'nin bir anayasa arayışı ve tartışması ile toplumsal talebinin bulunduğunu belirten Bilgen, bu talebin, özgürlüklerin genişlemesi ve güçlenmesinin yeni bir hukuki statüye kavuşması ile merkeziyetçi yapının daha çok çoğulculuğa açılması olduğunu savundu.

Yeni anayasanın bu talebi karşılayacak içerikte olması gerektiğini ifade eden Bilgen, bu konudaki hazırlık yönteminin de en az içerik kadar çoğulculuğu yansıtacak biçimde işletilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bilgen, "Parlamentodaki yeterli çoğunluğu sağlama konusu, seçmen nezdinde referandumda yüzde 51'i bulma konusu, bir aritmetiksel teknik prosedürün tamamlanması değildir. Bu aslında anayasa yapım yöntemleri açısından mümkün olan en geniş uzlaşmayı aramaktır. Ancak böylece bir kurucu irade, kurucu akıl temsil edilmiş olur." diye konuştu.

Anayasanın çözüm odaklı olması gerektiğini vurgulayan Bilgen, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, Siyasi Partiler Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'nun da yeni anayasa yapmaya uygun bir konsepte taşınması gerektiğini savundu.

- "Mekanizmalar somut biçimde ortaya konulmalı"

"İktidar partisi, başkanlık sistemiyle ilgili neyi, niye istediğini çok açık bir biçimde tarif etmeli." diyen Bilgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Klasik başkanlıkla ilgili, güçler ayrılığını pekiştirmek, yetki devrini daha etkili kılmak gibi bir niyet varsa gerçekten, buna neden ihtiyaç duyulduğunu ve bu konuda gerçekten samimiyet, tutarlılık olduğunu kamuoyuna açıklamak gerekiyor. Aksi taktirde başkanlığın dünyadaki diğer yaygın uygulaması olan klasik ABD sistemi dışındaki, tek adamlığa gidiş vesilesi olmasıyla ilgili endişe ortadan kaldırılamayacaktır. Sadece adını telaffuz ederek değil, içerik olarak güçler ayrılığıyla ilgili ne düşünüldüğü ve bunu sağlayacak mekanizmaların ne olduğunu çok somut biçimde ortaya koymaları gerekiyor ki toplumdaki tartışma sağlıklı yürüsün."

- "Siyasal kültür değişmeli"

TBMM İçtüzüğü'ne ilişkin yapılan açıklamaları anımsatan Bilgen, Türkiye'de sorunun mevzuattan çok siyasal kültürle ilgili olduğunu ileri sürdü. Ayhan Bilgen, uzlaşma ve birlikte karar alma kültürünün Türkiye'de kurumsallaşmadığını söyledi.

Türkiye'de siyasal kültürün ciddi biçimde değişmesi gerektiğine dikkati çeken Bilgen, "Toplumun ortak çıkarları söz konusu olduğunda partilerin çıkarları üzerinden değil, doğrudan toplumun ortak paydası üzerinden bir aklın, alışkanlığın egemen olması gerekiyor. İçtüzük, bu anlamda kamplaşmayı derinleştiren bir işlev görüyor. İktidar partisinin İçtüzüğü hangi yönleriyle değiştirmek istediğine dair tahminlerimiz ise daha çok muhalefetin konuşma hakları ve daha hızlı yasa yapım sürecini işletmeye dair bir arayış gibi görünüyor." değerlendirmesini yaptı.

Bilgen, Meclis'te komisyonlarda sayısal çoğunluğun ötesinde bir tartışma kültürünün gelişmesi ve Genel Kurulda ortak formül arama iradesinin gelişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :