Hazreti Peygamber'in sünneti, camilerde yaşatılıyor

Hazreti Peygamber'in sünneti, camilerde yaşatılıyor

Hazreti Muhammed'in sünnetlerinden olan ancak son zamanlarda unutulmaya yüz tutan itikaf, camilerde yeniden hayat bulmaya başladı- Bin aydan bile daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran ramazan ayının son 10 günü, belirlenen 7

ANKARA (AA) - ERTUĞRUL SUBAŞI - Hazreti Peygamber'in hayatı boyunca dünyevi işlerle bağını keserek ibadet ettiği ancak son zamanlarda unutulmaya başlanan itikaf, camilerde yeniden hayat buluyor.

Türkiye'nin büyük şehirleri başta olmak üzere, belirlenen 7 bin 457 camide çok sayıda vatandaş itikafa girdi.

Dünyevi işlerle ilişiğini kesen çok sayıda vatandaş, belirlenen camilere kapandı, ihtiyaçları dışında zamanının tamamını ibadetle geçirmeye başladı. Geceleri de camide kalan vatandaşlar, yeme içme, banyo ihtiyaçlarını dahi imkanlar çerçevesinde camiden karşılıyor.

Sünnet olan itikafa giren cemaat, Kur'an-ı Kerim ve dini kitaplar okuyup, namaz kılarak günün büyük bölümünü ibadetle değerlendiriyor. Mukabele yaparak Kur'an-ı Kerim'i hatmeden itikaftakiler, zorunlu haller dışında dışarı çıkmıyor. Caminin içindeki bölümlerde dinleniyor, iftar ve sahurlarını burada yapıyor.

Ankara Çankaya'daki Hasan Tanık Camisi'nde de yaklaşık 40 kişi, ramazan ayının son günlerini ibadetle geçirmek için itikafa girdi.

İtikafa girenlerden Huzeyfe Tüfekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazreti Peygamber'in ömrü boyunca itikafı terk etmediğini belirterek, itikafa girenlerin Kadir Gecesi'ni bulmak adına gecelerini ve gündüzlerini ibadetle geçirdiklerini anımsattı.

İtikafa girenlerin dünya ile ilgilerini kesip Rableri ile baş başa kaldığını vurgulayan Tüfekçi, itikafın sadece bir mekanda, camide kapalı kalınması anlamına gelmediğini söyledi. İtikafın insanın kendini disipline etmesi, Allah ve Peygamber ile arasındaki bağı kuvvetlendirmesi anlamına da geldiğini dile getiren Tüfekçi, bunun aynı zamanda ruhun gıdasını vermek olduğunu da kaydetti.

Tüfekçi, uzun zamandır itikafa girdiğini ancak önceleri itikafın cemaat tarafından bilinmediğini, "itikafa gireceğiz" dediklerinde cami görevlileriyle sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şimdi bu ibadetin özellikle gençler tarafından da yapıldığını söyledi. Camilerin itikaf için yetersiz ve az olduğunu anlatan Tüfekçi, ileriki senelerde itikafa girilebilecek camilerin sayısının artırılmasının uygun olacağını vurguladı.

İtikafa girenlerin gününü ve gecesini namaz, zikir, tesbihat ve Kur'an-ı Kerim okuyarak geçirdiğini anlatan Tüfekçi, "İtikaf az yemek, az uyumak, az konuşmak üzerine kurulmuş." dedi. Tüfekçi, toplam uykularının 5 saate denk geldiğini, kalan saatlerin ise ibadet olduğunu belirterek, ramazanın son 10 gecesi itikafta olmak gerektiğini, arefe günü akşam namazından sonra ya da bayram namazının ardından itikaftan çıkanlar olduğunu söyledi.

İtikafa giren bir başka vatandaş ise unutulmaya başlayan sünnetlerden birini insanların güzel bir örnek olarak bilmesini istediğini belirterek, son birkaç yılda bu sünnetin Türkiye'de de yeşerdiğine işaret etti. Geçen her saniyenin ibadet hükmünde olduğunu vurgulayan vatandaş, senelik izninden kullanarak girdiği itikafta, bin aydan hayırlı Kadir Gecesi'ni de bu 10 gün içinde ibadetle geçirmeyi beklediklerini anlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :