Hazerfen Medikal Samsun Projesi tanıtım toplantısı

Hazerfen Medikal Samsun Projesi tanıtım toplantısı

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Asan:- "Samsun'da böyle ileri teknoloji, katma değeri yüksek bir sektörde proje başlatmak, Türkiye'nin geleceğinden umutlu olmamız ve pozitif bakmamızın en büyük sebebi. İnşallah bu proje faklı illerimize de örnek olaca

SAMSUN (AA) - Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Hazerfen Medikal Samsun Projesi'ne ilişkin, "Samsun'da böyle ileri teknoloji, katma değeri yüksek bir sektörde proje başlatmak, Türkiye'nin geleceğinden umutlu olmamız ve pozitif bakmamızın en büyük sebebi. İnşallah bu proje faklı illerimize de örnek olacak." dedi.

Asan, Samsun Ticaret ve Sanayi Odasında (TSO) gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, fikri mülkiyet, patent, marka ile tasarımın ulusal ve uluslararası rekabette önemine değindi.

Hazerfen Projesi'nin 2007 yılında başladığını belirten Asan, "Bu projede fikri mülkiyetin, patent, marka ve tasarımların ulusal ve uluslararası rekabette nasıl kaldıraç olarak kullanabildiğini girişimcilerimize, sanayicilerimize anlatıyoruz. Projeyi sektörel olarak Samsun'da medikal sektörde uygulamaya koyduk." diye konuştu.

- 100 milyon ton ürün satarak 150 milyar dolarlık ihracat yapılıyor

Türkiye'nin ağırlık olarak 100 milyon ton ürün sattığını, yaklaşık 150 milyar dolarlık ihracat yaptığını anlatan Asan, şöyle devam etti:

"Ülke olarak önemli hedeflerimiz var, 2023 hedefleri. Kişi başı milli gelir 20 bin doların üzerinde, 2 trilyon dolarlık bir ekonomi, işsizlik oranı yüzde 5'in altında... Ama bunlardan biri, en az 500 milyar dolarlık ihracattan bahsediyoruz. 500 milyar dolarlık ihracatı Türkiye nasıl elde edebilir? Şu anda 150 milyar dolar, 100 milyon ton ürün satarak bunu elde ediyoruz. Türkiye üretim kapasitesini üç katına çıkarırsa, yani aynı ürünlerden 300 milyon ton satarsak 450 milyar doları yakalayabiliriz. Bu kadar kısa sürede hiçbir ülkenin böyle bir kapasite artışına gitmesi mümkün değil. Gitseniz de pazar bulamazsınız. Şimdi yeni bir kavram var, akıllı toplum. Alyuvar üretiminde kullanılan bir enzimin kilogramı 27 milyar dolar. Bunun sınırı yok. Bilginin bir ürüne ne kadar entegre edilebileceğini gösteren örnek. Samsun'da böyle ileri teknoloji, katma değeri yüksek bir sektörde proje başlatmak, Türkiye'nin geleceğinden umutlu olmamız ve pozitif bakmamızın en büyük sebebi. İnşallah bu proje faklı illerimize de örnek olacak."

Asan, Samsun'da faaliyet gösteren medikal sektörünün temsilcileriyle Türk Patent ve Marka Kurumu uzmanlarının bir araya geleceğini ve danışmanlık hizmeti vereceklerini aktardı.

Samsun Valisi Osman Kaymak da şirketlerin artık büyük maddi varlıkların dışında sınai ve fikri mülkiyete dayalı gayri fiziki varlıklarıyla dikkati çektiklerini söyledi.

Bu şirketlerin, ortaya çıkardıkları fikirleri başka şirketlere patent hakkıyla satarak ya da bedeli karşılığı yararlandırarak büyüdüğünü belirten Kaymak, şu değerlendirmede bulundu:

"Günümüzde ülkelerin gelişmişlik seviyeleriyle patent alma sayıları arasında paralellik bulunmaktadır. Sanayisi gelişmiş ülkelerde patent sayıları oldukça yüksektir. Ülkemizde yapılan patent başvuru sayısı diğer ülkelere nazaran düşük seviyede olduğu gibi ilimizin patent, marka ve tasarım başvuru sayısı da Türkiye ortalamasına kıyasla çok düşüktür."

Samsun Medikal Sanayi İnovasyon Kümesi Derneği (MEDİKÜM) Başkanı Ahmet Aydemir, dünyanın en büyük tıbbi cihaz üretim merkezini Samsun'a kurmayı hedeflediklerini vurguladı.

Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da medikal sektörünün Samsun ve Türkiye açısından önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından Hazerfen Medikal Samsun Projesi'nin uygulanmasına dair Türk Patent ve Marka Kurumu, Samsun TSO ve MEDİKÜM arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Programın ardından 2013-2017 yıllarında Samsun'dan en fazla patent, marka, tasarım alanlarında başvuru yapan firmaların temsilcilerine ödülleri verildi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :