Hayvanlar insanları başkalarına karşı davranışlarıyla değerlendiriyor

Hayvanlar insanları başkalarına karşı davranışlarıyla değerlendiriyor

Deneyler, maymunlar ve köpeklerin yardımsever kişileri tercih ettiğini gösterdi

ANKARA (AA) - Bilim adamları, maymunların ve köpeklerin de insanlar gibi yardım sever insanları diğerlerine tercih ettiklerini ortaya koydu.

Kyoto Üniversitesinden karşılaştırmalı psikolog James Anderson ve meslektaşları, daha önce çocukların yardım sever kişileri başka insanlara karşı etmesinin hayvanlarda da geçerli olup olmadığını test etmek için kapuçin maymunu ve köpekleri kullandı.

Kapuçinlere, bir aktörün, içinde bir oyuncak bulunan sandığı açmak için verdiği mücadele izletildi. Aktör daha sonra sandığı, açmaya yardım edecek ya da yardım etmeyi reddedecek ikinci aktöre verdi. Ardından, her iki aktör de maymuna yiyecek sundu.

Maymun, sandığı açmaya çalışan ve ona yardımcı olan aktörler arasında belirli bir tercih yapmazken, sandığı açmaya çalışan ve ona yardımcı olmayan aktörler arasında genellikle sandığı açmaya çalışanı tercih etti.

Köpeklerin sahiplerine yardım eden kişileri tercih edip etmediklerini test eden araştırmacılar, köpeklerin sahibine açılacak bir sandık verdi. Sandığı açmaya çalışan sahipler, açamadıkları sandığı iki aktörden birine verdi. Aktörlerin biri pasifken, diğer aktör sandığın açılmasına yardımcı oldu ya da yardımcı olmayı reddetti. Ardından iki aktör köpeğe bir ödül önerdi ve köpek aralarında seçim yaptı.

Köpekler, sahiplerine yardım eden ile pasif kalan aktör arasında belirgin bir tercih yapmazken, aktörlerden biri sahiplerine yardım etmediği durumda daha çok pasif oyuncuyu seçti.

Araştırma, Neuroscience & Biobehavioral Reviews adlı dergide yayınlandı.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :