HAVELSAN Genel Müdürü Atalay:

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay:

"Siber güvenlik alanını kendimize yeni genişleme alanı olarak seçmiş bulunuyoruz"- "Bu bir milli mesele. Ticari bir geri dönüş beklemiyoruz. Türkiye'de bu alanda bir boşluk var, bir bakıma durumdan vazife çıkardık"- "Türkiye'de 15 bin civarında siber güve

ANKARA (AA) - HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, "Siber güvenlik alanını kendimize yeni genişleme alanı olarak seçmiş bulunuyoruz. Sadece yatırım yapıyoruz, bunun geri dönüşüyle ilgili bir hesabımız yok. Bu bir milli mesele." dedi.

Atalay, 2. Üniversite Sanayi İşbirliği Toplantısı'nda, siber güvenliğin, son yıllarda ulusal güvenliğin için çok önemli bir tehdit haline geldiğini söyledi.

Siber savaşın günlük hayatı maddi ve manevi olarak etkileyen bir olgu olduğuna dikkati çeken Atalay, "Biz bir vakıf ve misyon şirketiyiz. Ticari bir şirketiz ama her şeyi ticaret için yapan bir şirket değiliz. Bir misyonumuz var: Başta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olmak üzere devletimizin bizim faal alanımızda ihtiyaç duyacağı teknolojik çözümleri minimum dış bağımlılıkla, hatta hiç dışa bağımlılık olmadan tamamen milli olarak geliştirip devletimizin kullanımına sunmak. Bunu yapabilmek için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

HAVELSAN'ın siber güvenlik konusunda bugüne kadar çeşitli faaliyetler yürüttüğünü hatırlatan Atalay, gelinen noktada siber güvenlik alanını kendilerine yeni genişleme alanı olarak seçtiklerini kaydetti.

Atalay, siber güvenliğe yapılan yatırımların maddi olarak geri dönüşüyle ilgili bir hesaplarının olmadığını vurgulayarak, "Bu bir milli mesele. Ticari bir geri dönüş beklemiyoruz. Türkiye'de bu alanda bir boşluk var, bir bakıma durumdan vazife çıkardık. HAVELSAN yazılım temelli teknoloji çözümleri geliştiren bir şirket. Bunu yapıyorsanız siber güvenlik zaten işinizin doğrudan bir uzantısı. Bizim için yeni bir alan değil. Manavlık yapıyorken, siber güvenliğe soyunuyor değiliz. Bizim için yeni bir alana farklı bir alana kaymış değiliz. Doğal olarak bir vazife çıkarma söz konusu. Bu alana yatırım yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Çok uzun zamanlar da yapacağımızı düşünüyoruz. Kendi imkan ve kabiliyetlerimiz ölçüsünde burada yapılacak bir şey varsa bunu yapmayı vatan görevi olarak biliyoruz ve bu amaçla yola çıktık." diye konuştu.

- 15 bin siber güvenlik uzmanı açığı

Siber güvenlikte milli çözümler bulunmadığı sürece güvende olunamayacağının altını çizen Atalay, şunları kaydetti:

"Milli çözümler olmazsa olmaz diyerek yola çıktık. Bu çözümleri kullanıp yönetebilecek insan kaynağı lazım. Bu alanda yine sorumluluk aldık. İnsan yetiştirmeliyiz. Sadece bizim için değil, 2019 için dünyada 2 milyon siber güvenlik uzmanı açığı var. Bize düşen payın da en az 15 bin olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de 15 bin civarında siber güvenlik uzmanı açığı var. Bu sadece üniversitelerin giderebileceği bir ihtiyaç değil. Hem insan yetiştirmek hem de aynı zamanda siber güvenlik hizmetlerini yönetilebilir hizmetler mantığıyla ihtiyaç duyulan kurumlara hizmet verelim istiyoruz."

- Maliyeti ucuz, yıkımı büyük

HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Taner Düvenci de siber evrenin sağladığı olanakların gelecekte de katlanarak artacağını dile getirerek, "Ancak siber evrenin, bireylerin yaşamı ve devletlerin, ulusların güvenliğine kadar tehditleri de beraber getirdiğini göz ardı etmemiz mümkün değildir. Siber tehditlere karşı tedbir almak zorundayız. Artık savaşların yeni bir boyutu olduğunu herkes kabul ediyor. Maliyeti ucuz, verdiği zarar ve yıkım son derece büyük. Tedavisi de büyük maliyetler gerektiren bir savaş." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :