Hava tahminlerini tutturma oranı yüzde 90'ı geçti

Hava tahminlerini tutturma oranı yüzde 90'ı geçti

Türkiye'de son 15 yılda meteoroloji alanında teknolojik alt yapıya yapılan yatırımlar sayesinde 2000'li yılların başında yüzde 70'lerde olan hava tahmin tutarlılık oranı son yıllarda yüzde 90'ların üstüne çıktı- Meteoroloji 15. Bölge Müdürü Bozkurt:- "Tah

DİYARBAKIR (AA) - AHMET KAPLAN - Türkiye'de son 15 yılda meteoroloji alanında teknolojik alt yapıya yapılan yatırımlar sayesinde hava tahminlerinin tutarlılık oranı yüzde 90'ların üstüne çıktı.

Meteoroloji 15. Bölge Müdürü Dursun Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 2000'li yılların başından itibaren meteorolojide teknik alt yapının gelişmeye başladığını söyledi.

Son yıllarda alt yapıda yapılan yatırımlara değinen Bozkurt, 2000'li yılların başında otomatik gözlem istasyonu sayısının 20'lerden yaklaşık bin 600'e çıktığını, bunların hem il ve ilçe merkezleri hem de kırsal alanlarda kurulduğunu belirtti.

Bozkurt, "Radar hiç yokken şu anda 16 radar istasyonumuz hizmet veriyor. Yıl sonuna kadar bu sayının 20'yi bulması ve Türkiye'deki bütün alanları kapsaması planlanmakta." dedi.

Alt yapının gelişmesiyle hava tahmin tutarlık oranlarının yükseldiğini ifade eden Bozkurt, şöyle konuştu:

"2000'li yılların başında yüzde 70 seviyesindeki hava tahmin tutarlıklarımız, şu an yüzde 90'nın üstüne çıkmış durumda. Bu da tabi uzman personelin yetişmesi, teknolojik alt yapının yenilenmesi sayesinde. Biz tahminden çok artık veri üretir şekle geldik. Özellikle meteorolojik açıdan deniz yüzeyindeki meteorolojik parametreler çok önemli. Bu alanda yine 2000'li yılların başında hiç otomatik deniz gözlem istasyonu bulunmazken şu an için yaklaşık 85 istasyon mevcut. Özellikle son dönemde denizden aldığımız veriler artmış oldu. Bizim tahmin tutarlıklarımızı etkilemiş oldu."

- "Tahmin konusunda dünyada ilk 10'da"

Tahminlerin birer öngörü olduğunu, bunun için ise gözlem yapılması gerektiğini aktaran Bozkurt, tahmin yaparken uydu, radar, yer ve balonla yapılan yüksek atmosfer gözlemleri ile sayısal modellerden faydalandıklarını kaydetti.

Dünya üzerindeki yaklaşık 50 bin noktadan veri geldiğini ve analiz ettikleri bu veriler sonucunda hava tahminlerini oluşturduklarını anlatan Bozkurt, çok kısa, kısa, orta ve uzun vadeli tahminler yaptıklarını, özellikle 3 saate kadar olan hava tahminlerinin tutma oranının çok yüksek, yüzde 95-100 olduğunu vurguladı.

Kısa vadeli olan 1-3 gün arası tahminlerinin tutma oranının yüzde 90'nın üstünde olduğunu dile getiren Bozkurt, vade uzadıkça bu tutma oranının da düşmeye başladığını anlattı.

Tahminlerinin dünya standartlarında olduğuna işaret eden Bozkurt, "Tahmin konusunda dünyada ilk 10'da, bölgemizde ise birinci sıradayız. Teknolojik alt yapının gelişmesi, uzman personelin yetişmesi neticesinde hava tahmin tutarlıklarımız neredeyse tahminden çok bilgi seviyesine gelmiş durumdayız." diye konuştu.

Sıcaklık tahminlerinde 2 dereceye kadar sapmaların normal olduğunu, bunun üzerinde bir sapmanın meydana gelmesi durumunda tahminin tutmamış sayıldığını ifade eden Bozkurt, sıcaklık ölçümlerinin Dünya Meteoroloji Teşkilatının belirlediği standartlara göre bitki örtüsünden etkilenmemesi amacıyla 2 metre yükseklikte ve direk güneş ışınlarına maruz kalmaması için gölgede yapıldığını aktardı.

Bozkurt, "Vatandaşlarımız rahat olsun biz dünya standartlarına göre sıcaklık ölçümlerini yapıyoruz. Bütün ülkelerde olduğu gibi Dünya Meteoroloji Teşkilatının standartlarına uygun ölçüm yapıyoruz ve sağlıklı bir şekilde vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz." ifadelerini kullandı.

- Türkiye'de ölçülen en yüksek sıcaklık 49.9 derece

Türkiye'de meydana gelen en yüksek sıcaklık değerleri hakkında da bilgi veren Bozkurt, şunları dile getirdi:

"Bugüne kadar Türkiye'de il bazında en yüksek sıcak 48.8 dereceyle 1962 yılında Temmuz ayında Batman'da, ilçe bazında ise 2016'da Temmuz ayında Şırnak'ın Silopi ilçesinde 49.9 derece olarak ölçülmüştür. Bu yıl için şu ana kadar en yüksek sıcaklık değeri Şırnak'ın Cizre ilçesinde Temmuz ayında 46.8 derece ile ölçüldü."

Bölgede sıcaklıkların zaman zaman mevsim normallerinin 2-4 derece üstüne çıktığına ifade eden Bozkurt, bu haftanın mevsim normallerinde seyredeceğini aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :