Harp Akademileri Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin dava

Harp Akademileri Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin dava

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Şentop:- "Milletimiz müsterih olsun. 15 Temmuz süreci içinde yer alan millete, milletin iradesine, devletimize kasteden hainler mutlaka cezalarını bulacaklar"- "(Sanıklara tek tip kıyafet uygulaması) Malumunuz, yap

İSTANBUL (AA) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Milletimiz müsterih olsun. 15 Temmuz süreci içinde yer alan millete, milletin iradesine, devletimize kasteden hainler mutlaka cezalarını bulacaklar." dedi.

Şentop, beraberindeki heyetle Silivri'de görülmekte olan Harp Akademileri Komutanlığındaki darbe faaliyetlerine ilişkin davayı izlemek üzere Silivri'ye geldi.

Bir süre duruşmayı izleyen Şentop, duruşmaya verilen öğle arası sonrasında gazetecilere, dava ile gündemdeki "tek tip kıyafet uygulaması"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şentop, sanık savunmalarının devam ettiğini hatırlatarak, yargılama faaliyetinin usule uygun sürdürüldüğünü ve sabırla beklemek gerektiğini ifade etti.

Darbe davalarının takipçisi olacaklarını vurgulayan Şentop, "Türkiye'nin birçok yerinde 15 Temmuz darbe girişimi davaları devam ediyor. Cumhuriyet tarihimizin en önemli süreci bu. Türkiye, daha önce de darbeler, teşebbüsler gördü, bunlardan başarılı olanlar da oldu. Bu darbeyi diğerlerinden farklı kılan husus var. Elbete darbenin iyisi, kötüsü veya ağırı, hafifi olmaz. Darbeler hukuksuzdur ve millete karşı gerçekleşmiştir." diye konuştu.

- "Mutlaka sonuç alınacak"

Darbelerin hiçbir ülkede hoş karşılanmadığını söyleyen Şentop, şöyle devam etti:

"Darbelerin mutlaka uluslararası bağlantıları olur. Türkiye’deki darbelerin hepsi de Türkiye’ye uluslararası bir müdahaledir. Fakat bu kadar açık, uluslararası sistemin taşeronluğunu yapmak üzere harekete geçen bir tablo Türkiye'de olmamıştı. Bu darbe, çok açık bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti Devletine, milletine uluslararası bir müdahaleydi ve onun taşeronluğunu yapan bir ekiple bu gerçekleştirilmeye çalışıldı. Milletimizin kararlılığıyla da püskürtüldü. Milletimiz, devletine ve kendi iradesine sahip çıktı. Milletimiz sabırla bu davaları takip ediyor, mutlaka sonuç alınacak."

- "Kurgu içindeler"

Sanık savunmalarının bir kurgu içinde sürdüğüne işaret eden Şentop, darbe duruşmalarında yargılanan sanıkların benzer savunmalar yaptığına dikkati çekti.

Terör veya tatbikat bahaneleriyle askerin kışla dışına çıkması iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sadece burası için söylemiyorum. Duruşmalardaki ifadeleri dikkate aldığımızda, bir kurgu üzerinde gittikleri, aşağı yukarı benzer ifade bağlamı üzeride hareket ettiklerini görüyoruz. Biricisi, tamamen inkar suretiyle hatta FETÖ elebaşısının ifadesiyle başka ideolojik kesimlere bu darbe girişimini yükleyen beyanlarda oldu. Hiçbir şeyden haberlerinin olmadığı, tamamen bir terör tatbikatından bahsediliyordu. ‘Biz onun için gittik’ falan deniliyor. Detaylara baktığınızda durum öyle değil. (Darbe faaliyetine katılan askerler) İç irtibatları bakımından, o gece bir araya gelmeleri ve önceki hazırlıkları bakımından bunu çürütebilmek kolay. İkincisi, muhakkak burada çıkacak kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımak istiyorlar. Bütün duruşmalarda bununla ilgili bir altyapı kurmaya çalışıyorlar. Artık mızrak çuvala sığmaz, o kadar açık. Kendilerden vehmettikleri gücün etkisiyle pervasız hareket ettikleri için ortada çok fazla delil bırakmışlar. O bakımdan milletimiz müsterih olsun. 15 Temmuz süreci içinde yer alan millete, milletin iradesine, devletimize kasteden hainler mutlaka cezalarını bulacaklar, biraz sabırla beklemek ve takip etmek gerekiyor." diye konuştu.

- Tek tip kıyafet

Darbe davalarını sabırla takip etmek gerektiğinin altını çizen Şentop, darbeci askerlerin yargılama sırasında propaganda unsuru kıyafet giymelerine kesinlikle müsaade edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Şentop, Adalet Bakanlığının darbeci askerler için "tek tip kıyafet" çalışması içinde olduğunu hatırlatarak, “Malumunuz, yaptıkları işten bir nevi utanmadan iftihar etme göstergesi içerisinde bulunmaya teşebbüs edenler oldu. Aslında bunlara müsaade edilmemesi gerekirdi. Onunla ilgili de bir soruşturma var bildiğim kadarıyla. Özellikle darbe teşebbüsünde bulunanlarla ilgili tek tip kıyafetin benimsenmesi yönünde bir çalışma var. Bunun hukuki altyapısını Adalet Bakanlığımız hazırlıyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu da davaların takip edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

Türkiye'deki bütün darbe davalarını izlemeye gelenlere teşekkürlerini ileten Köroğlu, "Bu davanın sonucunda darbeciler adil Türk yargısı tarafından bir daha bu topraklarda asla böyle bir şeye niyet etmeyecekleri şekilde cezalarını bulacaklar. Hukuka olan inancımızı ifade ediyoruz. Cumhurbaşkanı başdanışmanları olarak Türkiye'nin bütün duruşmalarında olduğu gibi Sincan ve Silivri'de de bu davaların takipçileriyiz. Ben bu davaların izlenmesi noktasında sahip çıkan duyarlı bütün vatandaşlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu bir süreç. Uzun sürecek. Bu duyarlılığın ve ilginin artarak devam etmesi gerektiğini ifade ediyorum." şeklinde konuştu.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz ile Arnavutköy Belediye Başkanı Ahmet Haşim Baltacı da duruşmayı takip etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :