"Hanım tırnağına" akademik müdahale

"Hanım tırnağına" akademik müdahale

Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümünce ıslahı yapılan "Hanım tırnağı" cinsi kabak çekirdeğinin hasadı gerçekleşti- Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya:- "Islahın amacı daha fazla verim alabilmek v

EDİRNE (AA) - Edirne'ye özgü çerezlik kabak çekirdeğinin üretiminin artırılması için yapılan ıslah devam ediyor. Islah çalışması kapsamındaki hanım tırnağı cinsi kabak çekirdeğinin bu yılki hasadı yapıldı.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümünce gerçekleştirilen ıslahı çalışmalarıyla ekimi yapılan kabak çekirdeği laboratuvar incelenmesi için hasadın ardından bulunduğu alanda kurutuluyor.

Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hanım tırnağının Edirne'ye özgü kabak çekirdeği cinsi olduğunu söyledi.

Bölgede Nevşehir tipi, Ürgüp sivrisi cinslerinin de üretildiğini ancak Edirne'nin yerel tadı kabak çekirdeği cinsini canlandırmak amacıyla ıslaha başladıklarını anlatan Kaya, "Bizim yaptığımız ıslahın amacı daha fazla verimli ve hastalıklara dayanıklı yerli kabak çekirdeği hibritlerini geliştirmektedir. Geliştirilecek bu hibritlerle çiftçiler, birim alandan daha fazla ürün elde edecektir. Amacımız yerli üretimi geliştirmektir. Mastır, doktora ve lisans öğrencilerimizle bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz bu şekilde uygulamalı olarak bitkinin tarlada nasıl yetiştiğini görüp ardından laboratuvara giderek, bu çalışmaların moleküler ve DNA düzeyinde araştırmalarına devam edeceklerdi." diye konuştu.

Suyu seven hanım tırnağı cinsi kabak çekirdeğinin damlama sulama ile su ihtiyacını giderdiklerini ve çeşitli seleksiyonlara ayırdıklarını anlatan Kaya, lezzet testini geçen seleksiyonun hibrit tohum olarak ayrılacağını belirtti.

Adını şeklinden alan çekirdeğin yenmesi kolay, ince kabuklu bir cins olduğunu vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

"Şeklinden de görüldüğü üzere tam bir hanım tırnağı gibi zariftir. Bu ürünün şu anda ıslah programı yok. Köylerde, yerel halk bunu üretmeye devam ediyor. Edirne'ye özgü olan hanım tırnağının gerçek anlamda devam etmesi için biz bölüm olarak el atalım dedik. Hanım tırnağı ürünü lezzetli, ihraç potansiyeli yüksek bir çeşit. Bölgede kenarlılar, Nevşehir tipi, Ürgüp sivrisi gibi türler de yetişmektedir. Hanım tırnağı kabuğu ince, çok iri olmamakla birlikte tam ağza gelecek şekildedir. Tüketicilerce çok beğenilen bir çeşittir. Bu çeşidi canlandırmak ıslah programını uyguladık."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :