Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Memleket
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Konya 19 °C
24
12:07 Alanya açıklarında hortum paniği
12:06 Aras Kargo’dan İzmir’de anlamlı kıyı temizliği: 42 kilo atık toplandı
14:10 Karapınar'da Tır Kazası: Bir Kişi Yaralandı
14:00 KOS Anaokulu’nda mezuniyet heyecanı
13:54 Kandiller Yandı, Hilaller Parladı: Konya Bayrama Hazır
12:33 Yayman'dan Konya'da Yeni Anayasa Vurgusu
12:24 Konyaspor'un son maçında düdük Oğuzhan Çakır'da
12:22 4.5 milyar liralık sahte döviz ele geçirildi
12:13 Kıraç topraklarda hasat yapılamayacak
12:08 Kentsel dönüşüme giren binanın kömürlüğünden 3 kişiye ait iskelet çıktı
12:07 Alanya açıklarında hortum paniği
12:06 Aras Kargo’dan İzmir’de anlamlı kıyı temizliği: 42 kilo atık toplandı
14:10 Karapınar'da Tır Kazası: Bir Kişi Yaralandı
14:00 KOS Anaokulu’nda mezuniyet heyecanı
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. Güncel

  4. Hangi balık ne zaman yenir

Hangi balık ne zaman yenir

Hangi balık ne zaman yenir 1 137
Çipura: Akdeniz ve Ege kıyılarında yaygın olan çipuraya seyrek de olsa Marmara’da da raslanır. Ege’de Kasım, Akdeniz’de ise Ekim ve Aralık ayları arasında üreme mevsimine girer. Boyları ortalama 25-35 cm. arasındadır.
Hangi balık ne zaman yenir 2 237
Eti az kılçıklı, sert ve beyaz olan çipura Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Özelikle ızgarası çok lezzetli olur. Temmuz-Ağustos ayları balığın en lezzetli olduğu dönemdir.
Hangi balık ne zaman yenir 3 337
Gümüş

Marmara Denizi’nde bulunan gümüş balıklarıüremek için Nisan ayının sonlarında Karadeniz’e geçer, sonbaharda ise geri döne
Hangi balık ne zaman yenir 4 437
En fazla 20 cm. uzunluğa ulaşan gümüşün özellikle una bulunmuş tavası lezzetli olur.
Hangi balık ne zaman yenir 5 537
Hamsi

Hamsi sürüleri Eylül ayı sonlarında Azak Denizi’nden Doğu Karadeniz’e göeç eder. Ekim ayının ikinci haftası av mevsimi açılır.
Hangi balık ne zaman yenir 6 637
Ortalama boyu 18 cm kadar olan hamsilerin eti yağlı ve lezzetlidir Izgarası, tavası ve buğulaması yapılır. Karadeniz mutfağında ise
Hangi balık ne zaman yenir 7 737
İstavrit

Hamsiden sonra en çok avlanan ve tüketilen balık türü olan istavrit türleri genellikle Nisan ayında yumurtlamaya başlar. Yumurtlama
Hangi balık ne zaman yenir 8 837
İstavritin daha çok tavası ve buğulaması yapılır. Ocak-Nisan arası istavritin en lezzetli olduğu dönemdir.
Hangi balık ne zaman yenir 9 937
İzmarit

Daha çok Akdeniz ve Ege’de görülür. Marmara’da yaşayan bazı izmarit sürüleri ilkbakarda Karadeniz’e çıkarlar, sonbahar
Hangi balık ne zaman yenir 10 1037
Beyaz etli izmaritin özellikle ızgası çok lezzetli olur. Tavası yapılırken ise oldukça kalın olan derisini çıkarmak gerekir. Özellikle Şubat-Nisan arasında lezzetli olur.
Hangi balık ne zaman yenir 11 1137
Kalkan

Nerdeyse tamamen yusyuvarlak olan bu pulsuz balık en çok aranan balıklardan biridir. Esas olarak Karadeniz’de bulunan kalkan
Hangi balık ne zaman yenir 12 1237
Ortalama boyu 40-50 cm olan kalkan, beyaz etiyle en lezzetli balıklardan biridir. Kalkan, genelde tavada pişirilir, ızgarası, şişi ve
Hangi balık ne zaman yenir 13 1337
Karagöz

Türkiye’nin tüm denizlerinde bulunur. Ortalama uzunluğu 18-25 cm. kadardır.
Hangi balık ne zaman yenir 14 1437
Eti son derece lezzetli olan karagözün tavası, ızgarası ve buğulaması makbuldür. Kiremitte fırını da yapılır. Ekim ve kasım en lezzetli olduğu aylardır
Hangi balık ne zaman yenir 15 1537
Kefal

Farklı kefal türleri Türkiye denizlerinin hepsinde yer alır. Temelde sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan kefalin boyu cinsine
Hangi balık ne zaman yenir 16 1637
Küçük cinslerinin tavası büyüklerininse buğulaması yapılır. Tütsüsü de lezzetli olan kefalin yumurtalarından tarama ve havyar da
Hangi balık ne zaman yenir 17 1737
Kılıçbalığı

Genellikle okyanusların ılıman bölgelerinde yaşayan kılıçbalıkları Akdeniz, Ege ve Marmara’da da görünür. Ortalama uzunluğu
Hangi balık ne zaman yenir 18 1837
Eti çok lezzetli olan kılıçbalığının özellikle şiş ızgarası tavsiye edilir. Kılıçbalığının en lezzetli olduğu aylar Ağustos ve Eylül’dür.
Hangi balık ne zaman yenir 19 1937
Levrek

Akdeniz’de yaşayan levrek sürülerinin önemli bir bölümü ilkbahar geldiğinde Marmara’ya, Marmara’dakiler de Karadeniz’e göç eder. Bu
Hangi balık ne zaman yenir 20 2037
Eti yağsız ve lezzetli olan levreğin en çok tavası, ızgarası ve fırını yapılır. Mezgit gibi Levrek de Şubat-Mayıs aylarında lezzetli olur.
Hangi balık ne zaman yenir 21 2137
Lüfer

‘Boğazın sultanı’ olarak adlandırılan lüfer yaz aylarında Ege’den Marmara’ya ve Boğaz’dan da Karadenize’e çıkar. Llüfer sürüleri,
Hangi balık ne zaman yenir 22 2237
Lüferin özellikle ızgarası çok lezzetli olur. Yılın her ayında tüketilen lüfer, özellikle Ağustos-Eylül arasında lezzetlidir.
Hangi balık ne zaman yenir 23 2337
Mezgit

Göçmen bir tür olan mezgit kışın Karadeniz’den Marmara’ya göçer. Mart ayında yumurta döktükten sonra Mayıs’ta
Hangi balık ne zaman yenir 24 2437
Ortalama 30-40 cm. uzunluğunda olan mezgitin eti beyz ve lezzetlidir. Genlikle tava ve haşlaması yapılan mezgit, Şubat-Mayıs aylarında lezzetlidir.
Hangi balık ne zaman yenir 25 2537
Orkinos

Ortaklama boyu 2-4 metre ağırlığı da 250 kilogram olan orkinos denizlerin en büyük balıklarındandır. Türkiye sularında Nisan ayı
Hangi balık ne zaman yenir 26 2637
Kırmızı etli orkinosun genellikle konservesi yapılır. Küçük orkinosların kanı akıtılıp tuzlandıktan sonra ızgarası yapılır. En lezzetli olduğu aylar Ekim ve Kasım’dır.
Hangi balık ne zaman yenir 27 2737
Palamut boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamutvonozu (12-16 cm), kestanepalamudu (16-22 cm), çingenepalamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45
Hangi balık ne zaman yenir 28 2837
Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir. Tavası, ızgarası ve yahnisi tavsiye edilir.
Hangi balık ne zaman yenir 29 2937
Pisi balığı

Bir tabağı andıran vücut yapısı ile Akdeniz ve Ege sularında bulunur. Üreme mevsimi Mayıs-Ağustos arasıdır. Eti beyaz ve lezzetli
Hangi balık ne zaman yenir 30 3037
Sardalya

Türiye’nin hemen bütün kıyılarında görünen sardalya sürüleri ilkbaharda büyük sürüler halinde Ege’den Marmara’ya göç ederler ve
Hangi balık ne zaman yenir 31 3137
En lezzetli balıklar arasında yer alan sardalyanın ızgarası, buğulması ve tuzlaması yapılır. Haziran-Eylül arası lezzetlidir.
Hangi balık ne zaman yenir 32 3237
Sarpa

Türkiye’nin hemen tüm kıyılarında bulunan sarpa ortalama 15-30 cm. boyundadır. İlkbahar ve sonbaharda iki üreme dönemi
Hangi balık ne zaman yenir 33 3337
Eti yumuşak ve kılçıklı olan sarpanın ızgara ve buğulaması yapılır.
Hangi balık ne zaman yenir 34 3437
Tekir

Vücudunun kırmızı ya da pembemsi rengiyle kolaylıkla fark edilen tekir ya da barbunya, Ege Denizi’nde Mart-Haziran, Akdeniz’de ise
Hangi balık ne zaman yenir 35 3537
Genelde 15-25 cm uzunluğundaki tekirin eti çok lezzetlidir. Tavası, ızgarası, kağıt kebabı ve buğulaması yapılır. En lezzetli olduğu dönem Ağustos-Kasım arasıdır.
Hangi balık ne zaman yenir 36 3637
Uskumru

Aşırı avlanma nedeniyle uskumru sürüleri son yıllarda Marmara ve Karadeniz’e çıkamadığından göçü sona ermiştir. Türkiye
Hangi balık ne zaman yenir 37 3737
Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, buğulaması ve çirosu makbuldür. Ekim ve kasın en lezzetli olduğu aylardır.
Memleket © 2005
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Konya Haberleri
  • Selçuklu Haberleri
  • Karatay Haberleri
  • Meram Haberleri
  • Mevlana Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Memleket
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • Konya
  • Ekonomi
  • POLİS-ADLİYE
  • Konyaspor
  • Yaşam
  • Dünya
  • Spor
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat
  • Sağlık
  • EĞİTİM
  • Yerel Gündem
  • Türkiye
  • İlçeler
  • Gündem
  • Politika
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin