"Hamsi azlığı üzse de sezonun uzun sürmesinden mutlu olduk"

"Hamsi azlığı üzse de sezonun uzun sürmesinden mutlu olduk"

Karadeniz'de ekim ayı ortalarında başlayan hamsi avı az olsa da bu sezonun geçen sezona göre daha uzun sürmesi, balıkçılara buruk sevinç yaşattı- Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Bayrak:- "Geçen sezon hamsi bol olmasına karşın av

SİNOP (AA) - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Karadeniz'de sofraların vazgeçilmezi hamsinin geçen sezon göre az miktarda avlanmasına rağmen avcılığının daha uzun sürmesi, balıkçılara buruk da olsa sevinç yaşattı.

Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede hamsi avının geçen yıl ekim ayının ortalarında başladığını hatırlattı.

Sezon öncesi palamutta yaşanan bolluk dolayısıyla hamsiden fazla umutlu olmadıklarını anımsatan Bayrak, "Tahminlerimiz bizi yanıltmadı. Hamside geçen yıl yaşanan bolluk olmadı." dedi.

Türkiye karasularında geçen sezon 193 bin 492 ton hamsi avı gerçekleştirildiğini bildiren Bayrak, "Bu sezonki rakamlar 15 Nisan'da sona erecek av sezonunun ardından açıklanacak ancak tahminlerimiz düşük bir rakamın ortaya çıkacağı yönünde. Geçen sezon bir tekne limana bir günde avladığı 200 ton hamsi ile dönüyordu. Aynı rakamı yakalamak için bu sezon 4-5 gün avcılık yapmak gerekti. Henüz net rakamlar açıklanmasa da durum ortada." diye konuştu.

- "Dört aydır avcılık devam ediyor"

Hamsinin az olmasının balıkçıyı üzdüğünü, buna karşın avcılığının uzun sürmesinin memnun ettiğini dile getiren Bayrak, şunları kaydetti:

"Ekim ayı ortalarında start alan hamsi avcılığı sona ermeye başladı. Geçen sezon hamsi bol olmasına karşın avcılığı bir ay kadar ancak sürebildi. Bu sezon ise hamsi az ama yaklaşık dört aydır avcılık devam ediyor. Yani bir anlamda hamsi azlığı üzse de av sezonunun uzun sürmesinden ötürü mutlu olduk. Tabii uzun sürmesinin belirli faktörleri var. Az olduğu için büyük balıkçı tekneleri avı erken bitirdi. Bu da hamsinin üzerindeki av baskısını azalttı. Dolayısıyla hamsi bizim karasularımızda daha uzun kaldı."

- "Fiyatı hep yüksek seyrettiği için para kazanabildik"

Balıkçı Namık Ünlü de sezon öncesi hamsi avının bu kadar uzun süreceğini ummadıklarını söyledi.

Av miktarı açısından olmasa da sezonun uzun sürmesi bakımından mutlu olduklarını dile getiren Ünlü, "Karadeniz'de bu sezon görülmemiş bir palamut bolluğu yaşandı. Bu sebeple hamsi avının bir ay kadar süreceğini tahmin ediyorduk ama ekim ayı gibi başlayan avcılık halen devam ediyor. Umduğumuzun ötesine geçen bir sezon yaşadık. Biz balıkçılar açısından bakacak olursak, evet hamsi fazla kendini göstermedi, buna karşılık fiyatı hep yüksek seyrettiği için para kazanabildik." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :