Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşması

Hamas ve Fetih'in uzlaşı anlaşması

Filistin Uzlaşı Anlaşması'nın ardından Gazze'de yönetimi devralan Fetih Hareketi ile Hamas arasında kentin yönetimine ilişkin konularda karşılıklı suçlamalar devam ediyor- Hamas Siyasi Büro Üyesi Hayye, Gazze'de yönetimi devralan Filistin Ulusal Uzlaşı Hü

GAZZE (AA) -Hamas, Gazze'de yönetimi devralan Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümetinin çalışmalarına engel olduğu yönündeki suçlamaları yalanladı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Hamas'ın, Filistin Uzlaşı hükümetinin Gazze'de yönetimin güçlendirilmesi ve yerleştirilmesi amaçlı çalışmalarını engellediği yönündeki suçlamaların doğru olmadığını belirtti.

Hayye, açıklamasında, Uzlaşı Hükümetinin görevlerini yerine getirmesi talebinde bulunarak, "Güçlendirme ve yerleştirme ifadelerinin her yöne çekilebilen anlamları var. Bunu kabul etmiyoruz. Ümit ederiz ki Fetih Hareketi, uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevini yerine getirmesini sağlar. Uzlaşı hükümetinin Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de görevlerini yerine getirmesini istiyoruz." dedi.

Filistinli grupların, Gazze'ye yönelik yaptırımları kaldırması hususunda Fetih Hareketini ve hükümeti razı edemediğinin altını çizen Hayye, " Fetih Hareketi, yaptırımları kaldırmamasını Gazze'de yönetime tamamen hakim olma çabasıyla gerekçelendirdi. Hükümetin ve Fetih hareketinin yaptırımları kaldırmak dışında başka bir seçeneği yoktur. Bu önemli bir konudur. Hükümet Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de görevlerini yerine getirmelidir." şeklinde konuştu.

Hamaslı yönetici, Uzlaşı Anlaşması'nın uygulanma sürecinin gözlemlenmesi için 'Ulusal Komite' kurulması teklifinde bulunduklarını dile getirerek Fetih'in bu teklifi reddettiğini kaydetti.

- "Direniş kırmızı çizgimiz"

Uzlaşı görüşmelerinde direniş silahının gündeme gelmesine karşı çıktıklarını yineleyen Hayye, direniş dosyasının "kırmızı çizgileri" olduğunu vurgulayarak Hamas'ın 2011 yılında Kahire'de imzalanan anlaşma kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hayye açıklamasında ayrıca, Fetih'in Gazze'de Hamas'ın atadığı memurlara maaşlarını ödemesi gerektiğini de hatırlattı.

Bir süredir Hamas'a Fetih tarafından benzeri eleştiriler yöneltiliyor. Son olarak geçen Pazar günü Fetih Hareketi Merkezi Komite Üyelerinden Hüseyin Şeyh ve Azzam el-Ahmedi düzenledikleri basın toplantısında, Gazze'deki yeni hükümetin güçlendirilmesi ve yerleşmesine Hamas'ın engel olduğu şeklinde suçlamada bulunmuşlardı.

Şeyh, "Uzlaşı hükümeti geçen süre içinde Gazze'de yönetimin ancak yüzde 5'ine hakim olabildi." demişti.

Hamas ve Fetih heyetleri, Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "Uzlaşı Anlaşması"nı imzalamıştı. Bu kapsamda, Filistin Ulusal Uzlaşı Hükümeti, en geç 1 Aralık 2017'ye kadar Batı Şeria'da olduğu gibi Gazze'de de tüm görevlerini yerine getirecek.

Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetindeki bakanlar, ekim ayı başında Gazze'deki görevlerini teslim almıştı.

Uzlaşı hükümetine bağlı bakanlar, Hamas'tan görevlerini devralmış, Eğitim, Sağlık, Ekonomi, İletişim ve Bilgi Teknolojileri, Ulaştırma, Tarım, Yerel Yönetimler, Turizm, Vakıflar ve Dini İşler ile Kültür bakanlıklarının teslimi gerçekleşmişti.

Ayrıca Hamas, Gazze'deki sınır kapılarını 1 Kasım'da Filistin yönetimine devretmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :