"Halep'in yürekli küçük sesi"nin dramı için özel gösterim

"Halep'in yürekli küçük sesi"nin dramı için özel gösterim

Suriye'nin Halep kentinde yaşanan katliamı dünyaya Twitter'dan duyuran Bana Alabed'in mücadelesini yansıtan belgeselin özel gösterimi yarın Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in de katılımıyla yapılacak - "Göç'erken Bana Alabed"in yapımcısı ve yönetmeni Özde

ANKARA (AA) - AYNUR EKİZ / ERTUĞRUL SUBAŞI - Suriye'nin Halep kentinde yaşanan katliamı sosyal medya aracılığıyla dünyaya duyuran ve ateşkesin ardından Türkiye'ye getirilen Suriyeli küçük Bana Alabed ve annesi Fatma Alabed, yaşadıklarını "Göç'erken Bana Alabed" isimli belgeselde anlattı.

Farklı ülkelerden mültecilerin yürek burkan zorlu göç hikayelerinin ele alındığı ve Diyanet TV'de yayınlanan "Göç'erken" belgesellerine, "Halep'in yürekli küçük sesi" olarak bilinen Bana'nın öyküsünün anlatıldığı yapım da eklendi.

"Göç'erken Bana Alabed" ismini taşıyan belgeselin özel gösterimi yarın, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Bana Alabed ve ailesinin de katılımı ile Türkiye Diyanet Vakfı Konferans Salonu'nda saat 19.00'da yapılacak.

- "Çocuğumu Halepli Müslümanlar için feda ettim"

Belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Büşra İncesu Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne Fatma Alabed'e ilk olarak "Neden sosyal medya üzerinden böyle bir girişimde bulunduklarını" sorduğunu, "Başka türlü sesimizi duyuracak bir şeyimiz yoktu ve ben bunu bütün Suriye halkı için yaptım." yanıtını aldığını belirtti.

"Fatma Alabed'in attığı ve büyük ses getiren bu adımın başına bela olacağını bildiğini" aktaran Özdemir şunları kaydetti:

"Halep'e gelen ilk otobüse binemiyorlar. Fatma, 'Ben duydum otobüslerin geldiğini, evde saklanıyoruz. Gelin dediklerinde beni görürler, ben geldiğim zaman otobüstekiler de zarar görür' demiş ama ikinci otobüsün geleceğini beklemiyormuş. 'Bir fırsat vardı onu da kaçırdım, Rabbim sen yardımcımız ol' diye dua etmiş. İkinci otobüsün geldiğini duyunca diyor ki 'Bu bir işaret olmalı, ben de gideceğim.' Bana'yı herkes tanıyor. 'Çocuğumu acaba öncü mü yaptım, yoksa yem mi ettim' diyor. 'Çocuğunu kullanıyorsun' şeklinde çok fazla eleştiri almış. 'Ben, çocuğumu Halepli Müslümanlar için feda ettim' diyor.

İkinci otobüsü duyduklarında, Bana tanınmasın diye başına örtü örttüğünü, şapka taktığını, toprağı da yüzüne sürdüğünü anlattı. Gördüğü herkesten kaçarak gidiyor. 9,5 saat otobüste aç ve susuz bekliyorlar. Daha sonra Türk ekiple karşılaştıklarında 'elhamdülillah geldik' diyorlar."

- "Zaten biliyorduk bizim için kahramandı Erdoğan"

Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aileyi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etmesine ilişkin Fatma Alabed'in "Zaten biliyorduk bizim için kahramandı Erdoğan. İlk gördüğümüzde de kahramandan sonra baba oldu bize. Orası onun evi sanki, evine misafir etmişler gibi hissettik." dediğini aktardı.

Yapımcı Özdemir, zorlu göç hikayelerinin ele alındığı belgesellerin ilk bölümünde 80 yaşındaki Suriyeli bir annenin 3 engelli çocuğuyla girdiği göç mücadelesini, ikinci bölümünde, 20'nci yılında Bosna dramını, üçüncü bölümünde ise ülkelerinden kaçarak ilk etapta Irak'a sonra Suriye'ye son olarak ise Türkiye'ye sığınan Somalili kadınların acı hayat hikayelerini anlattıklarını belirtti.

"Göç'erken" yapımına 2015 yılının nisan ayında başladıklarını anımsatan Özdemir, 12 kişilik bir ekiple çalıştıklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler