"Halep: İnsanlık ateş altında"

"Halep: İnsanlık ateş altında"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu:- "İdlib ve Doğu Guta'da benzer kanlı saldırı yapmayı planlayanlara, bu eylemlerin ağır sonuçları olacağını hatırlatıyoruz"- Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Muallimi:- "'Suriye krizinin bitmek üzere olduğ

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Halep'tekine benzer kanlı saldırıları İdlib ve Doğu Guta'da yapmayı planlayanlara bunun ağır sonuçları olacağını hatırlatmak istediklerini söyledi.

Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar, BM'de "Halep: İnsanlık ateş altında" başlıklı toplantı düzenledi.

Toplantıda Suriye-Amerikan Tıp Topluluğu (SAM) üyesi doktorlar, rejim ve Rusya'nın Halep'teki hava saldırıları ve sivil halkın yaşadığı acıları anlattı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da konuşmasında SAM üyesi doktorların Halep'teki fedakar çalışmalarından övgüyle söz ederek, bu doktorların Suriye'de işlenen insan hakları ihlallerinin tanıkları olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin hem ülkede ateşkes sağlanması hem de halkın Halep'ten tahliyesinde önemli çalışma yürüttüğünü ifade eden Sinirlioğlu, "Bugün doktorlardan dinlediklerimiz, Suriye'de ateşkes, insani yardım ve siyasi müzakerelerle ilgilenirken, sorumlulardan hesap sormayı da çalışmalarımızın merkezinde tutmamız gerektiğini hatırlatıyor." dedi.

Gelecekte işlenebilecek suçların engellenmesi için caydırıcılık, arabuluculuk ve sürdürülebilir barışın başarının temeli olduğunu kaydeden Sinirlioğlu, "Uluslararası hukuk ve insancıl hukukun aşındırılması, insan hakları ihlallerinin devam etmesi bizim bildiğimiz hiçbir kritere uymuyor." diye konuştu.

- ""İdlib ve Doğu Guta'da benzer kanlı saldırı yapmayı planlayanlar..."

Sinirlioğlu, Halep'tekine benzer kimyasal silah saldırıları, sivillerin ve sağlık kuruluşlarının hedef alınması, yardım konvoylarına hava saldırısı düzenlenmesinin cezadan muaf kalmaması için diğer ülkelerle çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, "İdlib ve Doğu Guta'da benzer kanlı saldırı yapmayı planlayanlara bu eylemlerin ağır sonuçları olacağını hatırlatıyoruz." diye konuştu.

Sinirlioğlu, Türkiye olarak Suriyelilerin meşru isteklerini desteklemeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el Muallimi de konuşmasında BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'deki krize çözüm bulamadığını vurguladı.

Esed rejiminin 6 yıl boyunca halkına yönelik saldırılarının terör örgütlerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu anlatan Muallimi, "'Suriye krizinin bitmek üzere olduğu' sözleri bizi yanıltmasın, rejimin sivillere saldırıları sürüyor." dedi.

Muallimi, Suriye halkının özgürlük ve refahı için suudi arabsitan'ın desteğinin süreceğini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :