"Haldun Taner Müze Evi" açıldı

"Haldun Taner Müze Evi" açıldı

Kadıköy Belediyesine ait Fenerbahçe Mahallesi’nde bulunan ve ikinci derece tarihi eser olan bina, restorasyonu yapılarak belediye tarafından "Haldun Taner Müze Evi" haline getirildi- Afişler, fotoğraflar, çalışma masası, daktilo, kalem, kıyafet gibi eşyal

İSTANBUL (AA) - Tiyatro yazarı, eğitimci ve gazeteci Haldun Taner'in kişisel eşyaları ve eserlerinden örneklerin yer aldığı "Haldun Taner Müze Evi" açıldı.

Kadıköy Belediyesine ait Fenerbahçe Mahallesi’nde bulunan ve ikinci derece tarihi eser olan bina, restorasyonu yapılarak belediye tarafından müze evi haline getirildi.

Haldun Taner'in doğum gününde yapılan açılışa, sanatçılar Metin Akpınar, Salih Kalyon ve Can Gürzap'ın yanı sıra birçok davetli katıldı.

Taner'in eşi Demet Taner açılışta yaptığı konuşmada, uzun yıllardır kurduğu bir hayalinin gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

İlk girişimin 1993'te yapıldığına dikkati çeken Taner, "Uzunca bir süre müze işi gündeme gelmedi. Sonra tekrar gündeme geldi ama bir takım bürokratik engeller, buranın tarihi eser olması gibi nedenlerle hayata geçirilemedi. Bu benim içimde bir ukde idi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu zorlukların üstesinden geldi ve bugüne gelen uzun yolun bütün taşlarını döşedi." diye konuştu.

- "Her şeyin tasarımı Demet Hanım ve arkadaşlarına ait"

Taner, binanın restorasyon işini Mimar Cengiz Bektaş'ın üstlendiğini belirterek, müzenin açılmasında Haldun Taner dostlarından büyük destek gördüğünü sözlerine ekledi.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da bellek, tarih, deneyimler ve kültürün geleceğe aktarılmasının önemine değindi.

Haldun Taner'in Türk tiyatrosuna büyük katkılar sağladığının altını çizen Nuhoğlu, "Bizim görevimiz onun bütün birikimini geleceğe aktarmaktır. Dilek Taner müze için büyük mücadele verdi. Onun naifliği ve estetik yeteneğinin tamamı buraya yansıdı. Burada gördüğünüz her şeyin düşünce anlamında tasarımı Demet Hanım ve arkadaşlarına aittir. Biz sadece aracılık yaptık." ifadelerini kullandı.

- Tiyatro oyunları kitaplığı

Açılışta ayrıca Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi Salon Dansları öğrencileri vals gösterisi yaparken, müzik hocaları ise yerli ve yabancı şarkılardan oluşan dinleti gerçekleştirdi.

Haldun Taner'in 103. doğum gününde açılan Haldun Taner Müze Evi'nde Taner'in anısını yaşatacak afişler ve fotoğrafların yanı sıra çalışma masası, daktilo, kalem, kıyafet gibi özel eşyaları yer alıyor.

Edebiyat ve tiyatro ile ilgili sergiler düzenlenmesi planlanan tarihi binada, özellikle genç yazarlar için hikaye ve oyun yazarlığı kursları yapılacak.

Genç yazarlarla tiyatro icra topluluklarının buluşturulması hedeflenen Haldun Taner Müze Evi bünyesinde yeni ve yerli tiyatro oyunlarından oluşturulacak kitaplık kurulacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :