Hak-İş Başkanlar Kurulu Toplantısı

Hak-İş Başkanlar Kurulu Toplantısı

Genel Başkan Arslan:- "Ülkede oluşan uzlaşı dili ve kültürünün güçlenmesi konusunda elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Hem hükümetimizi hem Cumhurbaşkanımızı, hem Meclis Başkanımızı hem de muhalefet partilerini bu konuda cesaretlendireceğiz"- "Eli

ANKARA (AA) - Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Ülkede oluşan uzlaşı dili ve kültürünün güçlenmesi konusunda elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Hem hükümetimizi hem Cumhurbaşkanımızı, hem Meclis Başkanımızı hem de muhalefet partilerini bu konuda cesaretlendireceğiz" dedi.

Arslan, Konfederasyon Genel Merkezinde düzenlenen Hak-İş Başkanlar Kurulu Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, darbe girişiminin hükümetin yanı sıra milli irade ve ülkenin geleceğini hedef aldığını söyledi.

Hak-İş'in geçmişten bugüne tüm darbelere ve darbe girişimlerine karşı durduğunu vurgulayan Arslan, 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle mücadele eden Hak-İş üyesi 3 kişinin şehit olduğunu, 20 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Hak-İş gibi diğer birçok sendika ve sivil toplum kuruluşunun da darbecilere karşı sesini yükselttiğini ifade eden Arslan, "Eli kanlı darbecilerin Türkiye'ye biçtikleri rol, ülkeyi sıradan bir Ortadoğu ülkesi yapmak, bölgesinde zayıf, güdülebilen, yönetilebilen bir taşeron ülke oluşturmaktı. Bunların arkasında uluslararası güçlerin olduğunu biliyoruz. Üst akıl, maalesef bu taşeron örgütü kullanmıştır. Bu örgütün Amerika ve Batı bağlantıları da ortaya çıkmıştır. Karşımızdaki bu yapı sadece gördüğümüzden ibaret değil. Daha geniş destek alan ve Türkiye üzerinde hesapları olan küresel güçlerin de kullandığı bir taşeron örgüt niteliğindedir." diye konuştu.

- "Ortak paydamız bu ülkeyse gerisine teferruat olarak bakmak gerekir"

Milletin yaşam biçimlerini, siyasi görüşlerini ve değer yargılarını bir kenara bırakıp büyük bir dayanışma sergileyerek darbecileri alt ettiğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"Sadece kriz dönemi için değil, bundan sonra Türkiye'nin geleceği için bu birlikteliği, bu uzlaşmayı, bu dayanışmayı ve bu yeni üslubu destekliyoruz. Bu yeni yaklaşımla birlikte inşallah pek çok sorunun birlikte çözülebileceği konusunda kamuoyunda güçlü bir beklenti oluşmuştur. Bu beklentiyi boşa çıkartmamak durumdayız. Tabii ki sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız başta olmak üzere bütün sorumluluk sahibi herkes bu konuda gerekli özeni göstermelidir. Dilimize, üslubumuza, siyaset yapma tarzımıza çeki düzen vermemiz gerekiyor. Bu anlayışı bundan sonra da sürdürmemiz gerekiyor. Bu yönde bizi mutlu eden olumlu gelişmeler oldu. Siyasi görüşlerimiz, ideolojilerimiz farklı olabilir ama ortak paydamız bu ülkeyse gerisine teferruat olarak bakmak gerekir."

Arslan, Yenikapı'da 7 Ağustos'ta yapılacak "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ne MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin katılacağını açıklamasını ve CHP'nin de bir heyet gönderecek olmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, bundan sonraki süreçte içerideki birlik ve beraberliğin uluslararası camiaya doğru bir şekilde anlatılmasının önemine dikkati çekti.

Kendilerinin bu kapsamda, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ve Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) ile iletişim halinde olduklarını vurgulayan Arslan, "Hak-İş olarak bugüne kadar olduğu gibi Türkiye'nin istikrarını, geleceğini ve barışını tesis etmek konusunda elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. 81 ilde Hak-İş mensupları bütün alanlarda nöbet yerlerindedir. Biz bu nöbetlerimizi pazar akşamına kadar alanlarda devam ettireceğiz ama daha sonra da Türkiye nöbetimiz kaldığı yerden devam edecek." dedi.

Tüm devlet kurumlarının bir daha darbe girişimine imkan verilmeyecek biçimde yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Arslan, bu sürecin muhalefet partileriyle işbirliği içinde daha kolay bir şekilde sonuçlandırılabileceğini söyledi.

Arslan, "Ülkede oluşan uzlaşı dili ve kültürünün güçlenmesi konusunda elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Hem hükümetimizi hem Cumhurbaşkanımızı hem Meclis Başkanımızı hem de muhalefet partilerini bu konuda cesaretlendireceğiz. Çünkü bu ülkede olup biten her olumsuz şey hepimizi, en çok da emekçileri etkiliyor. Türkiye'nin bir an evvel normalleşmesi gerekiyor." diye konuştu.

- "Asgari ücretin vergi dilimine girmemesi için toplanılacak"

Bir basın mensubunun zorunlu bireysel emeklilik öngören yasa tasarısına Hak-İş'in bakışının nasıl olduğunu sorması üzerine Arslan, "Dün akşam Çalışma Bakanlığında bir toplantı düzenlendi. Bu konuda Meclis'e gelen tasarıyla ilgili görüşlerimizi ifade ettik. Sayın Bakan bunun üzerine konunun Bakanlar Kurulu'nda tekrar ele alınacağını, itiraz noktalarımızın değerlendirileceğini, Meclis'e sevk edilen tasarının mutlak bir tasarı olmadığını, taraflar arasında müzakere edeceklerini söyledi" yanıtını verdi.

Asgari ücretin vergi dilimine girip girmeyeceği yönündeki bir başka soruya ise Arslan, "Bu konuyu da dünkü toplantıda konuştuk. Biliyorsunuz asgari ücretin vergi dilimine girişi ekim ayında oluyor. Bununla ilgili ağustos ayı içinde bir araya geleceğiz" cevabını verdi.

Arslan konuşmasını "Hak-İş olarak her zaman darbeleri şiddetle kınıyoruz" panosunun önünde yaptı. Arslan'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler