Manşetler
Günün Haberleri
Arşiv
Sitene Ekle
Memleket
  • KONYA
  • Yaşam
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Konya 9 °C
24
01:16 Tırla çarpan kamyonette sıkışan sürücü ağır yaralandı
01:10 Erdoğan'dan 8'nci kez Avrupa şampiyonu olan Taha'ya tebrik
01:09 Balkondan ezan okuyup 'Allah’ım sana geliyorum' diye bağırmıştı! Ölü bulundu
00:55 İftar sonrası aşı yoğunluğu! 24 saat bunları kullanmayın
00:33 Cep telefonuna bakarken kaza yapıp bir yolcunun ölümüne neden olmuştu! Tutuklandı
00:33 23 Nisan'da sokak kısıtlaması var!
21:08 Konya'da acı ölüm! Anneanne ve torunu iftar trafiğinde can verdi
20:49 Konya'da evden bozma kumarhaneye polis baskını! 42 bin lira ceza kesildi
20:20 Konya'da 3 bilezik çalan hırsız serbest
20:02 Konyaspor'da Hatayspor hazırlığı başladı
Günün tüm haberleri
  1. Anasayfa

  2. Foto Galeri

  3. Güncel

  4. Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 1 110

Toroslar'ın dik yamaçlarında, uzun yıllardır üzüm yetiştirilen bağlarda, atalarından miras kalan üzümcülüğü sürdüren Hadim ilçesine bağlı Yağcı Mahallesi'nin sakinleri, güz döneminin ardından gök üzüm mesaisine başladı.

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 2 210

Yaklaşık 100 haneli mahallede üzümler, güneş görmemesi için evlerin tavan arasında kurutuluyor. Gölgede kuruduğu için yeşil rengini muhafaza eden gök üzüm, benzersiz rengi ve tadıyla ilgi görüyor.

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 3 310

Sonbaharda bağ bozumuyla beraber uzun kurutma süreci başlayan gök üzüm, buna uygun olarak inşa edilen evlerin tavan arasına gerilen tellerin üzerine salkımlar halinde asılarak kurumaya bırakılıyor.

 

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 4 410

Yaklaşık bir ay süren zahmetli kurutma sürecinden sonra ev halkınca salkımlarından ayrılan ve tek tek çöplerinden temizlenen üzümler alıcılarını bekliyor.

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 5 510

Coğrafi şartlardan dolayı üzüm dışında çok fazla üretim alternatifi bulunmayan yöre halkı, gök üzümden elde ettiği gelirle bir sonraki üretim dönemine kadar geçimini sağlıyor.

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 6 610

Mahalledeki üreticilerden 66 yaşındaki Cemil Özbay, gök üzümleri, dedesinden kalan 150-200 yıllık bağlardan elde ettiklerini belirterek, "Önceleri gölgede kurutma bilinmezdi. Üzümleri pekmez yapardık. Gök üzümü son 50 senedir yapıyoruz. Güneşte kurutulan üzümden çok daha değerli oluyor. Ben de bu işi yarım asırdır yapıyorum. Evimizin geçimini de bundan sağlıyoruz. Çocuklarımla bu işle uğraşıyoruz" dedi.

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 7 710

Özbay, bölgedeki iklim şartlarının üzümün gölgede kurutulmasına olanak sağladığını, lezzetinin ise sadece bu bölgeye has olduğunu söyledi.

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 8 810

Geçmiş yıllarda kurutma işlemini külle yaptıklarını ancak son 20 yıldır potasa kullandıklarını ifade eden Özbay, gök üzümün üretim sürecini şöyle anlattı:

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 9 910

Potasa ile suyu kaynatırız. Su hazır olunca salkımları daldırıp tele asarız. Kuruyunca sarısı sarı, yeşili yeşil, karası kara oluyor. Kuruduktan sonra çöpünü, çürüğünü tek tek temizliyoruz. Buraya gelip alanlar da var. İsteyenlere biz de götürüyoruz. Herkesin kendisine göre müşterisi var.

Hadim'in zümrüdü: Gök üzüm 10 1010
Memleket © 2005
Anasayfa
Künye
İletişim
Gizlilik İlkeleri
Sitene Ekle
  • Konya Haberleri
  • Selçuklu Haberleri
  • Karatay Haberleri
  • Meram Haberleri
  • Mevlana Haberleri
Haber Portalı Yazılımı
Memleket
Haberler
  • Son Haberler
  • Manşetler
  • KONYA
  • Yaşam
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Magazin
  • Konyaspor
  • Konya'da Spor
  • Teknoloji
  • POLİS-ADLİYE
  • Kültür Sanat
  • Sağlık
  • EĞİTİM
  • Yerel Gündem
  • Türkiye
  • İlçeler
  • Gündem
  • Politika
Diğer İçerikler
  • Foto Galeri
  • Web Tv
  • Yazarlar
  • Gazete Manşetleri
Kurumsal
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Geliştiriciler İçin