Güventaş Koleji Öğrencileri  KOSKİ Atık su arıtma tesislerini gezdi

Güventaş Koleji Öğrencileri KOSKİ Atık su arıtma tesislerini gezdi

Merve Güventaş Anadolu Lisesi öğrencileri, Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Atık su Arıtma tesisi'nde gezi ve incelemelerde bulundu. Öğrenciler gezi ve incelemeleri sırasında yetkililerden bilgi aldılar.

 Merve Eğitim Kurumu bağlı Merve Güventaş Anadolu Lisesi öğrencileri fen bilimleri ve coğrafya derslerinde konuların daha kalıcı öğrenmeleri amacıyla Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü'ne bağlı Atık su Arıtma Tesisleri'ne teknik gezi düzenlediler. Öğrenciler, atık suyun hangi evrelerden geçerek kullanıma kazandırıldığı ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Sırasıyla; kaba ızgara, giriş pompa istasyonu, ön çökeltme havuzları, havalandırma havuzları, son çökeltme havuzları, çamur yoğunlaştırma havuzları, anaerobik çamur çürütme tankları, biyogaz depolama tankları, ısı merkezi ve enerji geri kazanım ünitesi, çamur susuzlaştırma tesisi ve çamur pompa istasyonlarını inceleyen öğrenciler, son teknolojiyle verilen hizmeti yerinde görmenin mutluluğunu yaşadı. Ortalama yıllık 55 milyon metreküp atık suyun arıtıldığı ve atıklar vasıtasıyla elde edilen biyogazdan, 8 bin konutun ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisi üretildiğini öğrenen öğrenciler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.

            Tesisteki her birimi tek tek gezerek, buralardaki faaliyetleri merakla inceleyen öğrenciler, atık suların arıtımı sırasında oluşan çamurların stabilizasyonu amacıyla çamur arıtımı yapılan merkezde de dikkatli incelemeler yaptılar. Yoğunlaştırılan arıtma çamurlarının, anaerobik (havasız) çamur çürütücülerde biyolojik olarak nasıl stabil hale getirildiğini merak eden öğrenciler,  bu üniteden çıkarılan çamurların susuzlaştırılarak yapılan ber taraflaştırma işlemini yakından görme fırsatını buldular. KOSKİ Atık su Arıtma Tesisi yetkilileri, bu çamurların tarımsal alanlarda ve toprak ıslahı amacıyla kullanılması için gerekli izin çalışmalarının Bakanlık nezdinde yürütüldüğünü belirterek, gerekli iznin alınması durumunda hayvan gübresinden daha etkili olan bu çamurların tarım arazilerinde kullanılabileceğini ifade ettiler.

           Okul Coğrafya Zümre Başkanı Yusuf Toplama “ bu gezinin öğrencilerin günlük hayatta merak ettikleri atık suların nasıl değerlendirildiği konusunda önemli bilgiler elde ettiklerini ifade etti. Yusuf Toplama “Öğrencilerimiz bu tesislerde elektrik üretildiğini,atık suların nasıl arıtıldığını ve doğaya daha temiz şekilde bırakıldığını görerek daha iyi kavradılar” dedi.