Guterres'in Orta Afrika Cumhuriyeti ziyareti

Guterres'in Orta Afrika Cumhuriyeti ziyareti

BM Genel Sekreteri Guterres:- "Cinsel istismarla mücadele konusunu bizzat takip ediyorum. Bazı askerler ne yazık ki imajımıza zarar verdi. Her türlü istismarla mücadele konusunda son derece katı olacağım"- "Din, bazen toplumları ayrıştırmak için kullanılı

BANGUI (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, cinsel istismarla mücadele konusunda katı olacağını belirtti.

Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Meclisi'nde konuşma yapan Guterres, ülkede görev yapan BM İstikrar Misyonu'na (MINUSCA) bağlı mavi bereli askerlerin cinsel istismarla suçlanması konusuna değindi.

Guterres, "Cinsel istismarla mücadele konusunu bizzat takip ediyorum. Bazı askerler ne yazık ki imajımıza zarar verdi. Her türlü istismarla mücadele konusunda son derece katı olacağım." dedi.

Sivillerin, ülkede görev yapan mavi bereli ve insani yardım personellerinin saldırıların hedefinde olduğunu hatırlatan Guterres, Orta Afrika Cumhuriyeti'nin insani yardım çalışanlarının en çok öldürüldüğü ülkelerin başında yer aldığına dikkati çekti.

Bu durumun ülkede daha önce de yaşanan etnik çatışmaları yeniden tetikleyebileceği uyarısında bulunan Guterres, güvenlik güçlerinin silah ve askeri ekipman konusunda güçlendirilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.

- "Din, bazen toplumları ayrıştırmak için kullanılıyor"

Guterres ayrıca, yıllarca barış içinde yaşayan Hristiyan ve Müslüman toplumlarını karşı karşıya getiren siyasi manevralara karşı Orta Afrikalıları uyararak "Din ve etnik aidiyet, bazen toplumları ayrıştırmak için kullanılıyor. Halbuki çeşitlilik bir ülkede tehditten ziyade zenginliktir." diye konuştu.

İnsani yardımların finansmanı konusunda sıkıntıların yaşandığını dile getiren Guterres, uluslararası toplumun OAC krizi konusunu unuttuğuna vurgu yaptı.

BM verilerine göre, OAC'de nüfusun yarısı yani 2,2 milyona yakın kişi insani yardıma muhtaç.

Öte yandan ülkede MINUSCA'ya bağlı mavi bereli askerlerin cinsel istismar olaylarına karışması da büyük yankı uyandırmıştı. BM, 2015'te dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan 16 istikrar misyonuna bağlı mavi berelilere yönelik 69 cinsel istismar suçlamasının 22'sinin MINUSCA askerlerine ilişkin olduğunu kaydetmişti.

Hükümetle güvenlik sorunlarını görüşmek üzere salı günü ülkeye gelen Guterres'in, bugün ülkeden ayrılması planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :