Güney Sudan'daki çatışmalar

Güney Sudan'daki çatışmalar

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ile yardımcısı Riek'e sağduyu çağrısında bulundu

HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ile yardımcısı Riek Machar'a sağduyu çağrısında bulundu.

Sudan Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Beşir'in Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir ve yardımcısı Riek ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Beşir'in Salva Kiir ve Riek'e bölgede istikrarın sağlanması ve teröre kapı aralanmaması için sağduyu ve halkın çıkarlarının öncelenmesi çağrısı yaptığı ifade edildi. Beşir'in, taraflara Güney Sudan'da, barış ve kalkınmayı sekteye uğratacak siyasi ve kabile çatışmalarına sürüklememeleri ve çatışmalara son verilerek akan kanın durdurulması çağrısı yaptığı kaydedildi.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da hükümete bağlı güvenlik güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında cuma günü başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda 269 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Ülkede uzun süre devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde Ağustos 2015'te gerçekleşen barış görüşmelerinde, hükümet ile silahlı muhalif gruplar, "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalanmıştı.

Güney Sudan, 2005'te varılan barış anlaşması gereği, 2011'de yapılan referandumda halkın yüzde 98'inin oyuyla Sudan'dan ayrılmış, 9 Temmuz 2011'i bağımsızlık günü ilan etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :