Güney Sudan, Nijerya, Somali ve Yemen'de açlık sorunu devam ediyor

Güney Sudan, Nijerya, Somali ve Yemen'de açlık sorunu devam ediyor

BM Genel Sekreteri Guterres:- "Kıtlığı kontrol altına aldık ancak açtığı sıkıntıları aşamadık"- "Risk altındaki kişilerin sayısı arttı. Milyonlarca insan için açlık devam ediyor"- "Gıda krizine yol açan başlıca bir neden olan çatışmanın üstesinden gelemed

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güney Sudan, Nijerya, Somali ve Yemen'de bağışçıların desteğiyle kıtlık sorununun kontrol altına alındığını ancak özellikle çatışmanın yaşandığı bölgelerde "açlık sorununun" devam ettiğini bildirdi.

Guterres, Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, 20 milyondan fazla insanın kıtlıkla karşı karşıya olduğu Güney Sudan, Nijerya, Somali ve Yemen'de yaşanan insani krizi önlemek için şubat ayında yaptığı 4,4 milyar dolarlık acil yardım çağrısına, bağışçıların hızla karşılık verdiğine ancak "kıtlık, kontrol altına alınırken", insani yardım ihtiyacının arttığına dikkati çekti.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Risk altındaki kişilerin sayısı arttı. Milyonlarca insan için açlık devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Her ay yaklaşık 13 milyon kişiye gıda, sağlık hizmeti ve diğer desteklerin sağlanmasına yardımcı olan fonların yaklaşık yüzde 70'inin, bağışçılar tarafından karşılandığını belirten Guterres, "Kıtlığı kontrol altına alabildik ancak açtığı sıkıntıları aşamadık. Son dokuz ayda söz konusu dört ülkedeki insani yardıma olan ihtiyaç arttı." dedi.

İnsani yardımların hayat kurtardığına dikkati çeken Guterres, "Ancak gıda krizine yol açan başlıca neden olan 'çatışma'nın üstesinden gelemedik." değerlendirmesini yaptı.

Guterres, dünyada açlık çeken 815 milyon kişinin yaklaşık yüzde 60'ının çatışma bölgelerinde yaşadığını vurguladı.

Boko Haram terör örgütünün saldırıları nedeniyle Nijerya'nın kuzeydoğusunda 8,5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu dile getiren Guterres, BM'nin, Borno ve Yobe eyaletlerinin bazı yerlerinde yaklaşık 700 bin kişiye "tamamen ulaşılamadığına ve bu kişilerin acilen desteğe ihtiyaç duyuyor olabileceğine" inandığını söyledi.

Orta ve güney bölgelerinin bazı yerleri halen Eş-Şebab terör örgütü etkisinde bulunan Somali'de, "6 milyondan fazla insanın hayatta kalmak için insani yardıma ihtiyaç duyduğuna" işaret eden Guterres, ülkedeki Eş-Şebab ve diğer silahlı grupların, insani yardım görevlilerini hedef aldığını, gıda ve diğer yardımlara el koyduğunu ya da zarar verdiğini bildirdi.

Ekonomik çöküşün, şiddetin yayılmasına ve suçun artmasına neden olduğu Güney Sudan'da, "ciddi şekilde açlık tehdidi altındaki" kişi sayısının, yıl başından bu yana 5 milyondan 6 milyona yükseldiğini belirten Guterres, hükümeti ve muhalif grupları, ihtiyaçların acil olduğu bölgelere yönelik yardımları engellemekle suçladı.

Guterres, Dünya Gıda Programı'nın yardımına rağmen Yemen'de "milyonlarca insanın hala acı çektiğini" ifade etti.

Bu dört ülkedeki tarafların uluslararası insan hakları ve insani hukuka olan bağlılıklarını belirttiklerini "ancak çoğunun buna uymadığını" vurgulayan Guterres, tüm taraflara ve diğerlerine, insani yardımların hızlı ve engelsiz geçişini kolaylaştırmak adına acil önlemler almaları çağrısında bulundu.

Guterres, şubat ayında, "Güney Sudan, Nijerya, Somali, ve Yemen'de 20 milyondan fazla insan kıtlık ile karşı karşıya. Büyük bir felaketi önlemek için mart ayı sonuna kadar 4,4 milyar dolara ihtiyacımız var. Çok sayıda çocuğun öldüğünü gördükten sonra yardımların geldiğini görmek istemiyorum. Felaketi önlemek için şimdi harekete geçmek gerek." demişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :