Güney Kore'de komuta kademesinde radikal dönüşüm

Güney Kore'de komuta kademesinde radikal dönüşüm

Devlet Başkanı Moon, 8 üst düzey komuta kademesinden 7'sine yeni generaller atadı

ANKARA (AA) - Güney Kore'de Devlet Başkanı Moon Jae-in, silahlı kuvvetler komuta kademesinde büyük çaplı değişikliğe gitti.

Güney Kore'nin "JoongAng Daily" gazetesinin haberine göre, Moon, mayıs ayında göreve başlamasından bu yana silahlı kuvvetlerde ilk kapsamlı revizyona giderek, en üst düzey 8 komuta kademesinden 7'sine yeni generaller atadı.

Bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetlerine bağlı 3 ordu komutanlığına yeni atamalar yapıldı.

Moon, Genelkurmay Başkanlığına Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Jeong Kyeong-doo'u getirirken, görevine devam etmesi kararlaştırılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Amiral Um Hyun-seong dışındaki tüm orgenerallerin ya görev yeri değiştirildi ya da emekliye sevk edildi.

Jeong, 23 yıl aradan sonra Genelkurmay Başkanlığına getirilen ilk havacı, şimdiye dek bu göreve gelen karacı olmayan üçüncü orgeneral oldu.

Atamaların Moon'un silahlı kuvvetlerde yapmayı planladığı stratejik dönüşüm ve reform kapsamında, karacı generallerin silahlı kuvvetler komuta kademesindeki hakimiyetini azaltma amaçlı olduğu yorumları yapıldı.

Moon, Genelkurmay Başkanlığı için havacı bir generali görevlendirme tercihinden önce mayıs ayında kabinesini oluştururken Savunma Bakanlığına emekli Oramiral Song Young-moo'yu getirmişti. Jeong'un da atanmasıyla ülkenin 69 yıllık tarihinde ilk kez silahlı kuvvetlerden sorumlu bu iki tepe konuma karacı olmayan subaylar getirilmiş oldu.

Kore Cumhuriyeti'nin 650 bin kişilik ordusunun büyük bölümünün konvansiyonel kara birliklerinden oluştuğuna dikkati çeken uzmanlar, Kuzey Kore'nin son yıllarda nükleer ve füze denemeleriyle asimetrik harp kabiliyetlerini arttırmasıyla bu geleneksel yapının dönüştürülmesi gereğinin ortaya çıktığını vurguluyor.

Moon'un yaptığı yeni atamalarla ordunun müşterek harekat kabiliyetini attırmayı amaçladığı tahmin ediliyor. Geçmişte Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde hava savunma komutanı olarak görev yapmış olan yeni Genelkurmay Başkanı'nın Kuzey Kore kaynaklı füze tehdidi konusunda en doğru değerlendirmeyi yapabilecek askeri liderlerden biri olduğu belirtiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler