Güney Kıbrıs'taki orman yangını

Güney Kıbrıs'taki orman yangını

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı:- "Doğaya, çevreye ve insani konulara değer veren herkesin, bu çerçevede düşünmesi ve davranması gerekir”

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki orman yangınına ilişkin, "Doğaya, çevreye ve insani konulara değer veren herkesin, bu çerçevede düşünmesi ve davranması gerekir.'' ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, cumartesi Rum lider Nikos Anastasiadis’in ekibine, pazar günü ise yangının farklı yerlere sıçraması ve genişlemesi üzerine bizzat Rum lideri arayarak, yangının söndürülmesinde itfaiye ekiplerimizle araçlarımızı göndererek işbirliği yapmaya hazır olduklarını ilettiğini bildirdi.

Türkiye’den gelecek uçakların diğer uçaklar gibi havadaki hareketlerinin elbette koordine edilmesi gerekeceğine dikkati çeken Akıncı, açıklamasında şunları kaydetti:

"Helikopterlerin nereye ineceklerini, suyu hangi sahilden alacaklarını ve benzeri konuları, tamamen politik çerçevede değerlendirildiğini, olaya coğrafi yakınlık, etkinlik ve sonuç odaklı olarak yaklaşılmadığını üzülerek gözlemledim. Araçların nereye ineceği, nereden kalkacağı, nasıl koordine edileceği, bunun siyaseten ne anlama gelip gelmediğinin böylesi büyük bir felaket karşısında, benim gözümde hiçbir anlamı yoktur.

Bizlerin bu durumda rehberi siyaset ve diplomasinin yerleşmiş kalıpları olamaz. Rehber ancak, akıl ve insanlık değerleri olabilir. Yapılması gereken, en yakın yoldan en etkili biçimde bu yangının söndürülmesine yardımcı olmaktır. Bunun için siyaset odaklı hiçbir rezervimin olmadığını her platformda da dile getirdim, tekrarlıyorum. Doğaya, çevreye ve insani konulara değer veren herkesin, bu çerçevede düşünmesi ve davranması gerekir.”

Güney Kıbrıs'ta Trodos Dağı eteklerinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarında bir tankerin devrilmesi sonucu iki itfaiyeci hayatını kaybetmişti. Beş gündür süren yangın söndürme çalışmalarına Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’den toplam 16 uçak ve helikopter destek veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :