Güney Çin Denizi'ndeki gerilim

Güney Çin Denizi'ndeki gerilim

Tayvan lideri Tsai, BM Daimi Tahkim Mahkemesi kararını eleştirdi - Tayvan, Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi gönderdi

PEKİN (AA) - Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Tahkim Mahkemesinin Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarının aleyhindeki kararını eleştirerek, kararın Tayvan'ın haklarına da ciddi boyutta zarar verdiğini söyledi.

Tayvan'a ait bir savaş gemisinin Güney Çin Denizi'ne doğru yola çıkmasından önce bir konuşma yapan Tsai, Lahey'deki mahkemenin kararının "kabul edilemez" olduğunu ve Tayvan'ın bölgedeki haklarını ciddi şekilde zedelediğini ifade etti.

Tsai, Tayvan'ın haklarının korunması konusunda kararlı olduklarını göstermek amacıyla Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi gönderdiklerini söyledi.

Yetkililer, Tayvan'ın Güney Çin Denizi'ne uçak ve gemi göndermeye devam edeceğini söyledi.

BM Daimi Tahkim Mahkemesi, Filipinler'in başvurusu üzerine görülen davada Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarının aleyhinde karar açıklamıştı.

Dün açıklanan kararda, Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıtın bulunmadığı belirtilmişti.

Dünyanın en önemli deniz güzergahı olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere, Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ederken bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.​

Çin ana kesiminde 1949'da Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çiang Kay-şek liderliğindeki Kuomin Tang (KMT) taraftarları arasındaki iç savaşta, Çiang ve destekçileri adaya kaçmış ve milliyetçi Çin olarak da bilinen Tayvan'ı kurmuştu. Ancak Çin'in ana kesimi Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın kendi topraklarına dahil olduğunu savunmuştu.​


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler