Güney Çin Denizi'ndeki gerilim

Güney Çin Denizi'ndeki gerilim

Avustralya Başbakanı Turnbull, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinin "zarar verici" olduğunu söyledi

MELBOURNE (AA) - Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, Çin'in Güney Çin Denizi'nde yürüttüğü askeri faaliyetlerin, bölgede gerilimi artırdığını ve "zarar verici’’ olduğunu söyledi.

Gelecek ay Çin'e resmi ziyarette bulunacak olan Turnbull, Sydney Lowy Enstitüsünde yaptığı konuşmada Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerilime değindi.

Turnbull, Çin'in buradaki faaliyetlerini eleştirerek, bu durumun komşu ülkeler arasında huzursuzluğa ve bölgede gerilimin yükselmesine neden olduğunu kaydetti.

Avustralya Başbakanı Turnbull, "Pekin yönetiminin girişimleri kuşkusuz ki çıkarına. Fakat biz bu çıkarlarla ilgilenmiyoruz. Faaliyetlerinin zarar verici olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleri konusunda ABD ile işbirliği içinde hareket eden Avustralya, geçen ay askeri harcamaların gelecek 10 yıl için yaklaşık 21 milyar dolar artacağını duyurmuştu.

Pekin yönetimi bu gelişmeden duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.

Avustralya Başbakanı Turnbull'un, nisan ayında Çin'e yapacağı resmi ziyaret sırasında Güney Çin Denizi'ndeki gelişmelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Çin, geçen yıl Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıkların kendisine ait olduğunu iddia etmişti. Pekin yönetiminin buradaki faaliyetlerinden, aynı bölgede hak iddiası bulunan bölge Vietnam, Malezya, Filipinler, Brunei ve Tayvan gibi ülkeler rahatsız.

Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler