Güney Afrika'da Türk dostu bir ensar

Güney Afrika'da Türk dostu bir ensar

Türkiye'ye ve Türk halkına karşı büyük hayranlık besleyen Güney Afrikalı Ali Bekko, ülkesine gelen Türklere mihmandarlık yapıyor- Bekko, Türkiye'den eğitim amacıyla Güney Afrika'ya gelen Türk öğrencilere maddi ve manevi destekte bulunuyor- Güney Afrikalı

CAPE TOWN (AA) - MURAT KARADAĞ- Güney Afrika'nın Cape Town şehrinde ticaret yaparak geçimini sağlayan Türkiye hayranı ve Türk dostu Ali Bekko, ülkesine gelen Türklere yardım ediyor.

Türkiye için "ikinci vatanım" diyen Bekko, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye sevgisini anlattı.

Güney Afrika’ya ilk defa gelen birçok Türk'ü evinde ağırladığını söyleyen Bekko "Güney Afrika'ya gelen birçok Türk dostumu Cape Town’daki evimde ağırladım. Aslına bakacak olursanız ben bunu misafirperverlikten ziyade dini bir görev olarak görüyorum." dedi.

Bekko, misafir ettiği Türkleri evlerinde gibi hissettirmenin ve onlara rehberlik etmenin bir ensar davranışı olduğuna dikkat çekerek, "Bu anlayışla, insanlara memleketlerinden uzak bu topraklardaki hayatlarına alışana kadar yardım etmeyi çok önemsiyorum.” diye konuştu.

- Türk öğrencilere evinin kapısını sonuna kadar açıyor

Dünyanın bir çok ülkesinden olduğu gibi Türkiye’den de dil öğrenmek için çok sayıda öğrencinin Cape Town’a geldiğine işaret eden Bekko, ülkesine gelen birçok öğrenci ile zaman zaman bir araya gelip vakit geçirdiğini anlattı. Bekko, “İki yıl önce 20'den fazla Türk öğrenci ile evimde iftar yaptık. O günü unutamıyorum. Bu benim için de onlar için de çok özel bir gündü.” ifadelerini kullandı.

Türkiye hayranı olduğunu dile getiren Bekko, dostlarını ziyaret etmek için sık sık Türkiye'ye gittiğini söyledi.

Bekko, birçok bölgesini gezdiği Türkiye'yi arkadaşlarına anlattığını belirterek, “Turistlerin çoğu Türkiye’ye dair sadece İstanbul’u biliyor ve geziyor. İstanbul çok güzel bir şehir fakat Türkiye İstanbul’dan ibaret değil. Bu yüzden İstanbul’a daha önce giden arkadaşlarıma hep Kapadokya’yı Pamukkale’yi ve Trabzon’u gezmelerini öneriyorum.“ diye konuştu.

Çocukluk hayalinin dünyayı gezmek olduğunu ve bunu büyük ölçüde gerçekleştirdiğine değinen Bekko, defalarca ziyaret ettiği Türkiye’de güzel dostluklar kurduğunu dile getirdi.

- Türk öğrencilere mihmandarlık yapıyor

Mille Eğitim Bakanlığı (MEB) bursiyeri Esma Karadağ yüksek lisans eğitimi almak için Cape Town’a ilk geldiği dönemlerde Ali Bekko’nun hiç bir karşılık beklemeden vaktinin çoğunu kendisine ayırdığını ve her yardımına koştuğunu söyledi.

Karadağ, "Güney Afrika’da yaşam, Türkiye’den çok farklı. Burada hayat çok pahalı. Mesela toplu taşıma yaygın ve güvenli değil. Ev bulma süreci çok meşakkatli. Ali ağabey Cape Town’a ilk geldiğim gün beni havaalanında karşıladı ve evinde bir hafta misafir etti. Bu süreçte ev ararken, okula veya herhangi bir yere giderken bana hep refakat etti. Kendisine borcumu asla ödeyemeyeceğimi söylediğimde ise "Bu bir Müslüman için dini bir görevdir" derdi.” şeklinde konuştu.

- “Aramızdaki bağ bir akraba gibi”

Güney Afrika’ya İngilizce öğrenmek için giden Mustafa Semenci de Bekko ile camide tanıştığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Türk olduğumu duyunca hemen yanıma geldi ve benimle uzun uzun konuştu. Dil öğrenmek için geldiğim Cape Town’da bana istersem evinde kalmak da dahil her konuda yardımcı olabileceğini söyledi. Cape Town’da bulunduğum sürede iğneden ipliğe her türlü eksiğimi giderirdi. Maddi sıkıntılar yaşadığım dönemde beni evinde 4 ay boyunca misafir de etti. Bu süreçte çok iyi bir dost olduk. Kendisiyle bir akraba gibi hala görüşür konuşuruz.”


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler