Güneş ve rüzgardan elektrik ucuzlayacak

Güneş ve rüzgardan elektrik ucuzlayacak

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı raporuna göre, küresel anlamda güneş ve rüzgardan üretilen enerjinin maliyeti 2025 yılına kadar düşecek

ANKARA (AA) - Küresel enerji kaynakları arasında bulunan rüzgar ve güneş enerjisinden üretilen elektriğin maliyetinin 2025 yılına kadar yüzde 26 ila 59 ucuzlayacağı öngörüldü.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'nın (IRENA) "Değişimin Gücü: Güneş ve Rüzgar Maliyet Düşüş Potansiyeli" raporuna göre, doğru regülasyonların ve politikaların uygulanmasıyla, güneş ve rüzgar teknolojilerinin maliyeti 2025 yılına kadar düşmeye devam edecek.

Raporda yer alan analize göre, maliyetler 2025 yılına kadar, güneşten elektrik üretiminde yüzde 59, açık deniz rüzgarda yüzde 35, karasal rüzgarda ise yüzde 26 ucuzlayacak. Böylece, 2025 yılında güneş ve karasal rüzgardan elektrik üretiminin kilovatsaat başı maliyeti ortalama 5-6 dolar/cent civarında olacak.

Raporda görüşlerine yer verilen IRENA Direktörü Adnan Z. Amin'in de son yıllarda temiz enerji maliyetlerinde ciddi düşüş yaşanmasının önemine değinerek, "Güneş ve rüzgarın halen bir çok coğrafyada, en ucuz elektrik üretim yöntemi olduğunu da göz önünde bulundurursak, bu düşüşün devam etmesi küresel yenilebilir enerji yatırımlarını artıracaktır. İş dünyasının fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye dönüşümü bu sayede hızlanacak ve güçlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :