Güneş enerjisiyle engelleri kaldırıyor

Güneş enerjisiyle engelleri kaldırıyor

Ordu'da bir işletmeci, çevresindeki engellilerin tanık olduğu sıkıntıları üzerine akülü araçların güneş enerjisi sayesinde şarj edildiği panel yaptı- İşletmeci İnan:- "Sistem, gün içerisinde akülerimizi şarj ediyor. Ayrıca kullanılan sistemle akünün ömrü

ORDU (AA) - Ordulu işletmeci Baki İnan, engellilere yönelik projesi ile akülü araçların güneş enerjisiyle şarj edilmesini sağlayan panel geliştirdi.

Enerji sistemleri üzerine şirketi bulunan İnan, çevresindeki engellilerin araçlarını şarj etme sıkıntısı yaşaması üzerine proje geliştirmeye karar verdi. İnan, akülü araçların güneş enerjisinden faydalanarak uzun süreli şarj olabilmesi ve ekonomik dolum yapılabilmesi için çalışma başlattı.

İnan'ın iki yıllık çalışması sonucu test aşamaları tamamlanan güneş enerjili panel sayesinde, hem güneşten hem de yağmurdan korunma imkanı da sağlanıyor.

Baki İnan, gazetecilere yaptığı açıklamada, sistemin iki yıllık deneme sonucunda ortaya çıkarıldığını söyledi.

Sistem sayesinde gün içerisinde engelli araçların akülerinin şarj edildiğini anlatan İnan, "Ayrıca kullanılan sistemle akünün ömrü uzatılıyor. Aküleri, yüzde 50'nin altına düştüğünde yeniden şarj ettiğinizde ömrü kısalıyor. Bu aracı kullanan kardeşlerimiz her yıl akü değiştirmek durumunda kalıyor ama bu sistemle ortalama 5 yıla kadar akü ömrü uzatılabilecek." dedi.

İnan, panel ile aracı kullanan kişinin hava şartlarına karşı korunabileceğini belirterek, "Sistemimiz hem yağmurlu havalarda yağıştan koruyabiliyor hem de güneşli havalarda gölgelik yapıyor. Montajı da kolay olan panel rahat kullanım imkanı sunuyor." diye konuştu.

Araçların büyüklüğüne göre fiyatların bin ile 3 bin lira arasında değiştiğini aktaran İnan, panellerin garantisinin 45 yıl olduğunu ifade etti.

- "Amacımız engelli arkadaşların engellerini aşmak"

Proje tasarımı öncesinde engelli kişilerin anlatımlarından etkinlendiğini vurgulayan İnan, şunları kaydetti:

"İki yıl önce bu projeyi tasarladım. Proje öncesi engelli bir kardeşimle sürekli konuşuyorduk. Akünün şarjına ilişkin sürekli nasıl bir şey yapabileceğimizi konuşuyorduk. Evlerde arıcıların kullandığı sistem gibi tasarladım. Motorun gücüne göre hesap yaptık. Bunun sonucunda sistemi geliştirdik. Yaptığımız test sonuçları da iyi geldi. Amacımız engelli arkadaşların engellerini aşmak. Araçlarındaki değişim ve onarımlar onlara maliyetli oluyor. Ben de bu maliyeti düşürmek ve onlara fayda olmak adına projeyi geliştirdim."

Sistemi ilk kullanan 40 yaşındaki fiziksel engelli Timur Kınataş ise araçlarının aküsü bitme endişesi yaşadıkları için rahat bir kullanım yapamadıklarını ve bu durumun kendileri adına bir "engel" olduğunu anlattı.

Kendi aracına güneş enerjisi panelini taktırdığı dile getiren Kınataş, "Bu sistemle rahat rahat gezebileceğim. Proje sayesinde akü sorunundan kurtulacağız. Akü çok pahalı ve her sene bitiyor. Bittiği için bize çok sıkıntı oluyor ancak bu projeyle inşallah aküde harcadığımız enerjiyi güneş panelinden alacağız." ifadesini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :