Güneş enerjisiyle çalışan "drone" üretilecek

Güneş enerjisiyle çalışan "drone" üretilecek

Solar Impulse 2 uçağının pilotu Borschberg:- "Ekip olarak tamamıyla güneş enerjisiyle faaliyet gösterecek bir insansız hava aracı üzerinde çalışıyoruz. Bu projeyi yaklaşık iki yıl içinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz"- "Gelecek beş yıl içerisinde küçük ve

İSTANBUL (AA) - SİBEL AKBAY - Güneş enerjisiyle çalışan ve geçen ay dünya turunu tamamlayan "Solar Impulse 2" uçağının mucidi ve pilotu Andre Borschberg, iki yıl içinde tamamıyla güneş enerjisiyle çalışacak insansız hava aracı (drone) üretmek istediklerini söyledi.

Borschberg, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarlanacak "drone"un 6 ay hiç durmadan güneş enerjisiyle çalışabileceğini, aracın özellikle tarım ve iletişim sektörlerinde kullanılabileceğini belirtti.

"Drone"un özellikle sağladığı esneklik açısından uydulara göre daha avantajlı olduğunu ifade eden Borschberg, "Ekip olarak tamamıyla güneş enerjisiyle faaliyet gösterecek bir insansız hava aracı üzerinde çalışıyoruz. Bu projeyi yaklaşık iki yıl içinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Borschberg, uyduların havada sabit kalamadığını ve sürekli dünya çevresinde turlamak zorunda olduğunu vurgulayarak, "Drone’lar ise sabit kalabiliyor. Ayrıca bu aracı, istediğiniz zaman yere indirebilir, yapısında değişiklikler yapabilirsiniz. Bu açıdan uydulara göre daha avantajlı. Araç, normal hava trafiğinin 20 kilometre üzerinde stratosferde uçabilecek." diye konuştu.

- Facebook, Google, Airbus ve Boeing de üretmek istiyor

Dünya genelinde birçok büyük şirketin güneş enerjisiyle çalışan "drone" üretmek için çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Borschberg, "Facebook, Google, Airbus ve Boeing de tamamıyla güneş enerjisiyle faaliyet gösteren bir drone imal etme projesi üzerinde çalışıyor. Facebook ve Google, bu araçlar sayesinde havadan yüksek hızlı internet ve uzun mesafeli iletişim yöntemleri sağlamayı amaçlarken, Boeing ve Airbus da ileride uyduların yerini alabileceği düşünülen bu tarz insansız hava araçlarının imalatıyla sektördeki yerlerini şimdiden sağlamlaştırma amacı güdüyor." ifadelerini kullandı.

Borschberg, farklı rotalarda uçan güneş enerjili "drone"larla kurulacak bir ağ sayesinde, kesintisiz ve hızlı internet konusunda büyük ilerleme kaydedileceğini belirterek, "Araçlar ayrıca tarım ve iletişimin yanı sıra, coğrafi oluşumlar, hava kirliği gibi konularda da araştırma yapabilecek. Altı ay kadar hiç durmadan güneş enerjisiyle çalışabilecek biçimde tasarlanıyorlar." dedi.

Uluslararası şirketlerin aynı proje üzerinde çalışmasının olumlu bir gelişme olduğuna işaret eden Borschberg, şunları kaydetti:

"Burada aslında değerlendirilebilecek büyük bir pazar var. Daha fazla rekabet olması da motivasyonu arttırıcı bir faktör. Ayrıca bu araçlar yaygınlaşırsa, hava trafiği mevzuatıyla ilgili bir dizi konu gündeme gelecek. Çünkü insanlar tarafından kullanılan hava araçlarının yanında, güneş enerjisiyle çalışan insansız araçlar da yer alacak. Büyük şirketlerin varlığı yaptırım gücü açısından mevzuatın düzenlenmesi esnasında faydalı olacak. Bizim küçük bir şirket olmamız da rekabet açısından aslında bir avantaj. Çünkü büyük şirketlere göre çok daha esnek ve çabuk davranabiliyoruz."

- NASA elektrikli uçak üretmek için çalışıyor

Mucit pilot Andre Borschberg, dünyada gelecek beş yıl içerisinde küçük ve orta boyutlu elektrikli uçak imal edilebileceğini belirtti.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) şu an bu proje üzerinde çalıştığını ifade eden Borschberg, Airbus’ın da 19 kişilik elektrikli hibrit uçak yapımı projesini yürüttüğünü söyledi.

Elektrikli uçakların gürültü kirliliğini azaltacağını ve enerji tasarrufu açısından daha fazla tercih edileceğini ifade eden Borschberg, "Önümüzdeki 10 yıl içerisinde orta büyüklükte veya daha büyük elektrikli uçakların yapılmasını bekliyoruz. Elektrikli uçaklara hava ulaşımında yaygın olarak rastlanacak. Çünkü enerji verimlilikleri çok yüksek. Örneğin, normal bir araba motoru enerjinin ortalama yüzde 30-40'ını kaybeder ama "Solar Impulse 2 de bizim elektrikli motorumuzun verimlilik oranı yüzde 97'ydi." dedi.

- "Solar Impulse 2'nin maliyeti 170 milyon frank"

Borschberg, Solar Impulse 2 uçağının 13 yılı aşan çalışmaların sonucu olduğunu ve proje maliyetinin 170 milyon İsviçre Frangını bulduğunu söyledi.

Dünyadan çok sayıda şirketin, yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin gücünü kanıtlayan uçağın yapımını ve dünya turunu desteklediğini ifade eden Borschberg, projenin Türkiye resmi partnerinin de Japon lastik şirketi Bridgestone Corporation ile Sabancı Holding'in ortak kuruluşu Brisa olduğunu dile getirdi.

Eşinin Türk olduğunu ve Bodrum’da bir evleri bulunduğunu belirten Borschberg, ilerideki projelerde uçuş için duraklardan birinin de Türkiye olması yönünde çaba göstereceklerini anlattı.

Yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yeni bir topluluk oluşturmayı hedeflediklerini aktaran Borschberg, şunları kaydetti:

"Solar Impulse 2 'nin yapımı ve dünya turu sürecinde elde ettiğimiz deneyim ve bilgi birikimini kurma aşamasında olduğumuz Uluslararası Temiz Teknolojiler Komitesi'ne aktarmak istiyoruz. Yeni teknolojiler hem karlı hem de yeni endüstriyel pazar ve işler yaratıyor. Eğer dünyada yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkaran tüm kişileri bir araya getirirsek o zaman siyasi liderlerin de bunun önemini anlamasını sağlayabiliriz. Temiz teknolojiler ve yenilenebilir enerji konusunda dünya genelinde çalışma yapan çok sayıda kurum var. Bunlar şu an yeterince organize değil. Temiz Teknolojiler Komitesi aynı zamanda bunları organize edebilmek için de çaba gösterecek. Projenin, bu yılın sonuna kadar tam anlamıyla şekillenmeye başlamasını bekliyoruz."

Geçen yıl 19 Mart'ta Abu Dabi’de başlayan dünya turunu, bu yıl 26 Temmuz'da aynı yerde bitiren Solar Impulse 2, fosil yakıt kullanmadan toplam 43 bin kilometre uçtu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :